Grecia Antică

Cuprins referat Cum descarc?

1. Inceputurile psihologiei in Grecia Antica 4
2. Scoala din Milet 4
2.1. Thales din Milet 4-5
2.2. Anaximandru 5
2.3. Aneximente 5-6
3. Scoala Pythagoriciana 6
4. Scoala Eleata 6-7
5. Scoala Heraclit din Efes 7-8
6. Filozofii sofisti 8
6.1. Protagoras 8
6.2. Democrit 8-9
7. Socrate 9
8. Platon 9
8.1. Reflectarea sufletului 10
8.2. Dualismul senzorial/cognitiv 10
8.3. Stiinta ca reamintire 10
8.4. Conceptul de aptitudine la Platon 10
9. Aristotel 10-12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

GRECIA ANTICA
Heraclit - cosmosul si dialectica "psiche"-ului; gandirea necesitatii si a cauzalitatii.
Parmenide - principiul conservarii; psihicul ca expresia combinatiilor elementelor de baza. 
Pitagoreicii - sufletul si numarul. 
Empedocle - ipoteza "revarsarilor; Explicarea diferentelor individuale prin combinarea celor patru elemente de baza. 
Anaxagora - conceptul de nus; determinismul ca organizare; "mintea" ca expresia superioara a organizarii.
Democrit - determinsimul si cauzalitatea; teoria sensibilitatii; proprietati primare si secundare; dificultatea interpretarii fenomenelor de gandire. 
Socrate - rasturnarea produsa in interpretarea sufletului, inteligenta ca atotinfluentul motor al intretinerii.
Platon - proprietatile sufletesti si reglarea etica a acestora; stiinta ca reamintire; conceptul de aptitudine; problema determinantului spiritual.
1.Inceputurile psihologiei in Grecia Antica.
Victoria democratiei in Grecia antica nu inseamna desfiintarea sclavagismului ci o mare participare la treburile publice a maselor populare. O data cu instaurarea democratiei apar din ce in ce mai multe conceptii materialiste despre lume.
Caracteristica generala a culturii democratice este raspandirea artei in randul populatiei si intarirea pozitiilor materialiste in filosofie. Primii materialisti apar in coloniile grecesti din Asia Mica in Millet, de unde "Scoala din Millet". Reprezentantii ei: Thales, Anaximandros, Anaximente. Cu ei incepe gandirea filosofica greaca, ei s-au ocupat in primul rand de natura. Au sustinut ca principiile tuturor lucrurilor sunt de forma materiala, iar elementele si principiul lucrurilor este lucrul din care sunt construite toate celelalte din care se nasc si in care pier. Ei cred ca nimic nu se naste din nimic si nimic nu piere intru cat aceeasi natura se pastreaza mereu.
Reflectia filozofica s-a aplicat mai intai universului pentru a se afla,cum va zice Aristotel, "primul punct de plecare datorita caruia un lucru este,la nastere sau este cunoscut".
Primii filosofi ai Greciei, Homer,Hesiod, nu au ramas indifernti in fata "fenomenului uman".Punand accentul pe cosmologie,o fac in vederea explicatiei omului si a sporiiri puterii lui de "a faptui rational in lucruri", cum avea sa zica Aristotel.
2. Scoala din Milet 
Deschizatoare de drumuri in orizontul filosofiei pentru ca pentru prima data reprezentantii ei i-si puneau probleme filosofice si cautau si raspunsuri la acestea. Ei se intrebau daca nu exista o natura comuna tuturor lucrurilor, daca nu exista un temei. Din acest temei se naste diversitatea si i-si puneau si o alta problema filosofica, daca nu este si o unitate in diversitate. Aceste intrebari sunt problemele mari ale filosofiei din toate timpurile (ce este diversitatea, entitatea lumii, etc.). Reprezentantii scolii din Milet au fost :- Thales din Milet, - Anaximandru,- Anaximene.
2.1. Thales din Milet.
Thales a fost initiatorul filosofiei naturii,physis, in masura in care el a fost primul care a afirmat existenta unui principiu unic,cauza a tuturor lucrurilor existente, si care a spus ca acest principiu este apa.Grecii il considera printre cei 7 intelepti,spre deosebire de teoriile antice care explicau diversitatea lumii prin reprezentari antropomorfice, imagini poetice sau forte


Fisiere in arhiva (1):

  • Grecia Antica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!