Fundamentele Psihologiei

Extras din referat

,,Si totusi se misca"... am ales acest titlu pentru a da o nota de profunzime relatiei dintre constiinta omului, in general si de ce nu, la fel de general, evolutia umana ca simbol incontestabil al prezentei noastre actuale si rezultat al implicarii umane, mai mult sau mai putin constiente, in transformarea mediului inconjurator de-a lungul timpului. 
Galileo Galilei ( nascut la 15 februarie 1564, in Pisa - decedat la 8 ianuarie 1642, la Florenta) a fost un astronom, filosof si fizician italian. Considerat ,,parinte" al stiintei moderne. Galileo Galilei a fost ganditorul care a deschis o era noua in cercetarea stiintifica, bazata nu numai pe observatia directa a naturii, dar si pe informatiile date de mijloacele tehnice de investigatie. 
Putem spune ca la nivelul societatii umane este momentul aparitiei constiintei reflexive si intentionale, in sensul in care omul incepe sa constientizeze prezenta lui ca individ, particica infima a unui univers nesfarsit observat prin mijloace stiintifice, cu toate caracterele acesteia, sa isi raporteze eul la ceea ce exista in jurul sau prin prisma ,,the truth is out there", adevarul este undeva in acolo dar prin noi ca fiinte constiente. 
Faima si prestigiul care i-a adus ,,nemurirea" este descoperirea unui centru de gravitatie in afara pamantului ceea ce contrazice teoria lui Ptolemeu asupra cosmosului fiind in contradictie cu doctrina aristoteliana, acceptata oficial de Biserica Catolica. Inchizitia ecleziastica stigmatizeaza drept eretica aceasta reprezentare cosmologica si ii interzice lui Galileu sa-si sustina teoriile. Lucrarile lui sunt ,,puse la index", impreuna cu publicatia lui Copernic, "De Revolutionibus Orbium Coelestium". 
Galileu incearca sa impace teoria lui Ptolemeu cu cea a lui Copernic, sustinand totusi superioritatea celei din urma in lucrarea "Dialogo sui due Massimi Sistemi del Mondo", publicata in 1632 la Florenta. Ajunsa in mainile papei Urban al VIII-lea, acesta interzice difuzarea lucrarii si intenteaza un proces al Inchizitiei impotriva lui Galileu. 
Batran si bolnav, Galileu este chemat in 1633 la Roma in fata tribunalului inchizitorial. Amenintat cu tortura si umilit, este silit sa abjure public ideea ca pamantul se roteste in jurul soarelui. Se spune ca, printre dinti, ar fi soptit: "Eppur si muove" ("Si totusi se misca") semnul existentei unei constiinte de nestavilit. Scapat de arderea pe rug, este condamnat la inchisoare pe viata, pedeapsa comutata apoi in arest domiciliar in casa sa din Arcetri, din vecinatatea Florentei. 
Deci s-a adeverit, daca mai era nevoie ca totul se misca, este intr-o continua evolutie, iar constiinta interactioneaza, determina, conditioneaza caracteristicile mediului ce il inconjoara, interferand ca intr-o simbioza perfecta, ca la randul sau sa aiba o sursa de inspiratie, un izvor de apa vie din care sa se hraneasca.
Constiinta reflexiva si intentionala reprezinta de fapt o descoperire a eu-lui, a individului component al unei multimi de eu-ri la care se raporteaza, pe care le analizeaza si actioneaza in cunostinta de cauza. De fapt, este momentul in care omul se desprinde de legaturile primare cu mediul inconjurator, dar cu toate acestea este in stransa legatura cu acest mediu exterior pentru ca multimea din care face parte include si acest mediu cu toate caracteristicile sale la care se raporteaza si fata de care se constientizeaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fundamentele Psihologiei.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!