Folosirea Testelor in Selectia Resurselor Umane

Extras din referat Cum descarc?

Costache Rusu in Managementul resurselor umane spune ca: "Selectia profesionala nu inseamna alegerea unor supra valori, ci examinarea psihologica, atenta, in baza careia se poate realiza o repartitie stiintifica a personalului la diverse locuri de munca, conforme cu aptitudinile si pregatirile fiecarui individ."
Astfel, prin selectie se pun in evidenta calitatile sau prezenta / absenta unor contradictii profesionale, si in baza rezultatelor obtinute, cel in cauza este orientat spre locul de munca in care se preconizeaza ca va da un randament maxim si va fi pe deplin multumit, satisfacut de ceea ce face. 
Selectia resurselor umane este consecinta a trei factori, si anume a faptului ca fiecare profesie presupune o anumita configuratie aptitudinala, ca aptitudinile variaza de la individ la individ si a posibilitatii masurarii aptitudinilor.
Potrivit practicii manageriale in domeniul resurselor umane, procesul de selectie a personalului se desfasoara in mai multe etape: alegerea preliminara a solicitantilor, completarea formularului de cerere de angajare, intervievarea pentru angajare, testarea pentru angajare, verificarea referintelor, examenul medical, interviul final, decizia de angajare (judecati personale) si instalarea pe post.
Selectia resurselor umane pe baza de teste:
In opinia lui H. Pieron, testul reprezinta o "masurare obiectiva si standardizata a insusirilor psihice, implicand o sarcina de indeplinit, identica pentru toti candidatii si care este o tehnica precisa pentru aprecierea succesului sau esecului, sau pentru cotarea numerica a reusitei".
Prin testele de angajare se urmaresc doua aspecte:
1. Identificarea punctelor slabe ale candidatilor care pot constitui restrictii sau contraindicatii pentru posturile vacante.
2. Stabilirea unor anumite ierarhizari a aptitudinilor candidatilor, evidentiindu-le pe cele cerute de posturile vacante.
Scopul testelor e acela de a oferi o baza obiectiva pentru masurarea abilitatilor si caracteristicilor personale. Acest lucru presupune aplicarea de proceduri standard mai multor subiecti, ceea ce va permite cuantificarea raspunsurilor acestora. Diferentele de scor reprezinta diferentele intre abilitatile si calitatile diferitelor persoane. 
Un test bun are urmatoarele caracteristici: este un instrument sensibil, care stabileste diferentele dintre candidati, este standardizat pe un segment de populatie destul de mare si individual poate fi interpretat in functie de aceasta statistica, este precis, masurand de fiecare data acelasi lucru. De asemenea, trebuie sa fie valid, adica sa masoare caracteristicile pentru care a fost conceput, sa fie relevant scopului sau, adica sa puna in evidenta acele abilitati specifice postului pentru care se face selectia si sa nu fie discriminatoriu.
Principiile de testare 
In primul rand trebuie sa ne asiguram ca testul care este folosit este atat valid cat si
corect. Un test este valid daca masoara ceea ce a fost proiectat sa masoare si corect daca masoara in acelasi fel ori de cate ori este aplicat.
In al doilea rand rezultatele testelor nu trebuie sa fie folosite drept criteriu unic pentru luarea deciziei de angajare. Oamenii se schimba o data cu timpul, iar cineva care nu obtine un rezultat corespunzator lun anumit test poate deveni totusi un salariat productiv. Factori cum ar fi potentialul si dorinta de a ocupa un post trebuie sa fie evaluati subiectiv si folositi alaturi de rezultatele testului pentru luarea deciziei finale de selectie.
In al treilea rand trebuie sa ne asiguram ca testele nu sunt discriminatorii; multe teste contin accente lingvistce sau culturale care pot fi discriminatorii pentru minoritati, iar EEOC (Equal Employment Opportunity Commission) are autoritatea de a da in judecata organizatiile care folosesc practici discriminatorii de angajare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Folosirea Testelor in Selectia Resurselor Umane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!