Fiabilitatea și Erorile Umane

Extras din referat

Ce inseamna eroarea umana? Multi specialisti au facut studii privind erorile umane , provenienta si cauzele lor. Cert este faptul ca erorile produc atat prejudicii umane cat si costuri economice. Erorile determina stres in munca intrerupand fluxul ideativ si cursul actiunii planificate, conduc la emotii negative. Costurile economice depind atat de tipul si numarul erorilor cat si de timpul necesar diagnosticarii si corectarii acestora. 
Intelegerea conventionala a erorilor umane este caracterizata printr-o evaluare negativa a comportamentului eronat., un lucru care trebuie evitat.
Dictionarul Webster's New Enciclopedic defineste 5 semnificatii diferite ale erorii:
1a: deviatie a codului sau a comportamentului
1b: un act care presupune o deviatie neintentionata de la adevar sau acuratete
1c: un act care din cauza ignorantei, deficientei sau a unui accident esueaza in obtinerea 2: calitatea sau starea de a gresi
3: o credinta falsa sau un set de credinte false
4: ceva produs din cauza unei greseli
5: diferenta dintre o valoare observata sau calculata si o valoare adevarata 
Sunt doua componente importante intr-una din definitii:
(I) o norma sau un standard 
(II) un act involuntar al unui participant
Orice studiu de fiabilitate umana cere o definire a erorii, deoarece, dupa cum bine precizeaza Leplat, "notiunea de fiabilitate umana este corelativa cu aceea de eroare umana".
"Daca un sistem functioneaza mai putin satisfacator decat in mod normal - datorita activitatii umane - cauza ar fi foarte probabil identificata ca fiind o eroare umana" (Rasmussen - 1986), pornind de la aceasta afirmatie de nasc doua ideei. Una care ne duce la intentiile si asteptarile umane si alta prin care constatam ca problema precizarii elementelor definitorii ale erorilor este destul de complexa, mai intai pentru ca, asa cum subliniaza Rasmussen, eroarea este intotdeauna determinate de nepotrivirea dintre om si masina. Dupa cum arata si Leplat, eroarea este rezultatul unei inadecvari a cuplajului om - sarcina sau a unei nepotriviri intre constrangerile sistemului si mediul sau, organizarea muncii, caracteristicile sarcinii si acelea ale operatorului sau colectivului de munca, iar in al doilea rand, pentru ca este necesara distincia intre erori si comportamente ineficiente dar nu eronate. 
Exista mai multe elemente definitorii care circumscriu notiunea de eroare:
- Notiunea de eroare implica pe aceea de decizie, nu poate exista eroare daca nu ai posibilitatea sa alegi;
- Notiunea de eroare este intotdeauna legata de existenta unei norme;
Rasmussen considera ca eroarea poate fi definita numai prin raportare la intentiile si expectatiile subiectului, la modul in care el judeca o anumita situatie specifica. Si aceasta pentru ca eroarea nu este judecata numai prin schimbarile de performanta, ci si prin schimbarile in criteriile de judecare. 
Reason, ca si Rasmussen, considera ca notiunea de eroare este inseparabila de notiunea de intentie. Doua aspecte trebuiesc subliniate in legatura cu aceasta din urma:
a) Exprima starea finala care trebuie atinsa;
b) Ofera o indicatie privind mijloacele prin care starea finala nu va fi atinsa.
Trei elementele esentiale pentru definirea erorilor:
a) Erorile apar numai in actiunea orientata spre scop. Daca nu exista un scop al actiunii, atunci nu se poate vorbi de criterii de judecare a unei actiuni ca fiind corecta sau eronata.
b) Din punctul de vedere al unei actiuni orientata catre scop, eroarea implica neatingerea (temporara) a scopului. Acest mod de definirea a erorii este contrar abordarii fenomenologice, in care eroarea este definita ca fiind o actiune in afara tolerantei. Din punct de vedere psihologic, faptul ca cineva deviaza intentionat de la o actiune impusa din exterior, nu poate fi considerata eroare si aceasta pentru ca, asa cum aratam mai sus, eroarea se defineste prin raportare la intentia subiectului. Devierea intentionata de la o actiune este denumita, in termenii lui Reason "violare".
c) Eroarea poate fi potential evitata daca circumstantele aparitiei ei se afla sub controlul utilizatorului (autorul erorii). In cazul in care conditiile desfasurarii activitatii scapa total sau partial de sub controlul individului, nu se poate vorbi de eroare


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiabilitatea si Erorile Umane.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!