Factorii care Influențează Mintea și Activitatea Mintală

Extras din referat Cum descarc?

Cuvinte cheie : caracter, personalitate, influenta, factor, comportament.
Desi psihologia este un domeniul in care se public un volum impesionant de cercetari minutioase, realitatea este ca cei mai multi dintre noi suntem prea putin constienti, sau in orice caz insuficient edificati cu privire la legaturile stranse si complexe dintre ceea ce gandim si ceea ce ni se intampla, dintre ceea ce simtim si viata noastra prezenta si viitoare.
Stiinta moderna a consumat resurse inestimabile in cercetarea functiilor uimitoare ale creierului omenesc pentru o mai buna intelegere a impactului pe care il au gandurile si emotiile noastre asupra starii noasre de sanatate si asupra calitatii vietii in general.
Factori care influenteaza mintea si activitatea mintala :
A. Factori ereditari si prenatali : 
Mostenirea ereditara joaca un rol important. Ceea ce sunt parintii, aceea vor fi copiii lor, dar intr-o masura cu mult mai mare. Constitutia fizica a parintilor, predispozitiile si gusturile lor, inclinatiile lor mintale si morale sunt reproduse, intr-un grad mai mare sau mai mic, in copiii lor.
Mama trebuie sa duca o viata cumpatata. Temeliile unui caracter bun, care urmeaza sa se manifeste in viitorul om, sunt asezate in mod decisiv, prin practicarea unei cumpatari stricte in viata mamei, inca inainte de nasterea copilului.
Preocuparile si starea de dispozitie a mamei isi pun amprenta asupra urmasiilor. Gandurile si simtamintele mamei vor avea o influenta puternica asupra mostenirii pe care o da copilului ei. Daca permite ca mintea sa-i fie preocupata de simtamintele personale, daca este ingaduitoare fata de propiul egoism, daca este irascibila si capricioasa, inclinatiile copilului ei vor demonstra acest fapt. Pe aceasta cale, multi au primit ca mostenire ereditara de inclinatii spre rau. 
Suprasolicitarea viitoarei mame afecteaza copilul. Daca mama este privata de purtarea de grija si de intelegerea de care are nevoie, daca se ingaduie ca ea sa-si epuizeze puterile, din cauza suprasolicitarii sau a unei atmosfere de anxietate si tristete, copiii ei vor suferi de lipsa puterii vitale, a mobilitatii intelectuale si a echilibrului sufletesc.
Predispozitia spre consumul de droguri transmisa de la parinti. Caracteristicile mentale si fizice, inclinatiile si gusturile sunt transmise din partea ambilor parinti.
B. Factorii sociali si familiali :
Copiii preiau predispozitiile si exemplul parintilor. Parintii sunt raspunzatori pentru modelarea caracterelor copiilor lor. Ei ar trebui sa urmareasca armonia si echilibrul.
Importanta primilor 3 ani de viata. Primii 3 ani ai copilariei constituie timpul in care incoltesc lastarii deprinderilor constiente. Acum se pun temeliile caracterului.
Mama sa cultive o stare de fericire. caracterul copilului este afectat intr-o masura destul de mare de natura ingrijirilor primite din partea mamei inca din perioada primelor luni de viata. Atitudinea calma si temperata a mamei va avea o mare influenta in modelarea mintii sugarului. Multi sugari sunt predispusi la o stare de agitatie nervoasa, dar blandetea mamei si maniera atenta in care il va trata pe copil vor avea un efect linistitor. 
Influenta cuvintelor si a atitudinii mamei asupra starii mintale a copilului. Mama nu are voie sa raneasca inima sensibila a copilului mic, prin tratarea cu indiferenta a solicitarilor lui marunte sau prin refuzul de a se preocupa de problemele lui minore. O privire aprobatoare, un cuvant de incurajare si de apreciere din partea mamei, va fi de cele mai multe ori, ca o raza de soare in inimile micute, pentru tot restul zilei.
Primii 7 ani de viata au o mare influenta in formarea caracterului. Desi in perioada timpurie a copilariei nu se poate acorda importanta prea mare educarii intelectuale, lectiile care trebuie predate copiilor in primii 7 ani de viata au o mare influenta in formarea caracterului decat tot ce se invata in anii urmatori.
Influenta atmosferei emotionale din familie. Copiii sunt receptivi la toate impresiile inca din primii ani ai vietii si in functie de cum ii trateaza parintii astazi, asa vor fi copiii maine si mai tarziu. Impresiile lasate asupra inimii in prima partea a vietii sunt urmate pe parcursul anilor, pot fi ingropate in adancurile constiintei, dar nu pot fi sterse decat foarte rar.
Influenta fratelui mai mare. Primul copil al unei familii trebuie sa fie educat cu mare atentie, deoarece el va contribui la educarea celor care vor urma. 
Comportamenul si conversatia din cercul familiei. Conversatia din cadrul caminului trebuie sa fie placuta si incurajatoare, intotdeauna cu bunatate. Cuvintele taioase ranesc si lovesc sufletul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii care Influenteaza Mintea si Activitatea Mintala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!