Factori si Cauze ale Inadaptarii Scolare

Extras din referat Cum descarc?

J. Piaget vorbea despre adaptare in termeni de asimilare si acomodare in cadrul interactiunii om-mediu. Adaptarea este, deci, acordul individului cu mediul (in primul rand cu mediul social), presupunand acomodarea optima la mediul dat si raspunsul favorabil la solicitarile si exigentele sale. 
Ce este in acest context adaptarea scolara ? 
Pornind de la aceasta definitie, la care adaugam particularitatile specifice activitatii instructiv educative, putem sa aratam ca adaptarea scolara este data de calitatea si eficienta realizarii concordantei relatiei dintre personalitatea elevului si cerintele scolare, concretizate intr-un rezultat favorabil al procesului de invatamant. 
Un elev adaptat din punct de vedere scolar face fata cerintelor educative conform disponibilitatilor sale bio- psiho- sociale, in acord cu regulile pretinse de programa scolara. Cu alte cuvinte, acesta si-a insusit cu succes rolul de elev. 
Daca adaptarea scolara reprezinta un deziderat major, vizat in cadrul oricarui sistem de invatamant, inadaptarea scolara este un fenomen de mare amploare, cu o cauzalitate si o etiologie multipla, ce se doreste limitat si pe cat posibil controlat. Astfel, pregatirea copilului pentru o buna adaptare la cerintele scolii se face inca din primii ani de viata ai copilului, in familie si la gradinita (grupa pregatitoare urmareste tocmai acest lucru), premergator, deci perioadei scolare. 
Problemele de inadaptare scolara nu sunt insa apanajul primului an de scolarizare. Desi intalnite inca de la intrarea in scoala, situatiile de inadaptare pot sa apara la orice varsta de-a lungul perioadei petrecute de elev in scoala, fiind insa mai frecvente la tranzitia de la o etapa de scolarizare la alta (clasa I, a V-a, a VIII-a etc.), deoarece aceste treceri necesita prin insasi natura lor, o readaptare a elevului, la noi cerinte educative, la un alt mod de organizare al procesului de invatamant etc. 
Pe de alta parte, tranzitia insasi este acuta in functie de perioadele de dezvoltare ontogenetica asa cum le descrie J. Piaget. Organizarea scolara este legata de schimbarile de dezvoltare; spre exemplu, cresterea puberala denota apropierea tranzitiei scoala generala-liceu. Aceasta se intampla deoarece pusse-urile de crestere si perioada in care acestea se produc au o profunda influenta asupra practicii educationale. 
Fenomenele de adaptare si respectiv de inadaptare scolara pot fi recunoscute si identificate pe baza anumitor indicatori specifici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factori si Cauze ale Inadaptarii Scolare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

BERGE, A., Copilul dificil, E.D.P., Bucuresti, 1972 
BERGE, A., Defecte ale parintilor, EDP. , Bucuresti, 1967 
BOROS, M., Profesorul si elevii, Ed. Gutinul, 1994 
COASAN, A., VASILESCU, A., Adaptarea scolara, Ed. Stiintifica si Tehnica , Bucuresti 1988 
CRETU, C., Curriculum diferentiat si personalizat - ghid metodologic, Ed. Polirom, 1998 
CUCOS, C., Miniuna, contrafacere, simulare, Ed. Polirom, Iasi, 1997 
DUMITRESCU, I., Adolescentii, Ed. Scrisul Romanesc, 1980 
KULCSAR, T., Factorii psihologici ai reusitei scolare, E.D.P, Bucuresti, 1978 
RUDICA , T., Familia in fata conduitelor gresite ale copilului, E.D.P., Bucuresti, 1981 
NICOLA, I., Microsociologia colectivului de elevi, E.D.P., Bucuresti, 1974 
IONESCU,I., Sociologia scolii, Ed. Polirom, Iasi, 1997


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!