Evidențierea iluziei Muller-Lyer prin modelare statistică a datelor

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere (cadru teoretic)
Iluzia Muller-Lyer consta in aprecierea inexacta de catre ochiul uman a lungimii a doua linii egale una cu capetele formate din sageti orientate spre interior si cealalta formata din sageti orientate spre interior. Astfel linia cu sagetile orientate spre interior pare mai scurta decat linia cu sagetile orientate spre exterior. 
Aceasta iluzie poate fi explicata de faptul ca odata cu indepartarea unui obiect de catre observator, unghiul vizual al obiectului scade din ce in ce mai mult iar pentru a compensa aceasta reducere creierul uman este programat sa faca o ajustatre astfel incat obiectul sa para mai mare. Aceasta scadere a unghiului vizual este simulata de orientarea sagetilor iar creierul reactioneaza automat. De asemenea in decursul vietii, o persoana are o experienta vasta legata de unghiurile cladirilor. Datorita acestei experiente unghiurile mai mari sau egale cu nouazeci de grade sunt asociate cu linii ale cladirilor apropiate de privitor(coltului camerei) iar unghiurile mai mici nouazeci de grade (ascutite) sunt asociate cu linii ale cladirilor aflate in departatre (coltul unui bloc mai indepartat). Pus in fata unor linii incadrate de unghiuri asemanatoare cu cele din realitate creierul uman presupune ca linia incadrata de unghiurile ascutite se afla in departare si in consecinta ajusteaza marimea aparenta a acesteia pentru a fi mai bine perceputa. Procesul este involuntar si are la baza presupuneri inconstiente pe care le facem in legatura cu lumea. Acest lucru a fost sugerat pentru prima oara in secolul al XIX-lea de catre medicul si fizicianul german Hermann Helholtz cunoscut pentru matematica ochiului, teoriile asupra vederii, ideile privind perceptia spatiului, cercetarile privind vederea in culori si senzatia tonalitatii, perceptia sunetului, si empirism.
2. Obiectivele lucrarii
Lucrarea de fata isi propune evidentierea iluziei Muller-Lyer
3. Metoda
a. Participantii
Pentru evidentierea iluziei am folosit 2 subiecti. 
V. S., 25 ani, sex feminin, studii superioare, mediul urban.
A.C. 27 ani, sex masculin, studii superioare, mediul urban.
b. Materiale necesare
Pentru evidentierea iluziei Muler-Lyer, se utilizeaza un dispozitiv confectionat din carton alb cu dimensiunile de 20X 50 cm. (vezi figura nr.2). in partea stanga, a cartonului se deseneaza cu tus negru o linie orizontala de 10 cm (avand grosimea de 3 mm), cu doua perechi de aripioare la cele doua capete, orientate spre interior, cu lungimea de 3 cm, si deschiderea de 40 0 , fata de dreapta. La capatul din dreapta al acestei figuri se realizeaza o fanta in carton cu latimea de 3,5 cm. Spre extremitatea dreapta a cartonului (la cca 20 cm de prima fanta ), se realizeaza o alta fanta de aceeasi latime. Prin aceste fente se va introduce o fasie din carton cu latimea adaptata acestora pe care se traseaza o linie cu lungimea de cca. 15 cm, in perfecta continuitate cu prima, terminata in partea dreapta cu doua aripioare de aceeasi lungime ca si cele din stanga (3 cm), si orientate in afara , facand un unghi de 140 ?,cu linia dreapta. Fasia fiind mobila, segmentul de dreapta poate fi marit sau micsorat.
Pe spatele fasiei se va realiza o gradatie in milimetri (prin atasarea de hartie milimetrica), procedandu-se in modul urmator:
- se fixeaza fasia astfel incat cele doua segmente sa fie perfect egale;
- in aceasta pozitie pe spatele fasiei se marcheaza o linie care va reprezenta punctul 0;
- exact in dreptul acestei linii, se traseaza o linie similara si pe carton;
- pe fasie se fac gradatiile in milimetri notand cu minus(-) valorile care arata ca segmentul din dreapta este mai scurt decat cel din stanga, si cu plus(+), cand segmentul este mai lung.
Figura 1. Dispozitivul utilizat pentru evidentierea iluziei Muller-Lyer.
c. Designul experimental 
Variabila independenta este reprezentata de metoda de prezentare a stimulilor 
Variabila dependenta este reprezentata de efectul iluziei asupra raspunsurilor subiectului. 
Operationalizarea este constructia tehnicilor concrete de masurare inseamna crearea operatiilor care vor rezulta in masurarile dorite. Asfel pentru a masura aceasta variabila folosim marimea erorilor realizate de catre subiect in timpul experimentului. Scala de masura folosita este deci una numerica de interval. 
Designul experimental folosit este unul intra-subiect deoarece comparam rezultatele aceluiasi subiect in doua situatii diferite. 
Avantaje un bun control asupra experimentului deci sanse mai mici de a se inregistra erori.
Dezavantaje rezultatele obtinute au un grad mic de generalitate


Fisiere in arhiva (1):

  • Evidentierea Iluziei Muller-Lyer prin Modelare Statistica a Datelor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!