Etica si deontologia profesionala

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere Psihologii sunt cei care studiaza comportamentul uman, procesele mentale si investigheaza problemele psihologice dintr-o varietate de domenii, ajutand persoanele cu afectiuni psihice sau comportament deviant sa isi gaseasca echilibrul emotional. Spre deosebire de stiintele exacte sau naturale, psihologia este considerata o stiinta sociala sau umana (de la cuvintele grecesti psyche-suflet si logos-stiinta), in functie de tara in care este aplicata. In plus, ea depinde foarte mult de persoana care o practica, desi, pentru a evita arbitrarul, exista standarde de calitate si norme ale profesiei, precum si sanctiuni pentru cei care se abat de la codul deontologic. La fel ca in cazul medicilor, arhitectilor sau avocatilor, psihologii trebuie sa indeplineasca niste conditii formale pentru a putea practica profesia liberala. Motivul este tocmai profesionalizarea domeniului, impunerea unor standarde si a unui cod deontologic pe care toti psihologii sa il respecte, tocmai pentru ca serviciile lor au de-a face cu sanatatea psihica si o anumita responsabilitate fata de persoanele care apeleaza la aceste servicii. Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica (2013) este prezentat ca o sinteza de principii si standarde etice de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de libera practica, care instituie regulile de conduita ale psihologului cu drept de libera practica, denumit in continuare psiholog. Codul ofera o baza consensuala pentru mentinerea unei atitudini colective impotriva comportamentelor ce incalca principiile eticii profesionale.
Codul cuprinde valorile si standardele profesionale raportate la exigentele morale ale profesiei de psiholog - principii deontologice, exprimate prin reguli de conduita profesionala cu caracter obligatoriu sau cu valoare de recomandare. Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica cuprinde, de asemenea, reglementarea principalelor abateri disciplinare in profesia de psiholog. Pe langa valoarea sa normativa, codul deontologic are rolul de a orienta si regla acele activitati ale psihologilor in care acestia se angajeaza ca psihologi, nu si pe cele din viata privata a acestora. Comportamentul personal al psihologului poate fi luat in discutie numai daca este de o asemenea natura incat aduce prejudicii profesiei de psiholog sau ridica serioase indoieli privind capacitatea acestuia de a-si asuma si indeplini responsabilitatile sale profesionale ca psiholog
II. Studiu de caz
Sa luam un caz concret pentru a exemplifica aplicarea principiilor deontologice specifice acestei profesii. Astfel, consideram ca la psihologul cu drept de libera practica X se prezinta persoana Y, beneficiar direct al serviciilor de consiliere psihologica. Aceasta din urma ii marturiseste lui X ca are nevoie de ajutorul sau pentru a intelege si rezolva o problema cu care se confrunta in viata personala. Recent a aflat ca partenerul sau de viata are o relatie extraconjugala cu o alta persoana, incident care a zdruncinat-o emotional foarte puternic. Persoana Y a venit sa ceara consiliere pentru ca nu stie cum sa procedeze in continuare, simte ca pierde controlul asupra propriei vieti. Doreste sa-si confrunte partenerul, insa se simte coplesita de situatie, nu poate gandi limpede si ii este teama ca va fi parasita acum de partener, dat fiind faptul ca a aflat de aceasta relatie extraconjugala. Mentionez ca X si Y sunt prieteni din copilarie, iar X, cu toate ca nu a tinut legatura in ultima vreme cu Y, nutreste o reala afectiune pentru persoana lui Y si isi doreste foarte mult ca aceasta sa fie fericita, ba chiar intrevede acum posibilitatea ca intr-un viitor apropiat sa inceapa o relatie cu Y.
In acest context, psihologul X asculta ce are Y de spus si ii spune ca este nevoie de timp pentru a asimila cele intamplate si pentru a le procesa, drept pentru care o invita sa urmeze mai multe sedinte de consiliere. In acelasi timp, a doua zi, X se hotaraste sa ii faca o vizita partenerului de viata a lui Y, caruia ii spune despre vizita lui Y la cabinetul sau si il confrunta, pentru a afla daca este adevarat ceea ce Y i-a povestit despre relatia extraconjugala a partenerului sau. Ba mai mult, X ii spune acestuia din urma ca o va convinge pe Y sa-l paraseasca pentru ca ceea ce i-a facut, faptul ca a inselat-o, este de neiertat.
Ce principii deontologice au fost incalcate in acest caz concret? Le vom examina pe rand, in ordinea in care apar in Codul deontologic (2013).


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica si deontologia profesionala.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.copsi.ro/COLEGIU/cod%20deontologic%20si%20de%20procedura%20disciplinara/Hotarare_cod_deontologic_si_de_procedura_disciplinara_1112013.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!