Emoții transmise prin culori

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definirea emotiilor .3
2. Relatia emotii-culori ...3
3. Semnificatia principalelor culori intalnite in viata cotidiana .4
4. Perceptii senzoriale bazate pe culori ..5
5. Influenta culorilor asupra subconstientului 5
6. Bibliografie .6


Extras din referat Cum descarc?

Emotiile si sentimentele au fost studiate inca din Antichitate. 
De-a lungul timpului, s-au concretizat mai multe definitii ale emotiilor. Spre exemplu, din punct de vedere etnografic, Benedicte Grima (1992,6) a creat o corespondenta intre emotii si cultura, afirmand ca ,,emotiile reprezinta cultura". O alta perspectiva ne este prezentata de antropologul Niko Besnier (1995, 236). Acesta precizeaza ca multe dintre emotii sunt construite social, depinzand de interactiunea cu societatea. De asemenea, Ronald de Sousa (1990) si Jon Elster (1996) vorbesc de ,,rationalitatea emotiilor". 
Jonathan H. Turner (2007,2) a evidentiat idea conform careia emotiile prezinta trei dimensiuni: biologica -  sunt prezentate schimbarile ce se produc la nivelul sistemului nervos autonom, endocrin, muscular; cognitiva -  ,,emotiile sunt simtaminte constiente" in raport cu ,,propria persoana si obiectele din mediul inconjurator"; culturala -  ,,emotiile sunt cuvintele si etichetele pe care oamenii le dau anumitor stari fiziologice particulare manifestate".
In foarte multe contexte, emotiile au fost si sunt asociate culorilor. O cercetare realizata de catre Brent Berlin si Paul Kay (1969, 2-3) scoate in evidenta perceptia oamenilor asupra culorilor. Pentru proiectarea acestei cercetari, cei doi au luat interviuri cu mai multi vorbitori nativi din 12 limbi diferite. Analiza lor a luat in calcul inclusiv perceptia asupra culorilor in contextul a 78 de limbaje. Rezultatele studiului s-au evidentiat printr-o serie de concluzii: 
1. ,,Toate limbile contin termeni pentru culorile alb si negru.
2. Daca o limba contine trei termeni pentru culori, atunci contine automat unul pentru culoarea rosie.
3. Daca un limbaj contine patru termeni pentru culori, atunci are termeni fie pentru galben, fie pentru verde (nu si pentru amandoua).
4. Daca un limbaj contine cinci termeni pentru culori, atunci contine termeni atat pentru galben, cat si pentru verde.
5. Daca un limbaj contine sase termeni pentru culori, exista unul pentru albastru.
6. Daca un limbaj contine sapte termeni pentru culori, exista atunci un termen pentru maro.
7. Daca un limbaj contine opt sau mai multi termeni pentru culori, atunci exista cate unul pentru roz, violet, portocaliu, gri sau o combinatie a acestora" (Reddy, 2001, 4).
Fiecare culoare are o semnificatie diferita, in functie de cultura in care o intalnim. Rosul, semnifica pentru multe culturi, precum germana, franceza, romana, mania (,,A vazut rosu in fata ochilor"). Reversul acestei culori reprezinta noroc, fericire si prosperitate. Spre exemplu, in China, miresele poarta, in mod traditional, rochii de culoare rosie. Negrul sugereaza depresia sau pesimismul (de exemplu, in cultura spaniola). La polul opus, se afla rozul ce semnifica optimismul si fericire (spre exemplu, in culturile ucrainiana, britanica si franceza). Pentru britanici, albastrul este asociat cu tristetea, supararea (,,Este albastru de suparare"). In cazul germanilor, culoarea galben simbolizeaza invidia. In alte culturi (spaniola si engleza), aceasta emotie este reprezentata de culoarea verde.
Asa cum reiese si din ideile prezentate anterior, fiecare culoare este generatoare de emotii. 
In cele ce urmeaza, voi aborda individual principalele culori intalnite in viata cotidiana si voi prezenta influenta lor asupra subconstientului uman:


Fisiere in arhiva (1):

  • Emotii transmise prin culori.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. ***http://infolife.ro/diverse/semnificatia-culorilor-in-diferite-culturi-ale-lumii 
2. ***http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/sanatatea-familiei/culorile-si-emotiile-145802.html
3. ***http://psub.ro/subconstientul-si-culorile/ 
4. ***http://www.culori-insorite.ro/ro/informatii-suplimentare/culorile-si-influenta-lor-asupra-incaperii/influenta-culorilor-asupra-dispozitiei-omului
5. Rujoiu, O., (2012) ,,Psihosociologia emotiilor: ce, cand si cum simtim" Editura ASE: Bucuresti.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!