Dezvoltarea Psihica

Cuprins referat Cum descarc?

CAP. I. Notiuni generale despre dezvoltarea psihicului copilului in ontogeneza.
CAP II : Dinamica dezvoltarii psihice ale copilului.
II.1. Factorii dezvoltarii.
II 2. Mecanismul dezvoltarii psihice si relatia dintre invatare - dezvoltare.
CAP III : Caracteristicile si stadiile dezvoltarii psihice. 
III 1 Fazele dezvoltarii si caracterizarea principalelor perioade de varsta ale copilariei.
CAP IV : Concluzii privitoare la conceptul de dezvoltare psihica.
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

DEZVOLTAREA PSIHICA A COPILULUI
CAP. I. Notiuni generale despre dezvoltarea psihicului in ontogeneza
Psihologia este stiinta care se ocupa cu studierea legilor fundamentale ale fenomenelor psihice, ale activitatii psihice. Acesta studiaza legile dezvoltarii psihice a copilului si adolescentului, particularitatile psihologice de varsta ale copiilor si adolescentilor, da la nastere la maturitate, precum si particularitatile lor psihice individuale.
Dezvoltarea activitatii psihice in ontogeneza inseamna totalitatea transformarilor implicate in procesul foarte complex de formare a proceselor si insusirilor psihice in diferite perioade de varsta ale copilariei. Aceasta dezvoltare are un caracter ascendent, iar transformarile care se produc se supun legilor generale ale dezvoltarii dialectice a fenomenelor din natura, societate, gandire. In dezvoltarea psihica a copilului se poate vorbi despre o miscare de la simplu la complex, de la inferior la superior, despre acumulari cantitative care duc la schimbari calitative, despre inlocuirea si restructurarea unor forme vechi si aparitia altor forme noi ale activitatii psihice. Specificul dezvoltarii fenomenelor psihice, fata de dezvoltarea fenomenelor din natura si societate, rezida din faptul ca in cazul dat avem de-a face cu forma superior organizata de miscare a materiei. Psihicul fiind un produs al activitatii creierului, dezvoltarea proceselor cognitive, afective, volitive, este indisolubil legata de dezvoltarea sistemului nervos al copilului.
In plan fiziologic se poate spune ca dezvoltarea echivaleaza cu ansamblul schimbarilor structurale si functionale ce se produc in activitatea creierului, de la nastere si pana la maturitate, sub actiunea influentelor mediului.
In plan psihologic, dezvoltarea inseamna formarea proceselor si insusirilor psihice, schimbarea si restructurarea lor la niveluri tot mai inalte in diferite perioade de varsta, ceea ce reprezinta de fapt mersul ascendent al devenirii copilului ca viitor membru al societatii.
Printr-o observare curenta se constata ca la varste diferite, copiii prezinta particularitati anatomorfologice si psihologice distincte. Considerate in ansamblul lor, aceste particularitati confera personalitatii o unitate structurala diferita de la o etapa la alta a dezvoltarii. Prin urmare, dezvoltarea ontogenetica a psihicului se realizeaza pe etape sau faze. Acelasi lucru se poate spune si in ceea ce priveste dezvoltarea pe etape sau faze a diferitelor procese si insusiri psihice considerate separat. 
Recunoasterea principiului dezvoltarii, a schimbarilor in etape a psihicului in ontogeneza nu este suficienta pentru a intelege natura transformarilor care se produc, dar mai ales cauzele care le genereaza
In functie de nivelul la care au loc asemenea transformari, desprindem trei tipuri de dezvoltari si anume :
a) dezvoltarea biologica: tradusa in schimbarile fizice, morfologice si biochimice ale organismului.
b) dezvoltarea psihica: ce consta in aparitia, instalarea si transformarea proceselor, functiilor si insusirilor psihice.
c) dezvoltarea sociala: caracterizata in reglarea conduitei individului, in conformitate cu normele si cerintele impuse de colectivitate, de mediul social existential.
Intre cele trei forme ale dezvoltarii umane ( biologica, psihica, sociala ) exista o stransa interactiune si interdependenta. Astfel, dezvoltarea psihica se realizeaza corelat cu cea biologica, dar nu simultan. Exista unele pusee de crestere ( aspect esential al dezvoltarii biologice ) sau de incetinire a ritmului si care nu sunt secondate de pusee sau incetiniri ale ritmului dezvoltarii psihice. Se stie ca pe la 15 ani cresterea inceteaza, ceea ce nu inseamna ca inceteaza si dezvoltarea psihica, dimpotriva, aceasta cunoaste o evolutie impresionanta.
De asemenea, dezvoltarea biologica ( cresterea ) influenteaza dezvoltarea psihica, dar nu absolut si mai ales nu in mod egal de-a lungul ontogenezei. In perioadele timpurii, dezvoltarea psihica este dependenta ca ritm, viteza, limite cronologice de cea biologica : la tinerete si maturitate, insa, ea capata o relativa independenta fata de aceasta, ceea ce inseamna ca, in anumite limite temporare si functionale, diverse modificari anatomofiziologice nu duc la modificarea evidenta a tabloului psihic si mai ales la alterarea lui.
De data aceasta dezvoltarea psihica nu se mai subordoneaza celei biologice, ci intra tot mai profund sub incidenta dimensiunilor vietii socioculturale. Ea devine astfel o parghie, un punct de sprijin si sustinere a socialului, deoarece numai oamenii dezvoltati sub raport psihic, detinatori de cunostinte, deprinderi, priceperi, dotati cu aptitudini, formati caracterial, sunt capabili sa mentina in functie structurile vietii sociale. 
Apare astfel problema fortelor motrice ale dezvoltarii psihicului la copil


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Psihica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!