Dezvoltarea Personală

Extras din referat Cum descarc?

- personalitatea se refera la un set de calitati si insusiri personale, de factura psihica si fizica, ce definesc, individualizeaza si exprima persoana asa cum este ea in realitate;
- personalitatea era considerata in sensul sau etimologic de masca, respectiv de modalitate a persoanei de a se infatisa altora, de a prezenta deliberat o imagine de sine care nu se suprapune decat in mica masura sau deloc cu realitatea;
- personalitatea era identificata cu rolul social, politic sau economic deosebit al unei anumite persoane, existand in acest context o anumita juxtapunere cu conceptul de "personaj de exceptie" intr-un anumit domeniu;
- personalitatea avea ca referential mai ales un ansamblu de calitati de ordin etic (onestitate, demnitate, sobrietate) prin intermediul carora persoana respectiva se impunea in planul valorilor morale; (Guilford, J.P., 1985).
Dezvoltarea personala si rolul invatarii in dezvoltarea personala
Suntem martorii dar si autorii voluntari sau involuntari a unor schimbari majore, de anvergura in istoria omenirii, unde se petrec schimbari profunde si rapide atat in tehnologie cat si in cunostintele stiintifice.
Omenirea a intrat in societatea cunoasterii, a invatarii pe tot parcursul vietii, volumul cunostintelor se dubleaza la fiecare 10 ani, ceea ce impune noi cerinte in educatie care sa ajute omul in a face fata schimbarilor societatii, in a se transforma cu ajutorul educatiei intr-un ,,cameleon" adaptat mediului.
Ritmul schimbarii in toate domeniile este deosebit de alert, generand de-a lungul vietii active a unui individ 3-4 cicluri de completare /schimbare a formarii initiale. Schimbarile rapide din tehnologie si comunicare produc efecte directe si deosebit de profunde asupra fortei de munca.
Se ridica intrebarea daca omul este pregatit pentru ca aceste schimbari sa fie orientate spre imbunatatirea existentei si spre sporirea intensa a calitatii vietii.
Complexitatea fenomenelor din societatea moderna solicita un bagaj de cunostinte si capacitati din ce in ce mai bogat. Aici intervine educatia permanenta, care este un proces de perfectionare, de dezvoltare personala sociala si profesionala pe durata intregii vieti a indivizilor, in scopul imbunatatirii calitatii vietii lor, cat si colectivitatii din care fac parte.
Educatia permanenta are loc pe tot parcursul vietii, indiferent daca aceasta se realizeaza intr-un cadru formal, organizat sau intr-un cadru informal.
Aceasta presupune trecerea de la un ansamblu de cunostinte, informatii, de competente (,,a sti sa faci/ sa actionezi") la invatarea prin experienta/ prin practica, de la transmiterea si memorarea de informatii (informare), la formarea de abilitati, capacitati, competente. Informatia nu are nici o valoare pentru persoanele care doresc sa se dezvolte daca nu o poate utiliza in practica, indiferent daca este vorba de locul de munca.
Ce trebuie inteles pana acum este faptul ca dezvoltarea personala se realizeaza pe tot parcursul vietii, ne ajuta sa facem fata schimbarilor si sa ne adaptam. In nici un caz nu se mai pune problema sa termini o scoala, sa iti gasesti un loc de munca din care sa iesi la pensie, dimpotriva, chiar daca ai un loc de munca stabil, incepi sa te perfectionezi, sa acumulezi noi cunostinte si competente care sa iti foloseasca la un alt loc de munca, chiar daca acest lucru se va intampla in viitorul apropiat si nu imediat.
Putem sa spunem ca, educatia permanenta ne fereste de imbatranirea timpurie din punctul de vedere cerebral si psiho-social, ne mentine tineretea spirituala. 
Totul depinde de noi in a ne manifesta disponibilitatea de a invata.
Idei preconcepute cu privire la invatarea pe tot parcursul vietii
Cresterea si dezvoltarea umana se caracterizeaza prin doua limite principale, care sunt definitorii:
- limita reala, practica a aptitudinii maxime a cuiva sau capacitatea potentiala;
- limita psihologica, la fel de reala, in care omul se autositueaza.
Barierele care ne ingradesc si ne fixeaza cel mai bine, lanturile care ne leaga cel mai strans sunt acelea pe care ni le faurim noi insine. 
Apar intrebari: 
De ce se intampla astfel?
De ce suntem nepregatiti? de ce suntem tematori? 
De ce nu incercam a ne dezvolta potentele?


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Personala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Allport, G.W., Structura si dezvoltarea personalitatii, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1996.
2. Baban, A. (coord.), Consiliere educationala, Cluj-Napoca, 2003.
3. Schiopu U., Verza E., Psihologia varstelor, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995.
4. Golu, M., Dinamica personalitatii, Editura Geneze, Bucuresti, (1993) . 
5. Dave, H.R., Fundamentele educatiei permanente, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti (1991).
6. Glava, A., Modele si tehnici de dezvoltare personala si sociala , ID, Cluj-Napoca.
7. Kidd, R. J., Cum invata adultii, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti (1981).
Site-uri 
1) www.google.ro
2) www.wikipedia.ro
3) www.didactic.ro
4) http://www.ueb.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!