Deontologie Profesionala si Drepturile Omului - Codul Etic al Profesiei de Asistent Social

Extras din referat Cum descarc?

Codul Etic al Profesiei de Asistent Social
Etica profesionala se afla la baza activitatii de asistenta sociala. Codul etic reprezinta un set de reguli care reflecta principii generale de conduita profesionala. Comportamentul asistentului social trebuie sa fie consecvent si responsabil, astfel incat sa nu afecteze imaginea profesiei. Codul etic cuprinde doua capitole: 
1. Valorile si Principiile Etice fundamentale corespunzatoare activitatii asistentului social; 
2 Standardele Etice ale activitatii profesionale desfasurate de asistentului social. 
Codul etic se bazeaza pe valorile si principiile etice fundamentale ale asistentei sociale ca profesie. Codul etic reglementeaza relatiile profesionale ale asistentilor sociali si se refera la standardele de conduita ale acestora in relatiile cu clientii, colegii, precum si alte categorii de profesionisti. Prevederile prezentului cod sunt asumate de catre toti asistentii sociali pe toata durata practicarii profesiei. 
Odata cu aderarea la cod, asistentii sociali vor participa la punerea lui in practica si vor lua masuri pentru a descuraja, preveni, semnala si corecta eventualele comportamente care se abat de la etica profesiei. Asistentii sociali vor fi tratati in mod egal si vor apara si sprijinii colegii care au fost acuzati pe nedrept de comportament lipsit de etica. Existenta in forma scrisa a acestui cod nu garanteaza comportamentul etic in sine.
Scopul codului etic este:
- de a identifica valorile morale fundamentale care stau la baza misiunii profesiei de asistent social. 
- de a stabili un set de standarde de conduita profesionala 
- de a clarifica responsabilitatile si actiunile profesionistilor care vor rezolva posibile conflicte de natura etica. 
Prin aderarea la acest cod Colegiul Asistentilor Sociali stabileste reguli disciplinare si sanctiuni in concordanta cu principiile identificate si acceptate prin Codul Etic. 
Standardele Etice se adreseaza tuturor asistentilor sociali si se aplica tuturor activitatilor profesionale de asistenta sociala. Aceste standarde se refera la responsabilitatile morale ale asistentului social ca profesionist si la relatiile lui cu societatea, profesia, clientii, institutia si colegii. 
Valori si Principii Etice 
Acest set de principii etice reprezinta totalitatea exigentelor de conduita morala corespunzatoare activitatii asistentului social. Principiile au la baza valorile fundamentale ale asistentei sociale: furnizarea de servicii in beneficiul clientilor, justitia sociala, respectarea demnitatii si unicitatii individului, a confidetialitatii si integritatii persoanei, autodeterminarii si competentei profesionale. Fiecare asistent social isi va insusi aceste valori si principii, ele urmand sa se regaseasca in comportamentul sau, astfel incat sa nu aduca prin actiunile sale prejudicii imaginii profesiei. 
1. Furnizarea de servicii in beneficiul clientilor 
Principiul etic: Scopul principal al activitatii asistentului social este acela de a asista persoanele aflate in dificultate implicandu-se in identificarea, intelegerea, evaluarea corecta si solutionarea problemelor sociale. 
In toate demersurile sale, asistentul social actioneaza cu prioritate in interesul clientului. In situatia in care interesul clientului reprezinta o amenintare pentru comunitate / membrii comunitatii, asistentul social are responsabilitatea de a indruma clientul si de a media in scopul armonizarii intereselor partilor implicate. 
2. Justitia sociala 
Principiul etic: Asistentii sociali promoveaza principiile justitiei sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Deontologie Profesionala si Drepturile Omului - Codul Etic al Profesiei de Asistent Social.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!