Definirea si clasificarea testelor psihologice

Extras din referat Cum descarc?

Testul este una dintre metodele diagnostice ale psihologiei, elaborate pe baza unor cercetari sistematice.Termenul de test este legat de cel de diagnostic care provine din grecescul diagnosticos, insemnand apt de a recunoaste. Testul psihologic reprezinta o sursa de informatii extrem de utila in evaluarea comportamentului uman. El ne permite sa aflam unde se plaseaza subiectul printre alti oameni in ceea ce priveste caracteristica masurata. 
Testele psihologice masoara aspecte care depind intr-o masura mai mare (limbajul, cunostintele, personalitatea) sau mai mica (anumite functii senzoriale) de conditiile de existenta (economice, culturale, educative). Prin urmare, testele trebuie etalonate si adaptate pentru fiecare tara sau chiar in aceeasi tara, dupa o anumita perioada de timp.
Exista mai multe definitii partial diferite, deoarece fiecare din ele pune accentul pe un alt aspect definitoriu. Unele definitii se refera la test ca fiind o proba(mai frecvent intr-o serie de probe) construita cu scopul stabilirii prezentei (sau a absentei) unui aspect psihic, a particularitatilor de manifestare, sau a gradului de dezvoltare psihica.( M Rosca, 1972). O definitie succinta a testului psihologic apartine Ursulei Schiopu : " Proba, instrument de diagnosticare de caracteristici psihice". Tot ca o proba este definit si in Marele Dictionar al Psihologiei (Larousse, 2006) si care surprinde aspecte esentiale ale testului psihologic este data de Maurice Reuchlin: "Proba, utilizata mai ales in psihologia diferentiala, care permite descrierea comportamentului unui subiect intr-o situatie definita cu precizie prin referinta la comportamentul unui grup definit de subiecti plasati in aceeasi situatie" Testul psihologic nu este orice masurare, ci din punct de vedere strict terminologic, are arondata conotatia de proba. 
Testul este o masura obiectiva si standardizata a unui esantion de comportament (Anatstasi, A.,1976). Masura obiectiva inseamna doua aspecte: a)administrarea, cotarea si interpretarea scorurilor sunt obiective in masura in care acestea sunt independente in raport cu judecatile subiective ale examinatorului 2) obiectivitatea testului reiese din faptul ca determinarea nivelului de dificulatate al unui item ori a intregului test se bazeaza pe proceduri empirice, obiective si nu pe nivelul de apreciere a celui ce construieste un test. Standardizarea implica uniformitatea procedurii in administrarea, cotarea si evaluarea rezultatelor. Pentru ca scorurile diferitelor persoane sa fie comparabile, conditiile de testare trebuie, in mod evident sa fie aceleasi pentru toti. Pentru asigurarea acestei uniformitati a conditiilor testarii, constructorul testului are obligatie sa ofere informatii si directii detaliate pentru administrarea fiecarui test nou. Un pas important in standardizare este stabilirea normelor, a etalonului la care raportam, dupa aplicarea testului, rezultatele obtinute de catre subiect. Esantionul de comportament se refera la faptul ca , in actiunea de testare, este vizata o anumita secventa a comportamentului sau un anumit tip de comportament.
Wilhem Hehlmann defineste testul ca "un examen simplu de stari, de fapte psihice sau fizice (Hehlmann, 1968, p. 560). Pierre Pichot da urmatoarea definitie: "Se numeste test mintal o situatie experimentala standardizata, care serveste drept stimul unui comportament. Acest comportament este evaluat printr-o comparare statitistica cu acela al unor indivizi plasati in aceeasi situatie, ceea ce permite clasarea subiectului examinat fie cantitativ, fie tipologic".
Functia de baza a testelor psihologice este sa masoare diferentele dintre indivizi sau intre diferite reactii comportamentale ale aceluiasi individ in diferite situatii cu care acesta se confrunta.
Testul este definit intr-o maniera mai larga sau mai ingusta, insa ceea ce ramane invariabil in definitia testului psihologic sunt urmatoarele caracteristici: instrument de evaluare, vizeaza un esantion de comportament, implica o procedura standard privind administrarea, cotarea si interpretarea rezultatelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Definirea si clasificarea testelor psihologice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Aurel Stan, Testul psihologic. Evolutie, constructie, aplicatii , Polirom, Iasi, 2002
Mariana Rosca, Metode de psihodiagnostic , Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti, 1972.
Mihaela Minulescu, Teorie si practica in psihodiagnoza, Fundamente in masurarea psihologica. Testarea intelectului, Editura Fundatiei Romania de maine , Bucuresti, 2003


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!