Definirea Conceptului de Personalitate

Extras din referat Cum descarc?

In viata de zi cu zi de multe ori sunt folositi termenii de persoana si personalitate, sensul comun al acestuia din urma fiind o insusire sau calitate pe care cineva o poate avea sau nu. Dar utilizarea lor ca termeni psihologici necesita o definire mai exacta a  personalitatii 
Persoana inseamna individul uman concret. Personalitatea insa, este o constructie teoretica elaborata de psihologie, in scopul intelegerii si explicarii modalitatilor de fiintare si functionare ce caracterizeaza organismul psihofiziologic pe care il numim persoana umana  Personalitatea umana  este un subiect vast, caruia i s-au dat numeroase interpretari si definitii.  In 1931, G.W. Allport enumera peste 50 de definitii, iar astazi McClelland gaseste peste 100 de definitii ale termenului. In "Dictionar de Psihologie" de Norbert Sillamy personalitatea este definita asfel: "( ) element stabil al conduitei unei persoane; ceea ce o caracterizeaza si o diferentiaza de o alta persoana." 
Pentru sociologie personalitatea este expresia socioculturala a individualitatii umane  Sheldon defineste personalitatea ca ansamblu de caracteristici bio-fizio-psihologice care permite o adaptare la ambianta. R.B.Cattell considera personalitatea o constructie factoriala dinamica, exprimata in modalitatea raspunsurilor la situatii  
Intre nenumaratele definitii ale personalitatii, G. W. Allport da propria definitie in lucrarea "Structura si dezvoltarea personalitatii", incercand cum spune "( ) nu sa definim obiectul in functie de metodele noastre imperfecte". "Personalitatea este organizarea dinamica in cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determina gandirea si comportamentul sau caracteristic."


Fisiere in arhiva (1):

  • Definirea Conceptului de Personalitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!