Criza adolescentei in protectia familiei in context European

Extras din referat Cum descarc?

Argument
,,Adolescenta este timpul in care luam universul prea in serios."
Am ales ca subiect de studiu si cercetare aceasta tema, deoarece este un subiect de actualitate si este cercetat de profesionisti din domenii variate. De asemenea, adolescenta s-a impus ca tema literara din timpurile vechi, constituind un produs al neincetatelor tentative ale fiintei umane de a-si elucida sinele in raport cu lumea.
Adolescenta este perioada in care avem impresia ca putem face orice, ca nu exista limita posibilitatilor. Aceasta este o perioada decisiva, in care se formeaza scopul vietii noastre. De ceea ce vom face si vom alege in adolescenta depinde viata noastra in perioadele urmatoare ale vietii.
In adolescenta, suntem supusi unor incercari dificile sau mai putin dificile, tratate diferit de la adolescent la adolescent, cu o totala nepasare sau cu mult interes.
Este o perioada tensionata si confuza, in care modificarile fizice (hormonale) sunt maxime, iar cele psihice extrem de tumultoase. Criza adolescentina a fost considerata mult timp drept principala trasatura a acestei perioade de dezvoltare. Problema acestei perioade o constituie concilierea impulsurilor sexuale foarte puternice cu modelele de comportament interiorizate in stadiile precedente si cu un set de presiuni culturale specifice mediului social al adolescentului. 
Cercetarile realizate de-a lungul timpului releva faptul ca adolescenta reprezinta o problema veche, dar si o problema noua in acelasi timp. Este veche deoarece intodeauna oamenii au fost preocupati de aceasta perioada de dezvoltare care incheie efortul de socializare al copilului, inainte de a intra in etapa adulta. Este noua pentru ca in fiecare perioada de dezvoltare istorica, ea reflecta efortul de adaptare la o lume in schimbare, tot mai complexa.
Consideratii generale
Criza este definita de J. Guillaumin ca o dereglare, confuzie sau pierdere traite la nivel intrapersonal, interpersonal (relatii) sau transpersonal (raporturile unor ansambluri de persoane), nivele ale sistemelor care se includ unele in altele, orice criza putand fi prinsa pe oricare din aceste planuri. 
Conform dictionarului explicativ al limbii romane si al dictionarului de sociologie avem urmatoarele definitii ale crizei:
1.Manifestare a unor dificultati (economice, politice, sociale etc.); perioada de tensiune, de tulburare, de incercari (adesea decisive) care se manifesta in societate; 
2.Moment critic, culminant, in evolutia care preceda vindecarea sau agravarea unei boli; declansare brusca a unei boli sau aparitia unui acces brusc in cursul unei boli cronice;
3.Tensiune, moment de mare depresiune sufleteasca, zbucium. 
Criza - perioada in dinamica unui sistem caracterizata prin acumularea accentuata a dificultatilor, izbucnirea conflictuala a tensiunilor, fapt care face dificila functionarea sa normala, declansandu-se puternice presiuni spre schimbare. Iesirea din criza se face fie prin schimbarea structurala a sistemului, fie prin modificari importante adaptative ale structurii sale. Criza este cea care motiveaza schimbarea. 
Cercetatorii in domeniu au identificat cinci faze ale crizei , si anume:
1.soc la aflarea unei vesti sau la observarea unor evenimente sau fapte, apar sentimente de incredibil, de ireal, de negare a celor auzite sau intamplate. Cei care trec prin aceasta faza se simt depasiti de situatie si au reactii de fuga si lupta. Fuga reprezentand negarea, iar lupta incercarea de a controla situatia. Reactiile pe care le experimenteaza o persoana la aflarea unei vesti sunt diferite in functie de gradul de vulnerabilitate al persoanei respective;
2.confuzie, individul are tendinta de a se retrage si de a ase izola, fiind furios, anxios si incapabil de a intelege anumite comportamente. Interventia in aceasta faza nu este recomandata deoarece nu se ating efectele scontate si i se intareste persoanei credinta ca nu poate fi ajutata;
3.manie, resentimente, vina, rusine pentru pierderea suferita;
4.acomodarea la schimbare - persoana incepe sa vorbeasca despre eveniment si sa accepte idei noi. Este un stadiu superior in evolutia crizei, putandu-se incepe interventia, oferirea alternativelor sau sustinerea persoanei in luarea deciziei;
5.decizii si planuri de viitor.
Criza adolescentina poate consta intr-o izbucnire de negatie sistematica a valorilor impuse si neintelese sau inacceptate, a identitatii sale anterioare de copil, pe care parintii se incapataneaza sa o pastreze. In mintea adolescentului, acest lucru, dreptul la statutul de matur, se obtine sub orice forma, chiar prin incapatanare, rea vointa, imoralitate, fapte antisociale, infractionalitate. 
Sunt recomandati o serie de factori care contribuie la eliminarea starii de criza:
- Relatia buna mama-copil;
- Relatia buna tata-copil;
- Recompense pentru un anumit domeniu de activitate;
- Relatii armonioase cu familia largita sau cu un adult din afara familiei.
Criza apare intrucat adolescentul nu reuseste ca pe baza noului echipament bio-psiho-social, pe care l-a dobandit, sa treaca dintr-o data de la statutul de copil la cel de adult. Adolescentul oscileaza permanent intre copilarie si maturitate, chiar daca se orienteaza preponderent spre lumea adultului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza adolescentei in protectia familiei in context European.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Clerget, S. (2008) Criza adolescentei. Cai de a o depasi cu succes, Editura Trei, Bucuresti;
2.Cretu, T. (2009) Psihologia varstelor, Editura Polirom, Iasi;
3.Irimescu, G. (2010) Curs Asistenta sociala a familiei si copilului, Iasi;
4.Munteanu, A. (1998) Psihologia copilului si adolescentului, Editura Augusta, Timisoara;
5.Stanciulescu, E. (1996) Teorii sociologice ale educatiei, Editura Polirom, Iasi;
6.Schiopu, U., Verza, E. (1989) Adolescenta, personalitate si limbaj, Editura Albatros, Bucuresti;
7.Vrabie, D. (2009) Adolescentul in cautarea sinelui, Revista ,,Limba Romana", nr. 5-6;
8.Zamfir, C., Vlasceanu, L. (1993) Dictionar de sociologie, Editura Babel, Bucuresti
9.http://www.qreferat.com/referate/psihologie/PSIHOLOGIA-ADOLESCENTULUI119.php
10.http://dexonline.ro/definitie/criza


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!