Cresterea Performantei Profesionale prin Tehnici de Coaching

Extras din referat Cum descarc?

Coaching-ul are o practica de mai bine de 2000 de ani, pe atunci Socrate a denumit aceasta maieutica - reprezinta modalitatea de a pune intrebari intelepte in asa fel incat raspunsul sa apara chiar de la cel care pune intrebarea. Socrate, prin celebrele discutii purtate cu discipolii sai, este considerat parintele incontestabil al coaching-ului. In perioada imediat urmatore - reductionismul materialist, conceptul nu si-a mai gasit locul dar, a evoluat in timp fiind practicat in diferite forme in alte domenii. A reaparut de curand intai in sport, in lucrul pe care antrenorii -coach-ii, il realizeaza cu sportivii de performanta si nu numai. De aici si-a preluat si numele: coach - antrenor, in limba engleza.
In urma cu aproximativ 40 de ani, Timothy Gallwey - expertul in tenis de la Harvard 'a aruncat manusa' scotand pe piata cartea 'The Inner Game of Tennis' punnandu-se accent pe 'starea interioara' a celui care se antreneaza in tenis. In acest sens el spunea 'adversarul din mintea cuiva este mai redutabil decat cel aflat in partea cealalta a fileului'. Au urmat alte carti despre aceeasi stare interioara cu aplicabilitate in ski si golf. Apoi, autorul a inceput sa tina seminarii cu sportivii, pentru a-i ajuta sa priveasca performanta in alti termeni; la seminarii au inceput sa participe oameni de afaceri si asa au realizat ca este nevoie de coaching in zona de business. Ideea s-a raspandit, bineinteles, in SUA si tarile dezvoltate economic, iar astazi coachingul, devenit extrem de profesionist, se face prin e-mail, la telefon sau chiar sub forma de teleconferinte pe internet.
In momentul de fata, coaching-ul s-a extins de la activitatea profesionala (coporate coaching, business coaching, executive coaching, profesional coaching) in viata personala (life coaching) sau chiar la formarea de sine (self coaching) - un termen mai putin promovat si utilizat, dar care este esential pentru orice varianta de coaching 
Asemanari si diferente
Coaching - Consultanta
Un consultant analizeaza problema si iti ofera solutia, dupa care te lasa sa te descurci, in timp ce coach-ul te ajuta sa descoperi solutia. Principiul de baza este ca solutia se afla la managerul care a solicitat sedinta, coach-ul nu da sfaturi, ci il acompaniaza pe manager sa isi atinga obiectivele. 
Coaching - Training
Trainer-ul transfera cunostinte pe care le detine catre ,,elevii" sai, iar coach-ul isi construieste procedura pe baza informatiilor venite din partea clientului, de aceea procedura coach-ului nu este standard, ci se construieste la fiecare sedinta in parte. Cel mai important este ca, inainte de a incepe o sedinta de executive coaching, clientul sa constientizeze faptul ca are stringenta nevoie de o schimbare profesionala si, cel mai important, sa fie dispus, sa vrea sa o faca.
Coaching - Terapie
Terapeutul sondeaza si se foloseste de trecut pentru a oferi solutii la situatia din prezent. Coach- ul este orientat catre viitor cu scopul de a-l asista pe client sa isi gaseasca, dintre resursele personale, pe acelea care ii pot favoriza identificarea de solutii. Coach-ul insoteste clientul in cautarea propriilor solutii la dificultatile pe care le are, in gasirea propiei cai.
Diferenta majora dintre coaching si consultanta, training sau mentoring consta in faptul ca cel aflat in postura de coach nu da sfaturi si nu ofera expertiza. 
Ce este Coaching?
Coaching-ul inseamna antrenare/invatare. Totusi, un coach nu este un profesor si nu stie, in mod obligatoriu, sa faca lucrurile mai bine decat cel antrenat. Un coach poate observa la cel pe care il antreneaza niste obiceiuri si pregateste starea interioara pentru actiuni noi. ,,Coach-ul lucreaza impreuna cu clientul sau pentru ca noile sale actiuni sa aiba succes" spun specialistii.
Coachingul este o relatie dintre un ,,coach", o persoana special instruita si un client - fie el individ sau companie, in care primul il asista pe cel de al doilea spre a-si atinge obiectivele (de afaceri sau de viata), il ajuta sa isi descopere potentialul si sa atinga succesul. Coach-ul este, pana la urma, un antrenor, un consilier al oamenilor cu functii de conducere. Pe baza unor discutii cu acestia, el stie sa identifice factorii care le franeaza activitatea profesionala. 
Coach-ul foloseste in acest sens o serie de metode, folosite si in alte domenii:
tehnica intrebarilor deschise, abordarea holistica a situatiei prezente, observarea si identificarea blocajelor, identificarea si recomandarea unor optiuni, punerea in actiune, motivarea, observarea energiei si rezultatelor, feedback -ul, autoevaluarea, evaluarea, 
Caracteristici ale tehnicilor de coaching in business
Tipul de business practicat in mod normal se afla sub egida ,,comanda si controleaza", coaching-ul propune ceva total diferit pentru a atinge performanta:
- un dialog intr-un context productiv, focalizat pe rezultate, care ii ajuta pe oameni sa folosesca si fructifice ceea ce stiu, pentru ceea ce au de realizat;
- 'constientizare' si observare a pozitiei in care se afla compania; 
- proces de invatare - desi coach-ul nu este un profesor si nu stie neaparat sa rezolve lucrurile mai bine decat cel pe care il indruma;


Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea Performantei Profesionale prin Tehnici de Coaching.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!