Copilul Maltratat

Extras din referat Cum descarc?

Maltratarea copilului este orice ranire cu intentie a unui copil. Maltratarea copilului include atat neglijarea cat si abuzul. 
Neglijare este atunci cand parintele sau persoana de ingrijire nu asigura sanatatea si starea generala de bine a copilului. Neglijare poate fi considerata neasigurarea pentru copil a unui adapost adecvat, a scolarizarii, a imbracamintei, a ingrijirilor medicale sau a protectiei impotriva riscurilor. Neglijarea copilului este la fel de serioasa ca si abuzarea lui si este mai frecventa decat abuzul. Totusi, nu este neobisnuit pentru o victima sa fie atat neglijata, cat si abuzata. 
Abuzul fizic cauzeaza leziuni/raniri ale corpului, cum ar fi taieturi, vanatai, arsuri, fracturi osoase, intepaturi sau afectari ale organelor interne. Abuzul fizic mai consta de asemenea in ranirea unui fat, ca de exemplu atunci cand o femeie insarcinata are probleme legate de abuzul de substante sau este ranita in urma violentei domestice. 
Abuzul psihologic este un pattern de actiuni sau lipsa unor actiuni intentionale, verbale sau comportamentale, care transmit unui copil mesajul ca ea sau el este lipsit de valoare, slab, neiubit, nedorit, in pericol sau ca este valoros doar fiindca indeplineste nevoile altcuiva. Refuzul de a oferi suportul emotional, izolarea sau terorizarea unui copil sunt forme ale abuzului psihologic. Violenta domestica la care un copil este martor este de asemenea considerata o forma de abuz psihologic. 
Abuzul sexual este orice act a carui intentie este ca un copil sa satisfaca din punct de vedere sexual un copil mai mare sau un adult. Abuzul sexual este orice activitate sexuala pe care copilul nu o intelege sau la care nu consimte sau care este impotriva legii. Exhibitionismul, voyeurismul sau expunerea unui copil la pornografie sunt tipuri de abuz sexual. Abuzatorii sexuali pot fi tineri sau varstnici, barbati sau femei si de obicei sunt membri ai familiei (incest) sau cunostinte din mediul copilului. Abuzul sexual realizat de un strain este relativ rar. 
Jocul sexual nu este un abuz sexual. Jocul sexual este un comportament normal intre copii in perioada de dinainte de adolescenta (la pubertate) intre care exista o diferenta de varsta mai mica de 4 ani si in care nu a fost folosit nici un tip de putere, de forta sau de constrangere. Jocul sexual este atunci cand copiii isi privesc sau isi ating reciproc organele genitale. 
Copii nu au suficienta experienta de viata si capacitate de rationare ca sa poata intelege ca abuzul sau neglijarea nu este din vina lor. Ei pot suferi esecuri devastatoare in dezvoltare, precum ar fi incetinirea/oprirea cresterii sau intarzieri in dezvoltare (tulburari de invatare), durere fizica sau durere emotionala care poate dura toata viata.
Ce trebuie facut daca se suspecteaza ca un copil este maltratat?
In cazul in care un copil este in pericol imediat sau a fost ranit sever, trebuie chemata salvarea (961) sau alte servicii de urgenta (112). 
In cazul in care exista suspiciunea ca un copil este maltratat sau neglijat, trebuie anuntata politia sau serviciile locale de protectie a copilului. Persoana care face acest gest poate face un raport anonim daca prefera asa. De asemenea, spitalul local poate face legatura cu asociatiile locale. Unele spitale au programe speciale care se ocupa de maltratarea copiilor. 
Ce trebuie facut in cazul in care cineva se teme ca cineva apropiat ar putea sa il raneasca pe copilul sau? 
Daca un adult se teme ca propriul copil este intr-un pericol iminent, trebuie sa sune la 961 sau 112 (interventie de urgenta) si sa-l duca pe copilul sau intr-un loc sigur. In cazul in care adultul respectiv este foarte ingrijorat sau ii este teama, trebuie sa se mute intr-un loc sigur impreuna cu copilul. Acest loc poate fi casa unui prieten apropiat sau a unui membru al familiei, ori un adapost pentru persoanele supuse violentei domestice. Un profesionist de incredere din domeniu (psihiatru sau psiholog de copii), o asociatie pentru copii abuzati sau politia poate da indrumari pentru gasirea unui adapost. 
In cazul in care partenerul de viata sau alta persoana de ingrijire are un comportament care ridica semne de intrebare, se recomanda gasirea unui moment de liniste pentru o discutie cu acea persoana intre patru ochi. Se incearca sa se explice acelei persoane, astfel incat sa inteleaga, problemele de dezvoltare ale copilului; poate fi nevoie de cateva ore de educatie parentala, care sa fie facute impreuna de ambii parinti. Crearea unui plan de actiune care sa contina pasii pe care acestia trebuie sa-i faca, ii ajuta sa devina mai implicati si sa-si ia mai in serios preocuparea. 
Cadrele medicale trebuie sa raporteze cazurile in care exista suspiciunea de maltratare 
Profesionistii din domeniul sanitar si profesorii/invatatorii, precum si persoanele din alte domenii profesionale aflate in legatura cu ingrijirea copiilor sunt obligati prin lege sa raporteze orice caz de suspiciune de maltratare a copilului la politie sau la serviciile pentru protectia copilului ale statului. Persoanele din justitie vor face investigatii si vor decide daca in acea situatie este nevoie de urmarire penala. Daca este condamnat pentru crima, un abuzator poate fi supus unei detentii in inchisoare. Rolul curtii de justitie pentru minori este sa asigure siguranta copilului si sa faca legatura familiilor cu serviciile de protectie sociala. 
Desi definitiile oficiale ale maltratarii sunt variate, profesionistii din domeniul sanitar au obligatia legala, morala si profesionala sa evalueze orice semn de abuz sau de neglijare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Copilul Maltratat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!