Constiinta ca Ultima Frontiera

Extras din referat Cum descarc?

Studiul sufletului cade sub incidenta stiintei naturii" scria Aristotel in tratatul sau Despre suflet. Dupa mai bine de doua mii de ani, punctul sau de vedere este confirmat, constiinta devenind intr-adevar si o problema a stiintelor naturii. 
Explicarea creierului, mintii si constiintei este considerata astazi de multi oameni de stiinta drept ultima frontiera a stiintei. De fapt, stiinta mintii si a constiintei, impreuna cu fizica cuantica, au ajuns la o frontiera comuna, unica, a stiintei. Mintea si constiinta nu mai pot fi complet explicate fara fizica cuantica, iar aceasta din urma nu va mai putea inainta fara a lua in consideratie explicarea constiintei. Ceea ce uneste frontierele fizicii cuantice si ale stiintei constiintei este informatia fenomenologica ("experienta", qualia, informatia activa generatoare a lumii cuantice dupa David Bohm si, in general, sensurile fenomenologice). 
Astazi, s-a ajuns in situatia ca toate marile probleme ale stiintei contemporane sa fie contingente cu problemele constiintei: ale fizicii, pentru explicarea trecerii de la existenta profunda la spatiu, timp si materie in univers; ale biologiei pentru explicarea vietii; ale stiintei informatiei, privind relatia dintre robotii inteligenti si constiinta, in general dintre inteligenta si constiinta; ale cosmologiei, pentru clarificarea dependentei universului de o Constiinta fundamentala, dar si a naturii ultimului substrat al realitatii. 
Viitorul omenirii va depinde tot mai mult de starea constiintei sociale, dar si aceasta asteapta rezolvarea problemei constiintei de catre stiinta. 
2. Din nou despre definirea constiintei.
In prealabil vor fi mentionate doua pozitii recente privind definirea constiintei apartinand fizicienilor Richard Amoroso (n1) si Herbert S. Green (n2), apoi se vor expune consideratii bazate pe modelul structural-fenomenologic elaborat si dezvoltat de autorul acestei lucrari. 
Richard Amoroso observa: 
- "Constiinta nu fost niciodata deplin definita". 
- Pana acum constiinta a fost definita prin continutul abstract al mintii (care include fenomenele psihologice si fenomenele sensoriale) sau prin starea de "wakefulness" sau "awareness"(n3) . 
- Deoarece nu a fost inteleasa natura constiintei nu s-a putut gasi o definitie de lucru. De aceea utilizarea contemporana a termenului constiinta ofera o descriere confuza si neadecvata. 
- Uneori constiinta este considerata sinonima cu mintea, ca totalitate a proceselor mentale. Principiul fundamental de la care sa inceapa formularea unei teorii a constiintei este starea de "awareness", dar acest lucru cere o fizica noua. 
H.S.Green defineste constiinta ca o sinteza intre awareness si volition (volitiune, actul de a voi, de a decide sau de a alege); prin awareness intelege achizitia de informatie, iar prin volitiune crearea de informatie noua. Pentru Green ambele sunt submicroscopice si de origine cuantic-mecanica, dar au consecinte macroscopice. Ambele sunt potential obiective, dar si procese subiective. Pentru Green evenimentele submicroscopice au loc in sau sunt produse de membrana celulara. In acest mod el leaga functionarea creierului de procese cuantice care produc efecte nepredictibile. Trebuie remarcat ca in teoria sa nu aminteste de fenomenele de "experience" sau qualia, ca si cum nu ar exista, desi lasa o poarta deschisa catre acestea prin ceea ce numeste efecte nepredictibile. Totusi, modul in care intelege "awareness" nu este satisfacator datorita eludarii fenomenelor "experientiale". Pentru el, "evenimente la nivel sub-microscopic trebuie sa joace un rol in initierea celor mai nepredictibile fenomene macroscopice. Tragem concluzia ca nepredictibilitatea in natura este o manifestare a unor evenimente supuse legilor mecanicii cuantice." 
De asemena, nu se refera la posibilitatea unor unde cuantice coerente, la condensatele Bose-Einstein, care nu mai sunt submicroscopice, ci efecte cuantice transpuse direct la nivel macroscopic si care ar putea juca un rol deosebit in functionarea creierului, mintii si constiintei (Jibu and Yassue, Amoroso s.a.). 
Green este convins ca numai o teorie a constiintei bazata pe fizica poate sa spuna cum si in ce masura constiinta este implicita in universul naturii, o afirmatie foarte curajoasa. El afirma ca sub ochii stiintei sta astazi si problema "existentei unei fiinte constiente si inteligente deosebita si mai universala decat aceea identificata la oameni si specii animale". Pentru el, spre exemplu, "volitiunea, in sensul crearii de informtie noua este de asemena o trasatura comuna a fenomenelor naturale, cu toate ca este lipsita de interesul egoist si emotia primitiva care sunt mult prea evidente la animalele superioare". 
Un punct foarte interesant al gandirii lui Green este acela ca inteligenta nu poate fi legata de constiinta. Argumentul sau este unul pe care l-am adus cu multi ani in urma: inteligenta artificiala demonstreaza cum inteligenta functioneaza fara constiinta. 
Spre deosebire de Green, pentru Hans Moravec, unde exista inteligenta exista si constiinta. Afirmatie discutabila. De fapt, constiinta implica inteligenta si nu invers.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constiinta ca Ultima Frontiera.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!