Consilierea Psihologica - Aspecte Diferentiale

Extras din referat Cum descarc?

Coduri deontologice ale consilierii psihologice
Termenul deontologie din limba elena, e conjunctie intre obligatie, datorie, ceea ce trebuie, ce se cade, necesitatea, studiu, desemneaza teoria datoriei, mai exact, Deontologia este teoria indatoririlor, deci a obligatiilor constientizate, interiorizate, asumate, in temeiul carora omul are a se manifesta.
Cuvantul deontologie desemneaza reguli, datorii, obligatii, ceea ce trebuie facut. Etimologic, e un termen foarte apropiat celor de morala, etica. De altfel, in aceasta acceptie larga este utilizat de catre Jeremy Bentham si reprezentantii Scolii utilitariste care i-au consacrat.
Deontologia reprezinta o stiinta a moralei - una dintre diviziunile Eticii -, care studiaza drepturile, indatoririle si etaloanele de actiune, de apreciere si comportare intr-un domeniu al vietii social-utile. In evolutia istorica a Eticii, preocuparile deontologice cu reflexia centrata pe constientizare si responsabilizare s-au impus, mai ales, odata cu societatea moderna. Aceasta a insemnat si o agresare a principiilor universaliste ale Eticii referitoare la reprezentarea unei lumi stabile, ordonate si armonioase. Asemenea schimbari - reliefate de catre Max Weber - au determinat o mai mare atentie in privinta adaptarii omului la realitatea moderna cu pluralismul sistemelor de valori si de imagini asupra lumii, cu paradoxurile precum cel al emanciparii: tehnologia care pe de o parte elibereaza prin instrumentalizarea lucrurilor, pe de alta parte e obstacol in fata eliberarii prin alienarea ce o provoaca la nivelul umanului, respectiv aducerea sentimentului confuz al atingerii integritatii, libertatii persoanei. De unde, manifestarea unei sensibilitati sporite in planul vietii morale si a unei griji pentru reglementarea acesteia. In fapt, si alte evenimente au marcat semantica termenului Etica, orientand catre dimensiunea deontologica. Sa amintim numai de sensul implicat prin considerarea textului Codului de la Numberg in 1947 ce formuleaza - in vederea prevenirii reluarii crimelor din timpul razboiului - doua exigente: afirmarea libertatii si impunerea consimtamantului subiectului pentru a se evita riscul inumanitatii.
Etica 
Etica este filozofie si stiinta a athosului in care, de la un moment al dezvoltarii social-istorice, intra si preocuparile privind ceea ce ar trebui sa fie / sa devina, ceea ce se doreste a fi / a deveni omul si omenirea inteles de valoare-ideal deopotriva imperativ si aspiratie intru depasirea starii existente nesatisfacatoare. Asadar, etica implica traiectul transformarii rational concepute, simtite, dorite, alese si voite, pe linie de actiune a omului - concentrare de convingere, atitudine si comportament.
Etica presupune distingerea urmatoarelor planuri, niveluri:
- realitatea asa cum este - fata de care intervine demersul constatativ; si
- realitatea asa cum ar fi bine sa fie, insemnand concomitent: e de dorit sa fie si trebuie sa fie.
Acest ,,ar fi bine sa fie" imagineaza idealul moral, ca o indreptare, o imbunatatire, o implinire/desavarsire a starii existente prin proiectarea si asumarea unei stari ideale, a modelului, anticipare a trebuintei dar si a aspiratiei catre care se cuvine a tinde. Propriu-zis, etica aseaza in deschiderile necesitatii si placerii; intr-un fel, e la mijlocul situatiilor relativ dilematice, cum aflam in Noul Testament prin pilda fratelui ratacitor (care, initial, ,,face ceea ce-i place") si a celui ramas acasa (care ,,face ceea ce trebuie").
Etica este o ramura a Filozofiei, subsistem al sistemului filozofic. Conceptia etica apartine si are caracteristicile conceptiei generale, filozofice despre lume, viata, om; la randu-i, ea completeaza conceptia generala cu idealul, principiile si normele conduitei umane.
Etica s-a impus si ca disciplina stiintifica; ea este o stiinta teoretica, a moralei, avand metode specifice de cercetare si principii dupa care actiunea umana are a se ghida.
Etica are o functie de informare si descriere a realitatii / experientei morale; permite studierea cu instrumentarul stiintific al vietii morale; deschide intru sistematizarea cunostintelor, intru elaborarea unei imagini teoretice globale pe baza explicatiei legice.
Ca stiinta a moralei, Etica are caracter axiologic si normativ - dimensiuni care (dincolo de unele dispute in contemporaneitate, cum ca nu ar fi compatibile cu statutul de stiinta al Eticii ) o definesc.
In corpus-ul Eticii sunt incluse o serie de valori ce graviteaza in jurul binelui si raului; sunt valori, precum: dreptate, responsabilitate, sinceritate, libertate, intelepciune, solidaritate, respect, onoare, demnitate, modestie, fericire, omenie etc. cu opusii lor. De altfel, potrivit specialistilor, in orizontul Axiologiei, cele mai numeroase sunt valorile moralei; totodata, ele fiind cele mai inalt semnificative pentru afirmarea omului care isi da masura suprema ca personalitate morala. Cu indreptatire, Louis Lavelle apreciaza valoarea morala ca fiind ,,valoarea valorilor"; ea contamineaza toate celelalte valori, le impregneaza in chip fundamental. Etica intereseaza prin ansamblul judecatilor de valoare ce poarta asupra conduitei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consilierea Psihologica - Aspecte Diferentiale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!