Conflictul si Transformarea Lui

Cuprins referat Cum descarc?

1. Intelegerea conflictului. Definitii. Cauze. 3
2. Tipologia conflictului 5
3. Conflict versus violenta 8
4. Dinamica conflictului 8
5. Transformarea conflictelor 9 Etape si procese in transformarea conflictelor 10
Tipuri de transformare a conflictelor 13


Extras din referat Cum descarc?

1. Intelegerea conflictului. Definitii. Cauze.
Daca stam sa ne gandim bine si sa analizam ajungem in mod cert la concluzia ca de-a lungul evolutiei noastre pana la ceea ce suntem astazi, conflictul nu a lipsit din viata noastra ci ne-a insotit pe tot parcursul existentei noastre ca fiinte umane. Oamenii pe durata vietii lor fac optiuni si alegeri, stabilesc legaturi si relatii, construiesc conexiuni si contexte pentru a avea o "sansa de viata", toate acestea fiind creatoare si generatoare de conflict. Practic conflictul este un fenomen natural, multidimensional, ambiguu, care are intelesuri diferite pentru indivizi diferiti, grupuri diferite si in contexte diferite, dar si un fenomen negativ, cu valente distructive si chiar sinonim cu violenta si care, in mod evident, indiferent de fateta sa indica o schimbare in cadrul societatii.
Conflictele fac parte din viata noastra, sunt o caracteristica a relatiilor umane aratandu-ne ca relatiile nu pot continua ca si pana atunci si aducandu-ne atat costuri adesea exorbitante (costuri subiective, relationale, si, frecvent, chiar si materiale) cat si beneficii substantiale. 
Printre cele mai importante beneficii ale conflictului mentionam: 
- beneficiile sociale (colective) ale conflictului: conflictele contribuie la coeziunea de grup, pot genera stabilitate si pot actiona ca o forta unificatoare (ex. Conflictul ca factor creator al statului-natiune modern in Europa), ajuta indivizii sa isi dea seama de interesul lor comun adica aduc un aport semnificativ la construirea identitatilor si pot provoca schimbari sociale necesare;
- beneficiile psihologice ale conflictului: conflictul poate declansa un proces prin care indivizii sa isi dea seama ca au interese comune si opozanti comuni si deci cat este de important ca tabara lor sa castige; pe de alta parte daca grupul il impiedica pe individ sa isi manifeste identitatea cu atat individul va lupta mai mult sa si-o mentina (amenintarea conflictului duce adesea la formarea de identitati individuale mai puternice);
- beneficiile materiale ale conflictului: ne referim aici la recompensele aduse de conflict, recompense de natura terenurilor, bogatiilor, consolidarii puterii cuiva etc.
Faptul ca un conflict poate genera un beneficiu ne duce la gandul ca ele vor continua sa apara, preocuparea noastra trebuind sa fie identificarea beneficiilor si maximizarea lor astfel incat costurile generate de conflict sa fie minime. Conflictul este un proces evolutiv esential in vederea schimbarii sociale, dar poate fi si un proces non-evolutiv, care nu produce intotdeauna schimbare. 
Astfel conflictul este o lupta intre doua sau mai multe tendinte de actiune care sunt fie contrare, fie merg in aceeasi directie, dar se exclud reciproc. Conflictele au la baza nevoi economice, biologice sau ideologice ale individului, nevoi care interfereaza cu cele ale altui individ generand astfel o potentiala situatie conflictuala la amplificarea careia mai contribuie si lipsa de incredere, de comunicare, temeri, neintelegeri etc.
Friederich Glasl ne da o definitie mai completa a conflictului: "o interactiune intre agenti - indivizi, grupuri sau organizatii - in care cel putin un agent simte incompatibilitati intre gandirea/ ideile/ perceptiile/si/sau/sentimentele sale si cele ale celuilalt agent (sau celorlalti agenti) si resimte actiunile celuilalt ca pe o limitare". Definitia ilustreaza si se refera cu precadere la conflictele care implica cel putin doua sau mai multe persoane si nu se refera la conflictul ce se manifesta in interiorul unei singure persoane.
La Marius Milcu, in volumul "Psihologia relatiilor interpersonale" gasim mai multe definitii ale conflictului. 
De cele mai multe ori "conflictul porneste de la perceptia celorlalti participanti ca fiind cauza opozitiei, atribuindu-le, in consecinta, intentii negative". (McCafferty, 2001, p.82)
Coser defineste conflictul ca fiind "o lupta intre valori si revendicari de status-uri, putere si resurse, in care scopul oponentilor este de a neutraliza, leza sau elimina rivalii". (1967, p.8)
Tot Marius Milcu preia o definitie a lui Rahim si Blum prin care conflictul desemneaza "relatiile stabilite intre doua sau mai multe entitati sociale, atunci cand acestea doresc o resursa similara limitata, atunci cand ele au preferinte comportamentale exclusive referitoare la actiunea lor comuna sau cand au atitudini, valori, credinte diferite". (1994, p.11)


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictul si Transformarea Lui.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!