Conceptul de Personalitate

Extras din referat

Se pare ca toata lumea stie ce este personalitatea, dar nimeni nu poate sa o descrie sigur, fiind disponibile multe definitii ale acesteia.Spunem ca o cunostiinta "Nu are personalitate" si despre alta "E plina de personalitate".Intelegem prin aceaste ca persoana pe care o cunoastem produce sau nu un efect asupra altor persoane..
Un cercetator si-a asumat sarcina de a determina care sunt calitatile necesare unei aprecieri superioare a personalitatii printre invatatoare. O invatatoare cu "multa personalitate" se dovedeste a fi o persoana care pare sa prezinte pentru ceilalti opt calitati atractive. Ea este interesanta in conversatie, e competenta, are interese largi, este inteligenta, atletica, buna sportiva si este atat sincera cat si adaptabila. Astfel, conceptia populara despre personalitate se refera la un manunchi de trasaturi care sunt atragatoare si eficiente, din punct de vedere social.
Nu putem afirma ca o persoana are "mai multa" sau "mai putina" personalitate decat alta.Cei lipsiti de farmec sunt la fel de bogat dotati ca si cei care au si sunt intrutotul interesanti pentru stiinta.
Originile termenului "personalitate".
Cuvantul personalitate si radacina sa, persoana, au fascinat indelung pe cercetatorii limbii. Termenii personality in limba engleza, personalite, in franceza si personlichkeit in germana se aseamana foarte mult cu personalitas din latina medievala. Toti savantii sunt de acord ca acest cuvant inseamna la origine masca. Iar in antichitate, persona semnifica inclusiv actorul din spatele mastii, adica adevarata reunire a calitatilor interne si personale. Dar cea mai faimoasa definitie a termenului persona a fost data de Boethius in secolul al VI-lea: Persona est substantia individua rationalis naturae- persoana este o substanta individuala de natura rationala. 
Definitii ale personalitatii
Majoritatea filosofilor si psihologilor moderni prefera sa defineasca personalitatea ca o entitate obiectiva, ca ceva care exista cu adevarat. O personalitate isi are propria sa istorie si propria sa existenta; nu trebuie cunfundata cu societatea si nici cu perceptiile pe care alti oameni le au despre ea.
Exista astfel o serie de definitii date personalitatii:
"Personalitatea este suma totala a tuturor dispozitiilor, impulsurilor, tendintelor, dorintelor si instinctelor biologice innascute ale individului, precum si a dispozitiilor si tendintelor dobandite prin experienta."
"Personalitatea este intreaga organizare mentala a fiintei umane in orice stadiu al dezvoltarii sale; ea imbratiseaza fiecare aspect al caracterului uman: intelect, temperament, abilitate, moralitate si fiecare atitudine care s-a format in cursul vietii cuiva."
"Personalitatea este ansamblul organizat al proceselor si starilor psihologice apartinand individului".
"Personalitatea este o schema unificata a experientei, o organizare de valori care sunt compatibile intre ele".
Personalitatea este o structura complexa care implica un ansamblu de substructuri, si functionand sistematic, "materiile prime" ale personalitatii fiind: constitutia fizica, temperamentul si inteligenta. Tinca Cretu stabileste urmatoarele substructuri ale personalitatii:
1.anolog motivelor si scopurilor fundamentale ale activitatii umane, in structura personalitatii intalnim subsistemul de orientare, ce cuprinde comandamentele orientative majore, strategice ale personalitatii (conceptii despre lume si viata, idealul de viata, imaginea de sine):
2.subsistemului substantial-energetic al activitatii ii corespunde, in structura personalitatii, subsistemul bio-energetic, semnificativ pentru dinamica vietii psihice; 
3.mijloacelor interne si externe ale activitatii le corespunde subsistemul instrumental al personalitatii si actiunilor ei in raport cu solicitarile ambiantei;
4.componentelor autoreglatoare si organizatoare ale activitatii le corespunde subsistemul relational-valoric si de autoreglaj.
La aceste patru mai putem adauga si subsistemul rezolutiv-productiv (ce cuprinde inteligenta) si subsistemul transformativ-constructiv ( ce cuprinde creativitatea). 
In opinie mea, personalitatea este totalitatea psihologica ce caracterizeaza si individualizeaza un om particular. Ea este omul viu, concret, empiric, pasional, rational, deci omul asa cum este el resimtit in afara noastra sau in propria noastra fiinta, omul asa cum exista si cum se manifesta in viata curenta, cotidiana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Personalitate.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!