Comunicarea și Limbajul

Extras din referat Cum descarc?

Comunicarea a fost definita cel mai adeseori ca o forma particulara a relatiei de schimb intre 2 sau mai multe persoane,2 sau mai multe grupuri.In conceptia lui Claude Levi-Strauss in societate sunt posibile 3 tipuri de schimburi:schimbul femeilor intre grupuri,schimbul bunurilor materiale,schimbul mesajelor intr-o limba comuna interlocutorilor.Comunicarea constituie ansamblul proceselor psihice si fizice prin care se efectueaza operatia de punere in relatie a unei persoane sau a mai multora,cu o alta sau cu mai multe,in vederea atingerii unor obiective.Esentiale pentru actul comunicarii sunt:
a) Relatia dintre indivizi sau grupuri
b) Schimbul ,trasmiterea si receptarea de semnificatii
c) Modificarea voita sau nu a comportamentului celor angajati
Comunicarea vehiculeaza imagini,notiuni,idei,facilitand si manifestarea conduitelor afective,se transmit trebuinte,aspiratii,imbolduri spre actiune.In general,se comunica 3 tipuri de informatii:
1. Cognitive -continutul semnelor lingvistice.
2. Indiceale-centrate pe locutor cu scopul definirii si controlarii rolului lui in timpul comunicarii.
3. Injonctive-schimbate intre interlocutori pentru a face sa progreseze comunicarea spre realizarea unui scop.
Mijloacele comunicarii se clasifica dupa 2 axe opuse:
-vocal versus nonvocal (cuvinte versus gesturi)
-verbal versus nonverbal(cuvinte versus noncuvinte)
Din combinarea acestor 2 axe rezulta urmatoarele categorii de mijloace de comunicare:
1. Vocal-verbal=cuvantul fonetic ca unitate lingvistica
2. Vocal-nonverbal=intonatii
3. Nonvocal-verbal=cuvantul scris ca unitate lingvistica
4. Nonvocal-nonverbal=expresia fetei,gesturile
Limba este totalitatea mijloacelor lingvistice ce dispune de o o organizare ierarhica potrivit unor reguli de ordonare,este un sistem inchegat de semne si de reguli gramaticale stabilite social-istoric.Ea depinde de existenta colectivitatii umane,a poporului,a natiunii fiind extraindividuala.
Limbajul este definit ca fiind activitatea psihica de comunicare intre oameni prin intermediul limbii."Limbajul este activitatea verbala,comunicare prin intermediul limbii:una dintre formele activitatii comunicative ale omului"(Sillamy,1965,p 162).
Intre limba si limbaj exista cel putin 2 diferentieri:
a) In timp ce limba este un fenomen social,limbajul este un fenomen individual
realizandu-se atat in plan fiziologic cat si in plan psihologic.
b) Daca limba este extraindividuala,limbajul este mijlocul de vehiculare a limbii,presupune transformarea elementelor limbii in elemente proprii.
Daca diferenta dintre limbaj si limba este slab conturata in literatura de specialitate,nu acelasi lucru s-ar putea spune despre diferenta dintre comunicare si limbaj.
Limbajul depaseste limitele comunicarii propriu-zise,desfasurandu-se,intr-un fel sau altu,si atunci cand nu are loc comunicarea interumana(limbajul continua sa functioneze si atunci cand omul nu comunica cu nimeni).
Comunicarea depaseste limitele limbajului verbal,anagajand o serie de comportamente specifice ale vietii psihice a omului.
Scopurile si rolurile comunicarii
Prin comunicare,individul se umanizeaza,isi formeaza si isi dezvolta personalitatea,deoarece ea este cea care asigura trasmiterea experientei sociale.
Comunicarea permite influientarea educativ-formativa a individului,in lipsa comunicarii,individul ramane la nivelul dezvoltarii biologice,ramane izolat,inapt pentru intereactiune sociala,privat de capacitatea de integrare in colectivitate.
Activitatile de comunicare il transforma pe om dintr-un simplu subiect intr-un actor capabil sa" actioneze asupra" si nu numai de a" fi in".
Omul comunicant se contruieste pe sine intr-un context intercomunicational permanent,atitudinile lui verbale fiind legate de context,de mocrosituatiile sociale in care el traieste.
Comunicarea este foarte importanta fiind numita de unii autori "lubrefiantul"vietii individuale si sociale a oamenilor.Cele cinci scopuri esentiale ale comunicarii sunt:
1. Descoperirea personala(in timpul comunicarii invatam despre noi si despre altii,ne descoperim).
2. Descoperirea lumii externe(comunicarea da o mai buna intelegere a realitatii exterioare,a obiectelor si evenimentelor).
3. Stabilirea relatiilor cu sens(prin comunicare capatam posibilitatea de a stabili si a mentine relatii stranse cu altii,deoarece ne place sa ne simtim iubiti si placuti de altii).
4. Schimbarea atitudinilor si comportamentelor(comunicarea,mai ales cea realizata prin mass-media,exceleaza in schimbarea atitudinilor si comportamentelor noastre si ale altora).
5. Joc si distractii(comunicarea este un mijloc de destindere,de a face glume,de a se simti bine).
Aceste scopuri afecteaza atat Sinele personal cat si Sinele altor oameni.
Rolul limbajului este atat de mare incat activitatea lui nu se intrerupe odata cu intreruperea comunicarii cu altii,dimpotriva,ea se pastreaza pe tot parcursul starii de veghe si chiar si in timpul somnului.
Formele comunicarii
In clasificarea domunicarii sunt utilizate trei criterii:
-numarul de persoane
-instrumentele comunicarii
-obiectivele ei
Dupa numarul de persoane avem:
1. Comunicare interpersonala-intre 2 persoane
2. Comunicarea de grup---intragrup=in interiorul grupului
---intergrup=intre grupuri
Dupa instrumentele comunicarii:
1. Comunicare nonverbala
2. Comuncare verbala
Dupa prezenta sau absenta unor obiective:
1. Comunicare incidentala=individul furnizeaza informatia despre sine fara a avea intentia de a o face
2. Comunicare consumatorie=e o consecinta a unor stari emotionale,individul isi exprima starea afectiva pe care o traieste
3. Cumunicare instrumentala=urmareste un obiectiv riguros,modificarea conduitei receptorului
4. Comunicare comuniune=partenerii comunica cu bucurie reciproca si fara alta ambitie decat de a "sarbatori"intalnirea lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea si Limbajul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!