Comunicare și Team-building

Extras din referat

Conducerea echipei
Mentineti scopul, telurile si abordarea relevante si cu sens.
Orice echipa trebuie sa isi defineasca un scop, cateva teluri si o abordare comune. Liderul trebuie sa actioneze ca un membru al echipei, care isi aduce partea de contributie, dar in acelasi timp el are un loc aparte, in virtutea pozitiei pe care o ocupa. Echipa asteapta de la lider sa foloseasca acest loc si distanta pe care i-o confera pentru a-i ajuta sa-si clarifice misiunea, sa se implice in atingerea ei si a telurilor, sa se identifice cu abordarea aleasa. Nu va temeti sa va implicati in treaba propriu-zisa (conduceti prin puterea exemplului), dar tineti intotdeauna minte pentru ce anume sunteti platiti (sa aveti grjia ca treaba sa fie facuta si sa dezvoltati echipa).
Creati implicare si incredere. 
Trebuie sa actionati pentru a creea un nivel inalt de implicare si incredere pentru fiecare individ in parte si pentru intreaga echipa. Liderii eficienti sunt foarte atenti la deprinderile membrilor echipei. Telul lor este sa aiba membri cu deprinderi technice, functionale, de rezolvare a problemelor, de luare a deciziilor, cu deprinderi de relationare interpersonala si de lucru in echipa. Pentru a atinge acest tel, incurajati-va echipa sa-si asume riscurile necesare cresterii si dezvoltarii. Puteti provoca membrii echipei schimbandu-le sarcinile si rolurile pe care le indeplinesc. Scoateti-i din zona de confort, aduceti-i in zona de invatare, dar fara a-i duce prea departe, in zona fricii:
Atata timp cat ne aflam in zona de confort, ne este greu sa ne schimbam sau sa invatam, deoarece nu ne impinge nimic de la spate (nu ne motiveaza). Daca ne departam prea tare de zona de confort, ajungem in zona de teama, unde iar nu putem invata, de aceasta data din cauza discomfortului. Cand intram in zona de invatare, ne simtim putin stanjeniti, nu prea in largul nostru. Prin urmare, ne schimbam (invatam) pentru a ne integra.
Coordonati relatiile cu cei din afara. 
Oamenii din interiorul si cei din afara echipei asteapta de la lideri sa coordoneze contactele si relatiile echipei cu restul organizatiei. Este sarcina voastra sa comunicati eficient oricui ar putea sa ajute sau sa stanjeneasca munca echipei scopul acesteia, telurile si abordarea aleasa. De asemenea, trebuie sa aveti curajul de a interveniti in apararea echipei cand apar obstacole care o pot paraliza sau demoraliza.
Creati oportunitati pentru altii. 
Una din provocarile carora trebuie sa le faceti fata este sa le oferiti membrilor echipei si intregii echipe in general sansa sa se afirme, sa le dati sarcini importante si sa ii apreciati pentru ceea ce fac.Nu pastrati pentrur voi toate oportunitatile, trebuie sa le impartiti cu echipa, indeplinind astfel una din cele mai importante responsabilitati ca lider - dezvoltarea si cresterea echipei. 
Creati o viziune. 
Viziunea este cel mai important aspect al procesului de conducere a echipei catre succes. Echipele se destrama cand nu percep clar viziunea - de ce fac ceea ce fac si incotro se duc. Trebuie sa motivati echipa in sensul atingerii telurilor. Oamenii care muncesc vor sa aiba succes si stiu ca singurul mod de a-l atinge este urmarirea si atingerea telurilor importante.
Problemele cu care se confrunta o echipa
o Liderii aleg prea multi membri care seamana cu ei. Prin urmare, echipele sunt dezechilibrate, cu multe persoane in acelasi domeniu si cu lipsuri in alte zone.
o Liderii nu-si inteleg punctele tari, abilitatile si preferintele.
o Indivizii din echipe dezechilibrate simt ca nu-si folosesc talentele si abilitatile. 
o Liderii simt ca nu stiu sa motiveze oamenii. Cauza este ca nu cunosc oamenii si stiu care sunt nevoile individuale ale acestora.
o Membrii echipei simt ca echipa nu functioneaza ca unsa. Ei cred ca munca individuala duce mai degraba la conflict decat la complementare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare si Team-building.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!