Comportamentul Deviant la Adolescenți

Extras din referat Cum descarc?

PARTEA I. CADRUL TEORETIC AL CERCETARII
Motto: 
,,Copilul nu face decat sa-si creeze, sa-si educe si sa-si perfectioneze propriul spirit. Calomniat, el nu raspunde. Persecutat, el nu se revolta, si continuandu-si drumul sau, el creeaza omul de maine". ( Montessori, Maria, ,,Copilul- fiinta divina, dar neinteleasa" in ,,Pedagogii altenative", 1991)
In cadrul societatii actuale ce se caracterizeaza adesea prin risc, incertitudine si nesiguranta, familia poate sa ofere stabilitate, continuitate, implinire, cu conditia ca fiecare membru al ei sa-si indeplineasca corect rolul ce-i revine in cadrul ei. Este cunoscut faptul ca in primii ani de viata ai copilului, familia pune bazele trasaturilor sale de caracter; unele abateri de conduita intalnite mai tarziu la copil (negativismele active, minciuna, fuga de acasa, vagabondajul etc), isi au originea tocmai in aceasta perioada cand ar fi putut atat de usor sa fie prevenite.
Asupra necesitatii efectuarii unei educatii la timpul potrivit insista A.S. Makarenko: ,,O educatie justa din cea mai frageda copilarie nu e o sarcina atat de greu cum ar parea. Dar oricat de grea ar fi, ea nu depaseste puterile oricarui om, oricarui parinte. Fiecare poate, usor, fara oboseala sa-si creasca bine copilul, numai daca doreste intr-adevar... Cu totul altceva este reeducarea. Daca copilul nu a fost bine educat, daca ati neglijat ceva, v-ati preocupat prea putin de el, sau din intamplare v-ati lasat pe tanjeala si ati uitat de copil, atunci multe vor trebui refacute, indreptate. Aceasta munca de indreptare, de reeducare nu mai e un lucru atat de usor".
Si daca totusi unii parinti prin practici educationale necorespunzatoare, determina copilului o serie de consecinte negative proprii situatiei de risc?
Problematica situatiei de risc in care se afla multe familii cu copii aflati in perioada adolescentei este tratata in lucrarea de fata sub urmatoarea forma: debutul lucrarii are in vedere o prezentare detaliata a varstei vizate, treptat trecandu-se la o analiza complexa a fenomenului deviantei comportamentale particularizandu-se comportamentul deviant la elevii adolescenti.
Spre finalul primei parti s-au urmarit influentele socio-educative ale familiei asupra formarii personalitatii adolescentilor si in special comportamentul dezirabil-indezirabil social. Este cunoscut faptul ca mediul familial isi pune amprenta decisiv asupra dezvoltarii individului ca personalitate.
Dezvoltarea economica, sociala si culturala a societatii omenesti, sindromul cresterii presiunii demografice, ca si explozia informatica produc inevitabil noi riscuri de socializare si fenomenul de inadaptare in cascada.
Cresterea infractionalitatii se produce zi de zi. Sunt din ce in ce mai numerosi indivizii si grupurile care isi fac un mod de viata din a se sustrage sistematic normelor de conduita acceptate de catre societate, care abuzeaza de libertatile constitutionale sau care, marginalizati sunt impinsi oarecum spre delicventa. Aceasta situatie determina la scara globala disfunctii in procesul socializarii individului, slabirea controlului si a puterii de interventie a instantelor de socializare (familia, microgrupul, scoala). La randu-i, mass-media, cu o putere de penetrare impresionanta, isi declina de cele mai multe ori raspunderea educativa, promovand in numele vandabilitatii produse subculturale.
Fenomenele in planul infrastructurii sunt destul de ample si au efecte pe termen lung. In general, viitorul unei natiuni se reflecta prin tinerii pe care ii are. Considerata ca perioada de tranzitie intre copilarie si maturitate, adolescenta se caracterizeaza printr-o serie de trasaturi generale si specifice care conditioneaza si determina procesul de cristalizare a personalitatii tanarului. Incluzand indivizi a caror varsta este cuprinsa intre 13-18 ani (unii autori extinzand acest interval de la 11 la 20 ani), adolescenta cuprinde doua subperioade principale aflate una in prelungirea celeilalte.
Fiind o perioada de dependenta economica si afectiva, care se opune participarii active cu drepturi depline la exigentele normative ale vietii sociale, adolescenta reflecta atat particularitatile climatului familial si educational, cat si transformarile complexe ale mediului social, ceea ce impune analiza detaliata a fiecaruia dingtre factorii implicati in acest proces.
O asemenea analiza nu poate ignora problemele sociale particulare cu care se confrunta adolescentul, care se caracterizeaza prin structuri mentale si atitudini specifice, deosebite de cele ale adultului.
Uitand adesea aceasta realitate, riscam sa comparam in mod mecanic comportamentul adolescentului cu cel al adultului, atribuindu-i primului imperativele morale si cerintele sociale ale ultimului.
Pentru acest motiv, studiul personalitatii adolescentului nu se reduce la prezentarea caracteristicilor genetice sau a celor fizice, de ordin biologic-ereditar, ci presupune interpretarea diferentiata a factorilor de personalitate, in functie de caracteristicile particulare ale mediului social si familial. 
In interpretarea lucrarii de fata, manifestarile comportamentului deviant sunt reactii specifice, individualizate ale elevilor la frustrarile pe care le suporta in confruntarea cu solicitarile mediului. Ele au, asadar, semnificatia unui deficit de adaptare, a instalarii unei stari conflictuale-latente sau manifeste-intre adolescent si mediul sau familial sau extrafamilial.


Fisiere in arhiva (12):

  • adolescenta.doc
  • CHESTIONAR.doc
  • CHESTIONARUL HSPQ- CATTELL.doc
  • FOAIE DE RASPUNS HSPQ.doc
  • HSPQ lot 1.xls
  • HSPQ lot -1.xls
  • HSPQ lot 2.xls
  • HSPQ lot -2.xls
  • TABEL TST LOT 1 VAR 1.xls
  • TABEL TST LOT 1 VAR 2 BUN.xls
  • TABEL TST LOT 2 VAR 1 BUN.xls
  • TABEL TST LOT 2 VAR 2.xls

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!