Cogniția localizată în sistemul anatomic al creierului

Extras din referat Cum descarc?

Cognitia este capacitatea care se realizeaza prin activitati de memorare , imaginatie, judecata, ratiune. Emotia este capacitatea de a evalua evenimentele in termeni de placere sau durere pe care le evoca. Vointa este capacitatea raspunzatoare pentru alegere. Alegerea poate fi rationala sau poate rezulta din procese irationale.
Incercarea de a descoperi o specializare a diferitelor parti din creier pentru relizarea diferitelor sarcini a fost initiata de F. J. Gall, care a incercat sa localizeze in creier diferitele functii psihice
Au fost si alte ipoteze cu privire la acest aspect pana s-a ajuns la concluzia datorita unor date ca partea posterioara a creierului este implicata in procesarea senzoriala si probabil si in memoria senzorial-perceptiva, iar partea anterioara a creierului este implicata in functiile executive si motorii, si probabil in memoria pe termen lung necesara in aceste functii.
In cele ce urmeaza voi prezenta informatii despre emisferele cerebrale si functiile lor pentru a vedea localizarea cognitiei in sistemul anatomic al creierului.
Emisferele cerebrale
GENERALITATI 
Prima vezicula cerebrala creste mult in volum, formandu-se astfel cele doua emisfere cerebrale. Emisferele cerebrale (hemispherium cerebri) au o greutate medie de 1300 de grame, o lungime de 16 cm si o latime de 14 cm. Comparativ la balena ele cantaresc 3 kilograme, la elefant 4,3 kilograme, iar la caine 200 de grame. Emisferele sunt separate intre ele prin scizura interemisferica si de trunchiul cerebral prin fanta lui Bichat. 
Emisferele ocupa cea mai mare parte a a cavitatii neurocraniene fiind unite prin formatiuni comisurale. 
La nivelul emisferelor se gasesc centrii de integrare a functiilor motorii, senzitive, asociative si psihice. 
Sunt formate din substanta cenusie care la suprafata formeaza scoarta cerebrala si in profunzime nucleii bazali si din substanta alba ce se interpune intre scoarta cerebrala si nucleii bazali constituind centrul oval sau formeaza formatiunile comisurale ce conecteaza intre ele cele doua emisfere.
Emisferele cerebrale :
- partea cea mai dezvoltata a sistemului nervos;
- exista 2 emisfere: emisfera cerebrala dreapta si emisfera cerebrala stanga ;
- impartirea emisferelor cerebrale se face in lobi: o doi lobi temporali (corespunzatori fiecarei emisfere):
- doi lobi parietali (corespunzatori fiecarei emisfere);
- un lob frontal; 
- un lob occipital.
- lobii sunt despartiti prin santuri; 
- pe suprafata lobilor se afla un numar variabil de circumvolutiuni; 
- la suprafata emisferelor cerebrale exista substanta cenusie si alcatuieste scoarta cerebrala (cortexul) (controleaza intreaga activitate a organismului; realizeaza integrarea superioara a individului);
- substanta alba este alcatuita din fibre care fac legatura intre diferite zone corticale, intre cele doua emisfere cerebrale (corpul calos) si intre emisfere si alte etaje ale sistemului nervos central;
- cortexul cerebral este divizat, in functie de aparitia pe scala evolutiva, in arhicortex, paleocortex si neocortex. Neocortexul este cel mai nou aparut si constituie aproximativ 90% din totalitatea cortexului cerebral; 
- cortexul unui adult tanar contine miliarde de neuroni, sub forma unor celule piramidale sau granulare (mult mai numeroase), asezate in 6 straturi.


Fisiere in arhiva (1):

 • Cognitia localizata in sistemul anatomic al creierului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.stiintaonline.ro/creierul-uman/ ;
2. Lector univ. dr. Sorin Lupu, Curs ,,Neoropsihologie".
3. Conf. univ. dr. med. Horia Prundeanu, ,, ANATOMIA OMULUI Volumul VII: SISTEMUL NERVOS CENTRAL", Editura ,,Victor Babes" Timisoara 2018.
4. Maria-Luisa Flonta,Violeta Ristoiu, Alexandru-Florian Deftu , ,,Neurobiologia cognitiei'', Editura Universitatii din Bucuresti.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!