Charles-Louis de Secondat, Baron de la Brede et de Montesquieu

Cuprins referat Cum descarc?

1. Date biografice
2. Opera
3. Activitatea profesionala
4. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Date biografice
Charles-Louis de Secondat, Baron de La Brede et de Montesquieu (18 ianuarie 1689 - 10 februarie 1755), de regula mentionat doar ca Montesquieu, s-a nascut in castelul din la Brede, langa Bordeaux, intr-o familie de magistrati apartinand micii nobilimi.
A fost una din cele mai complexe si importante figuri ale iluminismului francez.
A activat in calitate de consilier (1714) in parlamentul de la Bordeaux, devenind presedintele acestuia (1716 - 1728) dupa moartea unuia din unchii sai, caruia i-a mostenit titlul si functia. 
In 1728, a devenit membru al Academiei Franceze.
Opera sa majora, Scrisori persane (1721), "profunda alegorie a dragostei, moralei, politicii si religiei", s-a bucurat de un succes imens si imediat. Cartea este conceputa sub forma unei colectii de scrisori, despre care se presupune a fi fost scrise de calatori in Persia si de prietenii acestora dinEuropa. Aici, autorul a satirizat si a criticat institutiile franceze.
In calitate de teoretician, a scris in 1734 o disertatie istorica stiintifica asupra infloririi si decaderii Romei, Considerations sur les causes de la grandeur des Romains et de leur decadence (Consideratii asupra cauzelor maretiei si decadentei romanilor), in care afirma ca "Roma a oferit spectacolul unei fascinante pervertiri a fiintei umane, al unei patologii la care republicile sunt extrem de vulnerabile".
Spiritul legilor (1748), debuteaza cu o scurta discutie despre legi in general. 
In cartea I, Capitolul III, sustine ca "legea in general este ratiunea omeneasca in masura in care ea guverneaza toate popoarele de pe pamant iar legile politice si civile ale fiecarui popor nu trebuie sa fie decat cazuri particulare la care se aplica aceasta ratiune omeneasca".
Scopul deliberat a lui Montesquieu in aceasta carte este sa explice legile umane si legile sociale. Conform lui, tot ceea ce exista are legile sale, "Divinitatea" are legile sale, "lumea material" si "substantele superioare omului" au, la randul lor, legi proprii. 
Cartea este un studiu comparativ, concentrat asupra a trei tipuri de guvernare (republica, monarhie si despotism), fiind realizat sub influenta ideilor lui John Locke.
Una din teoriile majore prezentate in lucrare este cea a separarii puterilor in stat, conform careia puterile guvernului trebuie separate si echilibrate pentru a garanta libertatea individului. Cartea isi pastreaza si in prezent importanta istorica, fiind una dintre operele care au influentat decisiv elaborarea Constitutiei Statelor Unite ale Americii, care, la randul sau, a influentat esential scrierea a numeroase constitutii din multe state ale lumii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Charles-Louis de Secondat, Baron de la Brede et de Montesquieu.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!