Celula Nervoasă și Rolul Său în Viața Psihică

Cuprins referat Cum descarc?

Formularea problemei 3
Elemente de morfologie neuronala 3
Aparitia influxului nervos 9
Transmiterea sinaptica 10
Elogiul impulsului nervos 11
Concluzie 12


Extras din referat Cum descarc?

Formularea problemei
Fiecare individ demn de a purta denumirea de homo sapiens sapiens se intreaba cum reuseste creierul sa creeze senzatia de auz, atunci cand o cutiuta muzicla actioneaza asupra urechii sale, sau ce minune sta in spatele existentei acestei voci pe care o auzim in capul nostru, care ne ajuta sa reflectam lumea si careia ii spunem ,,minte". 
Aceasta lucrare isi propune sa raspunda acestor intrebari, pornind de la suportul fizic al vietii psihice si intand in profunzimile sale.
Elemente de morfologie neuronalA
Ramon y Cajal cucereste o ,,lume noua" in universul biomedical, odata cu perfectionarea metodei de colorare imaginata de Golgi, in 1873: ,,reactia neagra" (la reazione nera - impregnare argentica). Aplicand-o pe tesuturi embrionare, sesizeaza individualitatea neuronilor, fundamentand morfologic, in 1888, teoria neuronala, opusa teoriei reticulare.
Aceasta viziune mai apropiata de adevar, care a revolutionat neurofiziologia sadind premisele neurociberneticii, i-a adus lui Ramon y Cajal recunoasterea, odata cu obtinerea, in 1906, impreuna cu Camillo Golgi, a Premiului Nobel pentru medicina sau fiziologie.
Neuronul - termen propus de Waldeyer in 1891 - este, de acum inainte, indiscutabil, unitatea structurala si functionala a sistemului nervos. Celula nervoasa prezinta dendrite si axoni, iar conducerea influxului nervos este unidirectionala (,,polarizarea neuronala"). Intre neuroni exista contiguitate sinaptica si nu continuitate anastomotica: este legea contactului pericelular, ,,sarutul protoplasmatic" (Ram?n y Cajal). 
Asadar toti neuronii sunt alcatuiti dintr-un corp celular si prelungiri: dendrite si axoni. Dendritele si axonii constituie caile de conducere in nevrax a sensibilitatii si motilitatii, precum si nervi spinali (micsti) si cranieni (senzitivi, motori si micsti).
Corpul celular
Formeaza substanta cenusie a nevraxului si este delimitat de neurilema. Prezinta, precum celelalte celule ale organismului, o citoplasma ce poarta numele de neuroplasma, iar acesta cuprinde: mitocondrii, reticul endoplasmatic, aparat Golgi, lizozomi, neurofibrile (cu rol de sustinere a neuronilor si de transport intracelular), corpusculi Nissl si nucleul.
Membrana neuronala, neurilema, este constituita din punct de vedere biochimic, din stromatina (proteina insolubila cu proprietati elastice), lipide si colesterol, carora li se adauga si polizaharide.
Citoplasma neuronala, neuroplasma, elastica si deformabila, are o structura complexa, in care exista emulsii si solutii si prezinta o reactie alcalina care trece spre cea acida pe masura inaintarii in varsta. Este alcatuita din hialoplasma si organitele intracelulare.
In compozitia citoplasmei predomina apa, al carei procent creste progresiv de la nucleu spre periferia celulei. Proteinele citoplasmatice - componentele caracteristice materiei vii ce detin proprietatile biologice fundamentale - sunt prezente atat ca holo- cat si ca heteroproteine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Celula Nervoasa si Rolul Sau in Viata Psihica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!