Ce Sunt Conflictele

Extras din referat Cum descarc?

Ce sunt conflictele?
Conflictele sunt vechi de cand lumea, ele sunt un fenomen universal care poate fi intalnit la toate nivelele convietuirii umane. Nu prezenta conflictelor este problematica, nu ea este cea care constituie o amenintare la adresa pacii, ci formele ei violente, care propaga sisteme nedrepte, care avantajeaza doar una dintre partile implicate, inclinate spre preluarea puterii si spre impunerea propriilor interese si care cred ca doar ele detin ,,adevarul absolut". Asemenea atitudini pot degenera cu usurinta in modele de gandire si de comportament orientate dupa cucerirea totala: pierderile suferite de una dintre parti sunt castiguri pentru cealalta. Castigatorul, prin asociere, este cel mai puternic, dreptatea stand de partea lui.
In uzul zilnic, conflictele sunt deseori asociate in mod automat cu certurile, cu conflictele de interese, cu puterea sau cu uzul de violenta. Cercetatoarea Ulrike C. Wasmuth a atras atentia asupra faptului ca este important sa consideram conflictele ca pe niste simple fapte sociale, si sa nu le confundam cum formele sale mai avansate; conflictele nu trebuie sa fie limitate prin prisma unor evaluari concrete si nu trebuie confundate cu cauzele lor. Conflictul, in viziunea lui Wasmuth este un ,,fapt social la care participa cel putin doua parti (indivizi, grupe, state), care:
(a). urmaresc scopuri diferite, neconciliabile sau chiar acelasi scop, dar care nu poate fi atins decat de o singura parte, si/sau 
(b). doresc sa faca uz de mijloace disputate pentru a atinge un scop anume. Instrumentul care ne ajuta sa intelegem conflictele este analiza conflictului. O astfel de analiza nu incearca sa descopere doar cauzele si contextul izbucnirii conflictului, ea contine si prime masuri de solutionare, cercetand atat punctele comune cat si felul in care a fost tratat conflictul pana la momentul inceperii analizei. Conflictele sunt construite in faze specifice. In faza premergatoare sunt sesizate conflictele latente sau deja manifeste, fara a fi insa evaluate (inca) ca fiind negative. In faza de escaladare se pune in miscare o dinamica specifica care acutizeaza conflictul. In "faza de lamurire" interesul se concentreaza pe redefinirea si reorganizarea convietuirii. Toate aceste faze mai sunt cunoscute si sub numele de "arc al conflictului". Iar pentru a intelege toate aceste faze sunt necesare competente specifice in ceea ce priveste preocuparea cu conflictul, de-escaladarea acestuia, respectiv activitatile de reconciliere. Dinamica conflictului modifica de regula si comportamentul partilor implicate in acesta. Procesul de comunicare este limitat, fiind resimtit mai degraba ca o bariera decat ca o punte de legatura. Neincrederea sporeste iar aplanarea divergentelor nu este mai niciodata vazuta ca fiind o sarcina comuna. Morton Deutsch descrie aceste modificari dupa cum urmeaza:
Ce este tipic pentru conflicte?
a).Comunicare
Comunicarea nu este deschisa si sincera. Informatiile sunt insuficiente sau inselatoare. Secretele sunt din ce in ce mai multe, iar atitudinea nesincera este tot mai prezenta. Amenintarile si presiunile iau locul discutiilor libere.
b).Perceptie 
Divergentele de interese, opinii si convingeri valorice ies la iveala. Lucrurile care le despart partile sunt vazute mai clar decat cele care le leaga. Gesturile de conciliere sunt interpretate ca fiind tentative de disimulare, intentiile acestuia sunt judecate ca fiind dusmanoase si rau-intentionate, iar propriul comportament nu este vazut decat printr-o singura perspectiva, deformata. 
c).Atitudine 
Increderea scade, neincrederea creste. Se dezvolta dusmanii ascunse dar si deschise. Scade disponibilitatea de a acorda ajutor. Creste disponibilitatea de a se folosi si de a-l injosi pe celalalt.
d).Raportarea la sarcini 
Sarcinile nu mai sunt recunoscute de parti ca fiind o responsabilitate comuna, care, pentru a fi eficiente, necesita o impartire a muncii, in care fiecare, dupa puteri, contribuie in vederea indeplinirii scopului comun. Fiecare incearca sa faca totul de unul singur: nici una dintre parti nu mai trebuie astfel sa se bizuie pe cealalta, nu depinde cu nimic de cealalta, evitand astfel pericolul de a fi exploatat. Conflictele sunt deseori percepute ca o lupta care trebuie castigata. Ele dezvolta adesea o dinamica interna care ingreuneaza, daca nu chiar exclude, o reglementare pasnica, constructiva si non-violenta. Cercetarile destinate comportamentului oamenilor in situatii conflictuale au aratat ca majoritatea tinde sa-si impuna propriile interese insistand asupra propriei pozitii - asta chiar si acolo unde incep sa se arate insuccesele. Acest model comportamental este insotit si de o limitare din ce in ce mai crescuta a capacitatii de perceptie si de decizie. Conflictele ne influenteaza capacitatea de perceptie si gandirea", scrie conducatorui seminarelor privind conflictele, Friedrich Glasl, ,,in asemenea masura incat, pe parcursul evenimentelor nu mai reusim sa vedem lucrurile din jurul nostru asa cum sunt ele de fapt. Este ca si cand privirea noastra s-ar incetosa din ce in ce mai mult; viziunea asupra propriei noastre persoane si a adversarilor nostri, asupra problemelor si evenimentelor se ingusteaza, se deformeaza si devine unilaterala. Gandurile si ideile noastre se lasa conduse de constrangeri de care nu suntem constienti pe deplin." Adevarata problema a conflictelor este pericolul permanent ca acestea sa escaladeze: pe parcursul acestora se pune din ce in ce mai mult pret pe strategii de dobandire a puterii si pe uzul violentei. Conflictul devine astfel din ce in ce mai greu de controlat, pana cand scapa de sub control, trece pragul violentei, cauzand distrugere si suferinta. Convietuirea este astfel ingreunata, daca nu chiar imposibila pe termen lung.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ce Sunt Conflictele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!