Caracteristica Limbii si a Limbajului

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Conceptul de limbaj si limba 4
2. Forme si componente ale limbii si limbajului 5
3. Formele si functiile limbii si a limbajului 7 
Incheiere 13
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Cuvantul este sunet si culoare, e mesagerul gandului uman.''Tudor Vianu
"Cuvantul are un caracter esential practic." Pierre Legendre
Limbajul reprezinta functia utilizata cel mai frecvent de catre oameni in activitatea de comunicare, activitate prin intermediul careia ei schimba in mod continuu informatii cu privire la mediul extern. 
Limbajul este o forma speciala de comunicare intre oameni. Comunicand prin limbaj, oamenii isi transmit unul altuia ideile, se influenteaza reciproc. Comunicarea prin limbaj se realizeaza cu ajutorul limbii. Limba este un mijloc de comunicare intre oameni.
"Limba nu este doar un mijloc de generalizare, sustine Alexander Luria , este in acelasi timp o sursa a gandirii. Cand un copil stapineste limba, el castiga posibilitatea de a-si reorganiza perceptia si memoria; el castiga capacitatea de a extrage concluzii din propriile observatii, de a face deductii, posibilitatea de a gandi." 
J. Healy subliniaza, de asemenea: "Limba organizeaza cultura, limba organizeaza gandirea, limba structureaza creierul. Atmosfera verbala in care este scufundat copilul organizeaza retelele neuronale si intelectul, il ajuta sa invete, sa rationeze, sa reflecteze si sa raspunda la provocarile lumiiLimba este mijlocul prin care omul trece dincolo de granitele expe!rientei senzoriale, stabileste simbolurile, formuleaza anumite categorii si generalizari.
Limba este poate mediul sau mijlocul cel mai important de dezvoltare a creierului, a conexiunilor din interiorul lui si intre diverse arii corticale. Experientele arata ca, cu cat aceste conexiuni neuronale sunt mai puternice si mai raspandite, proportional, mintea respectiva este mai buna pentru invatat, pentru a rezolva in modul cel mai rapid si eficient problemele intalnite. 
"O astfel de minte este capabila sa converseze cu ea insasi trimitand mesaje instantanee intre diferite arii neuronale." 
Puterea si raspandirea acestor conexiuni se dezvolta numai printr un exercitiu activ de gandire si invatare, de buna stapanire si dezvoltare a limbii. Este o taina de netalmacit puterea si eficacitatea pe care limba le poate avea in dezvoltarea creierului uman, a puterilor cognitive, a constiintei, a modului in care omul intelege, rezolva si se adapteaza la problemele pe care le ridica existent.
1. Conceptul de limbaj si limba
Pentru a ne transmite intentiile sau gandurile, pentru a comunica intre noi, folosim limbajul. El poate fi vizual: prin semne scrise, prin imagine sau prin gesturi; auditiv: atunci cand vorbim, ascultam muzica sau pur si simplu fosnetul padurii, olfactiv, tactil, si desigur putem continua. Felul in care ne exprimam prin orice fel de limbaj are o stransa legatura cu felul nostru de a fi si cu modul nostru de a gandi. Un bun orator are o minte agera si ordonata, un pictor este tacut fiindca ne vorbeste intr-un alt fel, un muzician renumit poate compune chiar daca e surd iar un balbait este dezordonat si nu se poate concentra la nimic.
Limba - vorbita de un popor, de o comunitate de oameni - se defineste ca totalitatea mijloacelor lingvistice (fonetice, lexicale si gramaticale) ce dispune de o organizare ierarhica potrivit unor reguli de ordonare. Ea este un sistem inchegat de semne (cuvinte) si de reguli gramaticale stabilite social-istoric. in raport cu individul, ea este un dat obiectiv. Ea depinde nu de existenta in sine a individului, ci de existenta colectivitatii umane, a poporului, a natiunii. Din acest punct de vedere, ea este extraindividuala.
Limba literara este "aspectul cel mai ingrijit al unei limbi, care se conformeaza in cel mai inalt grad tuturor normelor gramaticale fixate, folosit in scris si in mare masura in vorbirea oamenilor instruiti" (Mic dictionar enciclopedic).
Limbajul = "limba interiorizata" - fiecare individ preia din primii ani de viata limba pe care o aude, cu toate componentele ei; dar fiecare individ o stapaneste si utilizeaza diferit, functie de 
educatie, profesie si expertiza - putem spune ca reflecta personalitatea individului.
Limbajul este un fenomen deosebit de complex care a preocupat de multa vreme pe oamenii de stiinta din cele mai variate domenii. Fiind prin natura sa un proces prin excelenta psihologic, limbajul este in primul rand obiectul de cercetare al psihologiei. 
Semiotica ofera definitia cea mai generala a limbajului. Din punctul ei de vedere, limbajul este un "sistem de semne manuite dupa anumite reguli in vederea fixarii, prelucrarii si transmiterii de informatii". Semn este tot ceea ce - pe baza unor reguli - este substituit pentru altceva. Regulile care guverneaza sistemul de semne sunt de 3 tipuri:
a) reguli sintactice, care vizeaza relatiile dintre semne (de exemplu, regulile relatiilor dintre diversele parti de propozitie); 
b) reguli semantice, care vizeaza relatia dintre semne si semnificatiile lor (de exemplu, regulile de traducere); 
c) reguli pragmatice, care stabilesc regulile de utilizare a semnelor de catre agenti in comportamentul lingvistic (de exemplu, regulile de folosire a pronumelui personal "eu"). Aceasta definitie a limbajului este valabila atat pentru limbajele naturale, adica limbile formate in procesul comunicarii sociale, cat si pentru limbajele artificiale, construite de om in procesul cunoasterii stiintifice Unii autori fac distinctie intre limba - fenomen social de comunicare prin mijloace lingvistice (fonetice, lexicale si gramaticale) si limbaj - mecanismul psihic individual, constituit ontogenetic, de utilizare a limbii. Noi folosim termenul de limbaj in ambele sensuri, in functie de context. Desi limbajele artificiale (formale) se bucura de o atentie sporita in ultimii ani si din partea psihologiei, mult mai imense au fost eforturile pentru analiza psihologica a limbajului natural.
Limbajul este:
o activitatea psihica de comunicare intre oameni prin intermediul limbii
o activitatea verbala, de comunicare prin intermediul limbii: una dintre formele activitatii comunicative ale omului.
Specificul psihologic al limbajului. Limbajul reprezinta modul in care se asimileaza, se integreaza si functioneaza limba la nivel individual. El se subordoneaza activitatii de comunicare, comportamentului semiotic.
Din punct de vedere psihologic, functia semiotica exprima capacitatea partial innascuta, partial dobandita a omului de a folosi semen ca 'inlocuitori" ai obiectelor.
Ca modalitate de realizare a comunicarii, limbajul verbal nu poseda un continut reflectoriu propriu fiecare cuvant sau propozitie obiectiveaza si exprima continuturi senzorial -perceptive, notionale, emotionale, motivationale, motorii. Din punct de vedere psihologic, limbajul verbal devine mediator al diferitelor functii si procese constiente si subconstiente, el facand posibila structurarea comportamentului verbal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristica Limbii si a Limbajului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!