Cancerul

Extras din referat Cum descarc?

Dintre toate maladiile cunoscute in prezent, cancerul este cel care ii inspaimanta cel mai mult pe oameni. Insa, in multe cazuri, diagnosticarea timpurie si tratamentele din ce in ce mai eficiente pot duce la vindecarea completa.
Cancerul este rezultatul multiplicarii dezordonate si dezorganizate a celulelor. Putem intelege acest lucru, cercetand procesele ce au loc in celulele sanatoase. Corpul uman este alcatuit din numeroase tesuturi diferite - spre exemplu pielea, plamani, rinichii si ficatul - fiecare din ele fiind formate din milioane de celule. Acestea sunt dispuse intr-o maniera ordonata, fiecare tesut in parte avand propria sa structura celulara
1.1Diviziunea celulara
In toate tesuturile, celulele se pierd in mod constant din cauza uzurii generale si sunt inlocuite printr-un proces de diviziune celulara. In toate tesuturile normale, actiunea unei cellule este controlata, aceasta divizandu-se in doua si creand doua noi celule, identice cu cea originala. In cazul in care organismul prezinta rani, rata productiei de celule creste automat pana la vindecarea acestora, apoi revine incet la normal. Celulele canceroase inca se divid si cresc intr-un mod necontrolat si continua astfel pana la aplicarea tratamentului. Intre timp, numarul lor creste pana in momentul in care cancerul devine vizibil. Pe langa inmultirea extreme de rapida, celulele canceroase sunt incapabile sa se organizeze intr-un mod adecvat, iar masa de tesut care ia nastere nu are unui tesut normal.
1.2 Benign sau malign 
Nu toate tumorile sunt canceroase. Desi celulele unei tumori se inmultesc intr-un mod necontrolat, tumorile pot fi beningne sau maligne. Cele beningne pot avea aproape aspectul unui tesut normal, atunci cand sunt privite la microscop. Acestea tind sa indeparteze tesuturile sanatoase, nu se inmultesc in interiorul lor.Tumorile beningne de marimi mai reduse sunt neglijate, cele mai mari insa sunt indepartate, in special daca nu exista nici o indoiala cu privire la diagnostic.
Celule tumorii maligne(cancerul) se inmultesc in apropierea unui tesut sanatos, proces denumit '' invazie''. Aceste procese ale celulelot canceroase, patrund in tesuturi sanatoase. Ele sunt cele care declanseaza cancerul, dandu-i posibilitatea de a se extinde in organism, daca nu este depistat, cauzand in final moartea. Cuvantul '' malign'' inseamna ''rau''; in contrast cu ''benign'' care inseamna ''inofensiv''. Ambele descriu aparitia celor doua tipuri de tumori fara tratament. Celule canceroase iau nastere din celule sanatoase ale organismului, o singura celula canceroasa fiind suficient pentru dezvoltarea unei tumori. Cu toate acestea, transformarea unei celule sanatoase intr-una canceroasa se realizeaza treptat, cuprinzand mai multe etape de-a lungul mai multor ani de zile. Cu trecerea fiecarei etape celula se modifica din ce in ce mai mult si devine din ce in ce mai putin receptiva la mecanismul normal de control al organismului. Cancerele sunt clasificate in functie de celula din care provin. Cele care sunt provocate de celulele situate in membranele exterioare ale corpului, cum ar fi pielea si intestinele sunt denumite carcinoame, cele localizate in structurile interne ale organismului, spre exemplu cartilajul osos si muschi, poarta numele de sarcomuri.
Carcinoamele sunt mult mai des intalnite decat sarcomurile. Acestea probabil datorita faptului ca celulele din membranele exterioare trebuie sa se divida mai des pentru a le pastra pe acestea intacte. Capacitatea celulelor canceroase de a se raspandi in interiorul organismului este cea care are loc procesul de raspandire sunt ordonate, cancerul extinzandu-se initial in tesuturile din apropiere. Acest lucru produce leziuni locale care, cu trecerea timpului cauzeaza simptome.
1.3. Cum se extinde cancerul ?
In etapa urmatoare, celulele incep sa se desprinda de zona infestata, plutind in lichidul din tesut. Cu timpul acest lichid iese din tesuturi si patrunde intr-un sistem de canale denumit sistem limfatic, care in cele din urma returneaza lichidul(denumit acum limfa) in sange. In drumul pe care il parcurge, limfa trece printr-un numar de glande ce poarta numele de noduri ale limfei, carte indeparteaza celulele moarte si infectiile. Celulele canceroasa sunt adeseori prinse in nodurile limfei cele mai apropiate unde majoritatea mor. Cu toate acestea, mai devreme sau mai tarziu una va supravietui si va incepe sa se inmulteasca in interiorul glandei, ducand la o diviziune secundara.
2. Cauze
Cancerul este cea mai des intalnita maladie din trecut si din prezent. Datorita medicinei moderne, oamenii au o viata mai lunga si intr-o anumita masura, aceasta justifica cresterea numarului de bolnavi de cancer sunt strans legate de modul de viata din vest. Cancerul datorita fumatului este foarte rar in tarile din lumea a treia, insa este din ce in ce mai raspandit in tarile in care industria este dezvoltata, unde multi oameni fumeaza. Cele mai frecvente forme de cancer ataca plamanii, intestinele, stomacul, pancreasul este rasponsabil pentru 25% din decese in Anglia si Scotia in fiecare an. Cele mai des intalnite forme de cancer la copii si adolescenti sunt : leucemioa, sarcomurile si cancerul la rinichi. Din fericire acestea sunt rare, iar tratamentul destinat lor a fost imbunbatatit foarte mult in ultimii ani.
Cauza principala a canceruluio este insa neclara insa sunt recunoscute doua anormalitati fundamentale. Exista doi factori care ingreuneaza reperarea cancerului. In primul rand, boala nu este supusa influentelor normale ce controleaza diviziunea celulara, in al doilea organismul tolereaza prezenta cancerului fara ca sa-l respinga ca pe un intrus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cancerul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!