Calea spre Cunosterea Sportului de Performanta

Extras din referat Cum descarc?

Voi incepe prin a sustine ca psihologia faciliteaza drumul spre sportul de succes, colaborind impreuna cu membri culpabili de progresul spre virful cel mai inalt al succesului (antrenorii si sportivii).
Pentru asigurarea unei minime cunoasteri despre aceasta directie a psihologiei, am simptit nevoia sa raspund la urmatoarele cerinte:
o Rolul psihologiei in sportul de performanta.
-Ce este psihologia sportului de perfomanta?
-O scurta istorie a psihologiei sportului.
-Utilitatea psihologiei in sportul de performanta.
-Cum se actioneaza pentru a obtine succesul?
o Ce calitati trebuie sa ilustreze un psiholog sportiv?
o Ce nevoi au sportivii?
o Ce fac psihologii cu nevoile sportivilor?
o Calitatile cele mai importante ale cercetarii in sport.
Ce este psihologia sportului de performanta? 
Ca definitie pentru psihologia sportului am ales una usor de inteles, din cele cateva date de Mihai Epuran. El denumeste psihologia sportului "ramura aplicata a psihologiei, dezvoltata in ultimele decenii ca urmare a progresului sportului de performanta, cercetand caracteristicile personalitatii sportivilor, fundamentele psihologice ale invatarii motrice, ale pregatirii generale pentru concurs, asistenta psihologica, orientarea si selectia sportivilor, psihologia grupurilor, psihologia diferitilor sportive, ca si psihologia antrenamentului si competitiei"
O scurta istorie a psihologiei sportului. 
Istoria psihologiei sportului incepe odata cu aplicarea metodei experimentale a lui Wundt si cercetarile acestuia de psihofiziologie desfasurate in propriul laborator de psihologie (1879).
Istoria propriu-zisa a acestei discipline incepe cu infiintarea primelor institute de educatie fizica (1930), atunci cand psihologia devine obiect de studiu.
Se face remarcat faptul ca pana dupa cel de-al doilea razboi mondial vorbim despre o disciplina stiintifica, inca la inceputuri, numita "psihologie experimentala" sau "psihologia exercitiilor" si nu despre o stiinta a psihologiei sportului.
M. Epuran spunea despre aceasta istorie a psihologiei sportului ca ,,o buna perioada de timp, problematica psihologiei sportive a pus mai mult accent pe pregatirea psihica pentru concurs, pentru ca abia dupa multe cercetari sa se acorde atentia cuvenita problemelor de pregatire psihica generala si speciala in ramura sportiva" (1968).
Dezvoltarea psihologiei sportive in tara noastra este legata de planul de invatamant al Institutului National de Educatie Fizica, unde se preda psihologie, sub denumirea de psihologie experimentala.Titularul acestor cursuri este Gheorghe Zapan (1897-1976), cel care a adus contributii deosebite in diferite directii din domeniul psihologiei teoretice si practice. Voi mentiona cateva titluri cel au ca autor pe Zapan, pentru a demonstra importanta lui in psihologia sportului: ,,Teorii asupra jocului"; ,,Problema exercitiului"; "Exercitiul cu si fara autocontrol in probele fizice si sportive"; ,,Modificari psihice in oboseala".


Fisiere in arhiva (1):

  • Calea spre Cunosterea Sportului de Performanta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!