Behaviorismul

Extras din referat Cum descarc?

Timp indelungat psihologia a fost considerata o stiinta a starilor de constiinta. De aceea singura metoda aplicabila mult timp, a fost introspectia. In opozitie cu aceasta teza ca o reactie la introspectionism, la inceputul secolului, s-a afirmat o noua doctrina, pragmatica, comportamentalista-behaviorism, al carui promotor a fost J.B. Watson (1913).
Denumirea provine de la termenul englezesc "behavior" care inseamna comportament, de unde si denumirea de teoria comportamentului.
Aceasta contramiscare in psihologia Nord Americana reflecta caracterul american cu aspectele sale practice, asa zis cu picioarele pe pamant. Figura marcanta a conceptiei comportamentaliste, John Broadus Watson (1878  1958), s-a opus cu vehementa introspectionisinului. 
John Broadus Watson (1878-1958) numit si parintele behaviorismuiui", a fost profesor la Universitatea John Hopkins (din 1908 pana in 1920). A fost considerat principalul teoretician al behaviorismului si s-a opus introspectionismului lui Wilhelm Wundt. A acordat mare importanta lucrarilor lui Pavlov si bazat pe acestea a realizat cercetari experimentale referitoare la conditionarile emotionale impreuna cu sotia sa R. Rayner (1920) (De ex. a studiat frica unui copil Albert de 11 luni).
In conceptia lui Watson, emotiile sunt comportamente. In 1930 Watson dezvolta teoria metrica a gandirii aratand ca: gandirea este o activitate complexa care mobilizeaza intreaga organizare corporala. Opere principale sunt: Behavior, Behaviorism (1925).
Lui Watson i se parea ca vechii psihologi au incercat sa studieze ceva ce era prea vag si subiectiv, poate prea ireal, pentru a fi un subiect adevarat pentr-o cercetare stiintifica. Intrebarile pe care si le punea el erau: Ce este acest lucru care se numeste minte"? Cum putem sa ne bazam pe afirmatiile introspectionistilor despre ce se intampla in mintile lor, inobservabile pentru noi? Ce faceam atunci cand introspectionisti diferiti fac afirmatii contradictorii, fiind supusi aceluiasi stimul?
Pentru ca psihologia sa devina o stiinta autentica, Watson sustinea ca trebuie sa se concentreze asupra unui fapt definit care sa poata fi observat in mod direct de catre toti investigatorii interesati. Astfel studiul adevarat al psihologei este comportamentul. Watson afirma ca psihologia in viziunea comportamentalista, era o ramura experimentala pur obiectiva a carui scop este predictia si controlul comportamentului. Introspectia nu formeaza o parte importanta in metodele sale (Darley J.M, Glucksberg S., Kinchia R.A 1991).
Pentru comportamentalisti obiectivul psihologiei era sa descopere factorii determinanti ai comportamentului: Ce stimuli produc respectivele raspunsuri observabile? Cum se modifica relatiile intre stimuli si raspunsuri, odata cu experienta? 
Comportamentalismul era adecvat in special studiului invatarii. Intr-un experiment comportamentalist tipic, cand un animal facea o anumita actiune (un raspuns), acest raspuns era urmat rapid de o portie de mancare (un intaritor) si cercetatorii observau si masurau devierile in rata de raspunsuri a animalului.
Ganditi-va sa puneti un sobolan (cobai) caruia ii este foame intr-un labirint. El alege un drum, apoi ajunge la sfarsit unde poate sa aleaga sa mearga spre dreapta sau spre stanga. Daca in mod repetat in cazul in care sobolanul o ia la dreapta este recompensat cu mancare acesta va invata sa o ia la dreapta in acel loc, cel putin daca ii este foame. Dar ce gandeste sobolanul atunci cand o ia la dreapta? hmm, ultima oara cand am fost in aceasta situatie si am luat-o la dreapta mi s-a dat ceva de mancare; cred ca o sa incerc asta inca odata.
Vi se pare ridicol sa ne transpunem in mintea unui sobolan. Asa a parut si pentru John Broadus Watson (1878-1958) fondatorul comportamentalismului american. Dar Watson a fost rugat sa considere aceasta intrebare ca o cerinta pentru doctoratul sau pe care l-a primit la Universitatea din Chicago in 1903  The Animal Education.


Fisiere in arhiva (1):

  • Behaviorismul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!