Atentia

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitie & caracterizare
Atentia ocupa un loc aparte in structura si dinamica sistemului psihocomportamental al omului. Ea nu este un proces cu continut reflectoriu-informational propriu si distinct- precum perceptia, reprezentarea, gandirea sau procesele afective si motivationale. Mai mult decat atat, ea nici nu are o existenta si o desfasurare independente, in sine, ci numai in contextul altor procese si activitati psihice cu continut si finalitate specifice.
Putem spune deci, ca atentia nu face parte din categoria proceselor psihice reflectorii, ci din cea a conditiilor si functiilor psihofiziologice mediatoare-reglatorii. Implicit, ea nu poate fi incadrata in categoria proceselor nespecifice, deoarece este implicata in toate tipurile de situatii si sarcini care, prin ele insele, genereaza o activare preferentiala sau in care subiectul este interesat, realizand astfel prin ,,mijloace proprii" (mobilizarea voluntara, de pilda) o asemenea activare. 
Ca atare, atentia poate fi definita ca:
Def 1: proces psihofiziologic de orientare, concentrare si potentare selectiva a functiilor si activitatilor psihice si psiho-comportamentale modale specifice in raport cu obiectul finalinalitatea lor proprii, asigurandu-le atingerea unui nivel optim de eficienta adaptativa.
Def 2: Atentia este un act de selectare psihica activa prin care se realizeaza semnificatia, importanta si ierarhizarea unor evenimente, obiecte si fenomene care ne influenteaza existenta (acordam atentie lucrurilor care ne intereseaza si o mentinem prin scopul urmarit).
Cea mai importanta caracteristica a atentiei este, in mod incontestabil in opinia tuturor specialistilor selectivitatea. Daca un fapt, o idee, un stimul verbal prezinta interes pentru o persoana, genereaza trairi afective, aceste stari motivational-afective vor orienta si sustine atentia cu usurinta si pe perioade lungi de timp. Orientarea atentiei spre anumiti stimuli este concomitenta cu inhibarea altor stimuli, realizandu-se astfel un fenomen de filtraj senzorial si de organizare, de autoreglare a energiei psihonervoase.
Suntem ,,bombardati" de milioane de stimuli si totusi, doar unii ne atrag atentia. Dar exista si stimuli neconstienti care ne atrag atentia involuntar. Intrebarea care se pune este urmatoarea ,,Care dintre acesti stimuli ne vor atrage atentia ?". Raspunsul se poate da cu ajutorul principiului dominatiei lui Uhtonski, care spune ca, daca sunt mai multi stimuli cel mai puternic va focaliza atentia noastra.
Deci atentia asigura o functie de selectie: printre stimulii care ne ,,bombardeaza" organismul, unii beneficieaza de un tratament prioritar, care se traduce printr-o facilitare a perceptiei lor, de alegerea si de producerea unor raspunsuri adecvate, altii sunt partial sau total ignorati.
Atentia este un atribut al celorlalte procese psihice. Daca se asociaza cu perceptia, atunci aceasta va fi mai clara, precisa si completa. Daca se asociaza cu memoria, atunci aceasta va fi mai bogata, fidela, trainica. Daca se asociaza cu gandirea si imaginatia, atunci acestea vor fi mai eficiente, profunde si creatoare.
Atentia este necesara , este o conditie a reflectarii constiente eficiente, este un proces psihic, dar si un proces de cunoastere.
Atentia este un operator comutativ, care trece o activitate din starea potentiala in starea actuala si dintr-o zona de echipotentialitate intr-o zona de preferentialitate exclusiva (impunerea legii exclusivitatii).
2. Calitatile atentiei
Insusirile pozitive ale atentiei care faciliteaza desfasurarea optimala a activitatii sunt:
- STABILITATEA:
Inseamna mentinerea un timp mai lung a orientarii si concentrarii psihonervoase asupra aceluiasi fapt sau aceleiasi activitati. E influentata de proprietatile stimulului, de complexitatea si natura activitatii si nu in ultimul rand de motivatia subiectului. (ex: un obiect cu structura simpla si nemiscat ne retine atentia foarte putin timp).
- CONCENTRAREA (INTENSITATEA):
Inseamna mobilizarea intereselor si eforturilor intr-o anumita directie in functie de semnificatiile stimulilor, paralel cu inhibarea actiunii unor factori perturbatori.
Gradul de concentrare e dependent de multi factori dintre care amintim: interesul subiectului pentru acea activitate si rezistenta lui la factorii perturbatori. Se poate masura prin rezistenta la factori perturbatori, in special la zgomot.


Fisiere in arhiva (1):

  • Atentia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!