Atenția

Cuprins referat Cum descarc?

Definitia si caracteristicile atentiei 2
Caracteristicile sau calitatile atentiei 3
Atentia si mecanismul ei neurofiziologic 4
Formele atentiei  5
Distragerea atentiei  6
Fluctuatiile atentiei si starea de vigilenta 8
Starile morbide ale atentiei 8
Atentia - proces fundamental intr-o invatare elementara  10


Extras din referat Cum descarc?

Este  foarte greu  de dat o definitie exacta a ceea ce numim noi atentie. In literatura de specialitate  gasim numeroase definitii ale atentiei din care reiese ca a fi atent inseamna intr-un fel a te inchide fata de lumea exterioara, spre a te focaliza asupra a ceea ce te intereseaza.
Atentia este un act de selectare psihica activa prin care se realizeaza semnificatia, importanta si ierarhizarea unor evenimente, obiecte si fenomene care ne influenteaza existenta (acordam atentie lucrurilor care ne intereseaza si o mentinem prin scopul urmarit).
Este procesul psihic de orientare selectiva, de concentrare a energiei psihonervoase asupra unor obiecte, insusiri sau procese, menite sa conduca la sporirea eficientei activitatii psihice, cu deosebire a proceselor cognitive.
Unii autori insa pun sub semnul intrebarii aceste definitii ale atentiei sub aspectul ei selectiv, ca focalizare asupra unei activitati particulare in detrimentul celorlalte, considerand ca atentia este un concept multidimensional.
Cea mai importanta caracteristica a atentiei este, in mod incontestabil in opinia tuturor specialistilor selectivitatea. Daca un fapt, o idee, un stimul verbal prezinta interes pentru o persoana, genereaza trairi afective, aceste stari motivational-afective vor orienta si sustine atentia cu usurinta si pe perioade lungi de timp. Orientarea atentiei spre anumiti stimuli este concomitenta cu inhibarea altor stimuli, realizandu-se astfel un fenomen de filtraj senzorial si de organizare, de autoreglare a energiei psihonervoase.
Suntem ,,bombardati" de milioane de stimuli si totusi, doar unii ne atrag atentia si anume aceia  care au legatura cu cele trei intrebari fundamentale din viata noastra, cei care ne agreseaza securitatea,  cei care ne stimuleaza sexul sau  cei care fac parte din dialogul nostru cu Eternitatea. Dar exista si stimuli inconstienti care ne atrag atentia involuntar. Intrebarea care se pune este urmatoarea: ,,Care dintre  acesti stimuli ne vor atrage atentia ?". Raspunsul se poate da cu ajutorul principiului dominatiei lui Uhtonski, care spune ca, daca sunt mai multi stimuli cel mai puternic va focaliza atentia noastra.
Deci atentia asigura o functie de selectie. Printre stimulii care ne ,,bombardeaza" organismul, unii beneficiaza de un tratament prioritar, care se traduce printr-o facilitare a perceptiei lor, de alegerea si de producerea unor raspunsuri adecvate, altii sunt partial sau total ignorati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Atentia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!