Astmul - Program de Interventie

Extras din referat Cum descarc?

Astmul este o boala comuna caracterizata de obstructia reversibila a cailor aeriene, inflamatii ale cailor respiratorii si o senzitivitate bronsica fata de diversi stimuli (de la alergeni si alte substante iritante, pana la emotii puternice). Din aceasta cauza simptomele afectiunii, si anume constrictia toracica, respiratia suieratoare, tusea si dispneea nu sunt permanente. In prezent nu exista nici o definitie standard pentru astm, diagnosticul fiind dat pe baza obstructiei cailor aeriene. Din aceste motive astmul este foarte greu de diagnosticat cu exactitate. 
Caracteristic astmului este rolul important jucat de contractia musculaturii bronsiilor. Spasmul dispare in cateva minute dupa inhalarea medicamentelor specifice, iar circulatia aerului in bronsii este net ameliorata. Acest fapt confirma diagnosticul de astm alaturi de alte teste functionale pulmonare.
Astmaticii se plang de crize de sufocare (dispnee) deseori asociate cu o tuse iritanta, care, foarte rar, poate fi singurul simptom al astmului. Respiratia poate fi uneori usor suieratoare. Majoritatea persoanelor afectate remarca singure in ce context apar problemele lor. Aceste observatii ajuta la gasirea rapida a originii si factorilor declansatori ai astmului.
S-a recunoscut rolul important pe care il joaca inflamatiile in astm. Inflamatiile au implicatii si in ceea ce priveste tratamentul, dar si legat de factorii psihosociali care pot afecta astmul. Simptomele precum tusitul, gafaitul si respiratia scurta sunt de regula asociate cu exacerbarea astmului.
Studiile in ceea ce priveste epidemiologia au relevat faptul ca aceasta boala este mai des intalnita in randul persoanelor de sex femin, in cadrul etniei afro-americane si este specifica unui statut socioeconomic scazut. Factorii de mediu, precum poluarea, explica doar partial prevalenta ridicata si rata mortalitatii in cazul acestei boli.
De la inceputul secolului xx, astmul a inceput sa fie considerata o boala psihosomatica tipica. Au inceput sa fie tot mai mult luati in considerare factorii psihosociali care ar putea contribui direct sau indirect la cresterea prevalentei si mortalitatii relationate cu astmul. Asta din cauza faptului ca explicatiile pur biologice par sa nu mai fie suficiente.
Teorii explicative in cazul astmului
Teoriile psihologice care au fost utilizate pentru a explica mecanismele implicate in determinarea astmului sunt teoria conditionarii clasice si operante, procesele perceptive si cognitive, teoria psihanalitica si teoria sistemelor familiale. In continuare vom prezenta pe scurt fiecare explicatie oferita de aceste abordari.
Teoria conditionarii clasice sustine ca astmul poate fi dezvoltat datorita asocierii repetate dintre raspunsul la produsi alergici si iritanti si un nou stimul, creand astfel un raspuns conditionat. S-au realizat studii care descriu stimuli vizuali care conditionati cu alti stimuli provoaca atacuri de astm pacientilor.
Este probabil ca tusea sa fie conditionata de prezenta astmului. Focalizarea pe boala poate determina o aparitie mai deasa a tusei, iar persoanele care sufera de astm prezinta o tendinta mai mare de a eticheta tusea ca simptom al astmului, fata de persoanele care nu sunt bolnave de astm.


Fisiere in arhiva (1):

  • Astmul - Program de Interventie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!