Aspectele Psihologice ale Somajului in Perioada de Criza. Studiu de Caz - Femeia Somer cu Varsta de peste 45 de Ani

Extras din referat Cum descarc?

1.Definirea somajului
In incercarea de definire a somajului constatam ca exista o serie de modalitati in care se poate face acest lucru: fie in functie de maniera de abordare, fie potrivit unei periode istorice, fie dupa trasaturile pe care dorim sa le scoatem in evidenta.Somajul reprezinta o problema foarte serioasa, economica si sociala si in nu se limiteaza la tarile in curs de dezvoltare sau tranzitie. 
Incepand cu martie 2002,in Romania se abroga Legea 1/1991 si intra in vigoare Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca Prin aceasta lege se vorbeste pentru prima data ,dupa 1989, despre un sistem de asigurare a riscului de pierdere a locului de munca.Aceasta limiteaza perioada de indemnizare si egalizeaza cuantumul indemnizatiei de somaj, ceea ce creeaza premisele constientizarii individului de a recurge la o masura activa de protectie sociala in vederea reintegrarii profesionale.Potrivit legislatiei in vigoare, somerul este acea persoana care indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii :
- nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decit indicatorul social de referinta in vigoare; 
- starea de sanatate si capacitatile fizice o fac apta pentru prestarea unei munci;
- are varsta de minim 16 ani;
- nu indeplineste conditiile de pensionare;
- este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca;
- este inregistrata la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca sau la alt furnizor de servicii de ocupare care functioneaza in conditiile legii.
2.Caracteristicile somajului.
Din punct de vedere economic somajul este apreciat ca o expresie a dezechilibrelor existente pe piata muncii intre cererea si oferta de munca. Principalele consecinte pozitive ale somajului sunt: 
- crearea unui potential de forta de munca ,aflata in rezerva si dispusa sa acopere eventualele cereri de pe piata muncii
- crearea premizelor cresterii productivitatii muncii,indeosebi ale intaririi disciplinei si punctualitatii salariatilor,
- mentinerea unor salarii stabile ca si cuantum de catre firme, la cote relativ scazute, pe o anumita perioada de timp
Consecintele negative sunt puse in evidenta de regula de urmatoarele aspecte:
-somajul este o forma de inutilizare a factorului de productie"munca"ceea ce presupune importante pierderi din punct de vedere social.
-somajul induce cu sine notiunea de saracie,intrucat provoaca scaderea drastica a standardului de viata si a nivelului de trai.
- sunt lezati indivizi care fac parte din populatia activa neocupata, cu dorinta si capacitatea de a lucra, dar nu au unde.
-apare si se dezvolta piata neagra a muncii, pe care se practica salarii inferioare salariului minim pe economie si se lucreaza fara contracte de munca.deci 
Somajul poate fi privit ca fiind o situatie proprie persoanelor care si-au incetat involuntar activitatea si/sau nu se pot angaja din cauza imposibilitatii unui loc de munca.
Este vorba de un surplus de forta de munca facand parte din populatia activa si care nu lucreaza datorita:
a.pierderii locurilor de munca;
b. cresterii ofertei de munca peste capacitatea de absorbtie a pietei muncii;
c. proastei functionari a pietei muncii.
3.Caracteristicile masurilor active.
Politicile de piata muncii sunt formate din toate macro si micro politicile care incearca sa regleze cererea si oferta de pe piata muncii si relatiile intre cerere si oferta.Politicele de piata muncii incearca sa inflenteze direct deciziile referitoare la ocupare ale indivizilor ,a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca,persoane angajate, angajatori.
Politicile de pe piata muncii includ in principal urmatoarele politici :
- Legislatia muncii( toate politicile care reglementeaza conditiile de ocupare ale indivizilor cum ar fi salariu minim,programul de lucru, durata si conditiile concediului anual etc.)
- politici care incearca sa creasca participarea persoanelor in cadrul fortei de munca 
( promovarea formarii continue,pensionare, munca cu program redus)
-politici active pentru piata muncii si serviciile de mediere/plasare, de informare si consiliere privind cariera, de formare profesionala, subventiile pentru angajare, de instruire de tehnici de cautare a unui loc de munca, de promovare a initiativei private.
-politicile pasive pentru piata muncii care inlocuiesc salariile pentru cei care au devenit involuntar somerii.
Masurile active de pe piata muncii sunt de obicei micro-politici, care incearca sa faca somerii mai atractivi pentru angajatori. Aceste masuri mentin competitivitatea existenta si incetinesc orice scadere a competitivitati.Sunt denumite active deoarece au o contributie la modificarea de comportament a participantilor( care devin pro-activi) mai mare decat plata pasiva de indemnizatii somerilor, care inlocuiesc veniturile din munca.
Masurile de stimulare a ocuparii fortei de munca sunt acele masuri care au ca scop sprijinirea persoanelor in cautarea unui loc de munca, si in mod deosebit a somerilor pentru a dobandi statutul de persoana ocupata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspectele Psihologice ale Somajului in Perioada de Criza. Studiu de Caz - Femeia Somer cu Varsta de peste 45 de Ani.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!