Asistența Psihologică în Situații de Urgență

Cuprins referat Cum descarc?

- Considerente generale
- Nevoi
- Solutii
- Practici curente
- Resurse umane si materiale
- Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Istoria civilizatiei umane a cunoscut in dezvoltarea sa in timp, perioade care au fost caracterizate ca bune daca acestea au condus la progres si ocuparea unor trepte benefice superioare celor de la care au pornit si proaste, care au determinat nu un regres, ci stagnarea evolutiei spre bine. Cel mai adesea stagnarile in evolutia societatii umane s-au datorat hazardelor naturale aparute intr-o regiune si intr-o perioada anumita, soldate cu efecte distructive. Fiind vorba de fenomene aleatorii de o mai mare anvergura, imprevizibile si nedeterminate in timp si spatiu, au fost considerate ca salturi calitative, trepte sau praguri, in evolutia sistemelor din care faceau parte comunitatile umane. Aceste fenomene genereaza descarcari de energii imense si determina dezordine, dezechilibru pe scara evolutiei de care am vorbit, pana la stabilirea unui nou echilibru.
Modul cum se comporta fiecare cetatean sau fiecare colectivitate omeneasca, depinde in cea mai mare masura de apararea si salvarea oamenilor. Din aceasta trebuie inteles ca in orice situatie sau imprejurare s-ar afla cetatenii, impuse de urmarile unei calamitati si catastrofe, nu trebuie uitat niciodata ca stapanirea de sine, calmul, spiritul de solidaritate si intrajutorare, ordinea si disciplina, constituie cel mai solid fundament pe care se pot realiza toate masurile de prevenire, protectie si salvare. Informarea cetatenilor trebuie sa se desfasoare sistematic prin indicatii si indrumari transmise permanent populatiei aflate atat in zonele calamitate sau in afara acestora, prin comunicate, ordonante,stiri, etc. difuzate prin toate mijloacele de propaganda existente pe plan national si local.
Impactul maselor psihologice, deriva, dezorientarea, inconstienta ce o caracterizeaza urmarea unui dezastru fac ca operatiunile de cautare - salvare sa fie imposibile, numarul de victime imens, refacerea, restabilirea cursului normal al vietii sau a starii de normalitate ingreunandu-se simtitor.
In fine, literatura de specialitate acrediteaza necesitatea existentei unei infrastructuri anticipate in domeniul centrelor de asistenta psihologica sau psihiatrica, daca dorim ca interventiile la scara larga in ceea ce priveste recuperarea si/sau mentinerea sanatatii mentale a comunitatilor afectate
Aceasta infrastructura trebuie sa includa planificarea comprehensiva a resurselor si a raspunsurilor coordonate si coerente, o forta de munca (personal) bine instruita, precum si crearea si intretinerea la autoritatile administrative locale a mentalitatii orientate catre recunoasterea faptului ca preocuparea permanenta pentru sanatatea mentala a comunitatii este o parte esentiala a starii de pregatire a acestora pentru situatii majore de urgenta.
Considerente generale
Asistenta psihologica se poate realiza prin diferite tehnici, cum ar fi cele ale Consilierii psihologice, Psihoterapiei si/sau Psihologiei clinice si presupune o interventie psihologica realizata stiintific in scopul optimizarii autocunoasterii si dezvoltarii personale, in scopul modificarii factorilor psihologici implicati in tulburarile psihice, psihosomatice, in tulburarile somatice, in situatii de risc si / sau in scopul preventiei si remiterii problemelor emotionale, cognitive si de comportament. 
In acordarea asistentei psiho-sociale si medicale in situatii de urgenta echipele de sprijin psihosocial si cele de prim-ajutor medical conlucreaza. Acest lucru devine posibil in mai toate cazurile, fie ca echipele de sprijin se numesc echipe de sprijin psihosocial si ele includ pe cele de prim ajutor medical, fie ca sunt independente. In orice caz, intregul personal al echipei trebuie sa aiba minime cunostinte atat pentru acordarea primului ajutor psihologic, cat si pentru cel sanitar. Importanta conlucrarii amintite are o finalitate optimista: cu totul altfel evolueaza spre vindecare o leziune traumatica la o persoana cu o stare psihica buna, decat la cei socati, cuprinsi de teama si panica sau lipsiti de asistenta specializata. 
Lasand la o parte distrugerile materiale masive si pierderile de vieti omenesti, impactul psihologic al unor evenimente terifiante asupra populatiei (mai ales asupra martorilor directi) este profund - ceea ce se reflecta in cresterea semnificativa a frecventei unor tulburari mentale (fie ele si tranzitorii).
Se pare ca interventia serviciilor de sanatate mentala si de asistenta psihiatrica trebuie impartita in doua faze distincte (Herman & Susser, 2003, pp: 3-4): interventia intr-o faza acuta si cea intr-o faza post-acuta. Durata fiecareia dintre cele doua etape va fi dictata de intensitatea dezastrului, de gradul amenintarii in planul echilibrului psihic al victimelor, precum si de raspunsul comunitatii din care acestea fac parte.
Serviciile necesare in timpul fazei acute includ interventii in situatii de criza, educatie psihologica, suport social pentru a ajuta persoanele afectate sa se adapteze la stresul psihic provocat de expunerea la dezastru. Aceste interventii trebuie acordate mai mult in scoli, biserici si alte medii care pot fi asociate cu situatii de urgenta, si mai putin in mediul formal al institutelor sau serviciilor de sanatate mentala.
Dupa faza acuta, atentia serviciilor de asistenta psihiatrica si de sanatate mentala trebuie sa se concentreze asupra tratamentului si recuperarii tulburarilor mentale diagnosticabile, asupra victimelor a caror simptome nu au fost inca rezolvate, precum si asupra celor la care simptomele dezechilibrului intarziate s-au activat.
Nevoi
Nevoile oamenilor implicati intr-o situatie de urgenta trebuie sa prevaleze asupra altor interese paralele sau partial conflictuale. Experienta ne aduce in fata faptul ca accidentele majore si dezastrele nu produc o cantitate mare de victime cu tulburari psihiatrice acute. Consensul profesional este ca nu este nevoie sa se deplaseze un numar mare de psihologi sau psihiatri la fata locului unei Urgente in Masa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asistenta Psihologica in Situatii de Urgenta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!