Arta Memoriei Mari Memorii Mari Oameni

Extras din referat Cum descarc?

Arta memoriei - Mari memorii, mari oameni Sunt nenumarate personalitati ale culturii, mari oameni in general, care printre altele au ramas in istorie ca fiind posesorii unor memorii extraordinare, uimindu-si contemporanii cu realizarile lor pe acest plan. Ne putem intreba daca memoria aceasta deosebita a avut sau nu importanta, daca ea a stat la baza realizarilor lor sau din contra, s-a dezvoltat tocmai ca urmare a altor abilitati si in relatie cu acestea. Acesti oameni pot fi gasiti in toate domeniile, fara exceptie. Unii sunt mai cunoscuti decat altii datorita descoperirilor stiintifice realizate, sau locului si rolului lor in istorie. Dar cine stie cati altii nu au dispus de capacitati asemanatoare, dar despre care astazi nu se stie nimic? Platon (427-347 i. HR) Filosof grec de prima marime, al doilea membru al unui trio antic de aur, alaturi de Socrate si Aristotel; a influentat prin operele sale filosofice gandirea occidentala moderna. Platon era convins ca actul de cunoastere nu este altceva decat un act de memorie constand in recuperarea unei cunoasteri primordiale (Anamnesis). In spiritul acestei credinte a avut preocupari in domeniul dezvoltarii abilitatilor sale mnezice, desi n-au ramas pana azi marturii concludente ale performantelor sale. Aristotel (384-322 i. HR) Filosof grec, titan al gandirii, unul dintre cei care prin opera sa a influentat chiar gandirea moderna occidentala. Autor a numeroase lucrari, printre care si una despre memorie si legile sale de functionare (De memoria et Reminiscentia). Aristotel a considerat ca principiu de functionare al memoriei asociatiile, vorbind de 3 tipuri: prin similaritate, contrast si prin contiguitate. In acelasi timp a fost un mare mnemotehnist, creandu-si propriile sale scheme si metode mnemotehnice in care si-a transpus cunostintele. Aceste lucrari, denumite hypomnematice (ceea ce inseamna note pentru ajutorul memoriei), sunt astazi in totalitate pierdute, stiindu-se despre ele doar indirect, prin mici fragmente si citate din operele autorilor contemporani lui. Aristotel a fost un mare om de stiinta, o imensa memorie, stiind aproape tot ce se putea sti la vremea lui, in fapt chiar avand contributii importante in domenii precum logica, fizica, chimie, psihologie, metafizica, biologie, botanica, istorie, teorie literara, retorica, teorie politica si etica, arta. Cicero, Marcus Tullius (106-43 i. Hr.) Om de stat, avocat, mare orator. Una dintre cele mai influente figuri ale timpului sau, cel mai mare orator roman. Capacitatea sa de a impresiona audienta prin discursuri magnifice se datora in parte si memoriei sale, antrenata exclusiv prin mnemotehnica. Cicero a fost in egala masura un mare practicant al mnemotehnicii si un puternic promotor al ei. In tratatul sau asupra retoricii, Cicero a descris retorica in cinci parti: Inventiunea - colectarea materialului discursului si analizarea topicii, Dispozitiunea - aranjarea potrivita a materialului si a argumentelor de-a lungul ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Arta Memoriei Mari Memorii Mari Oameni
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!