Arta de a făuri oameni, Virginia Satir

Extras din referat Cum descarc?

Despre autor
Virginia Satir s-a nascut la 26 iunie 1916 in orasul Neillsville din Wisconsin, Statele Unite ale Americii si a murit pe data de 10 septembrie 1988.
Este recunoscuta ca fiind unul dintre psihologii de pionierat in terapia familiala. Teoria sa a avut un impact important asupra psihoterapiei de abordare sistemica si asupra traditiei umaniste a psihologiei clinice.
A scris numeroase articole si carti, printre care cele mai cunoscute si citite carti ale sale includ Conjoint Family Therapy (1964), Peoplemaking (1972) si The New Peoplemaking,(1988), in care ofera o multitudine de informatii valoroase, la baza filosofiei sale afandu-se un respect profund pentru viata umana si potentialul fiecarei persoane(1).
A initiat primul program de formare in terapia familiei, iar ideile si munca sa, precum si modul sau de a face terapie a fost studiat indelung si a stat la baza celor care au creeat Programarea Neuro Lingvistica, Richard Bandler si John Grinder(2).
Virginia Satir a creat, de asemenea, Satir Change Process Model, o metoda de schimbare derivata din propriile experiente clinice si studii. Modelul este utilizat pe scara larga in lumea corporativa de astazi pentru a intelege efectele schimbarii.
Dedicandu-si viata pentru a ajuta oamenii cu probleme psihice, Virginia Satir a creat multe organizatii pentru a aduce impreuna oameni cu probleme similare. Aceste organizatii includ Oameni frumosi si Reteaua Avanta. 
Influenta cercetarii si a muncii lui Satir poate fi vazuta si astazi in psihoterapia moderna, neurolingvistica si constelatiile familiale.
Toata opera Virginiei Satir este clasificata sub umbrela Devenind mai complet uman. Virginia a conceput procesul si conceptul de validare umana. Abordarea ei catre terapie a fost unica si dintr-o noua perspectiva(3).
Arta de a fauri oameni VIRGINIA SATIR 
An aparitie la noi in tara 2010, la 
Editura Trei, Bucuresti, 2010
Publicata la 13 februarie 2016,
Titlul original: The New Peoplemaking
Traducere: Nicoleta Dascalu (4).
Prima editie a cartii a fost publicata in anul 1972
In urma impresiilor si a experientelor cititorilor, a reflectiilor, intrebarilor, a sugestiilor si chiar a criticilor constructive, apare aceasta a doua editie a Artei de a fauri oameni, ca un raspuns a autoarei pentru cititorii sai.
Sumar
Virginia Satir, pionier al psihoterapiei de familie profund inspirata de gestalt-terapie si orientarea experientiala, ofera lumii acest ghid al vietii de familie, de o infinita valoare sociala: "Arta de a fauri oameni". 
" La cinci ani, am hotarat ca, atunci cand voi fi mare, sa ma fac detectiv de parinti, adica sa fiu angajata de copii sa le spionez parintii" asa isi incepe autoarea cartea(5/pg.15).
Inca de la inceputu si pe parcursul intregii carti sunt prezentate exercitii deosebit de creative care vin sprjinul de a ne ingrji propria persoana si a le da copiilor nostri o baza solida pe care sa creasca puternici si completi.
Exercitiile propuse vin in sprijinul tuturor celor care vor sa aduca schimbarea in propria familie si permit accesul la modul de lucru al Virginiei Satir, extrem de util si pentru psihologi, consilieri si terapeuti. 
Ideea e simpla (dar foarte complexa in acelasi timp): daca trebuie sa incepem de undeva atunci cand ne gandim la oameni, la dezvoltarea lor, atunci totul incepe in familie! 
"Viata unei familii seamana cu un aisberg: majoritatea oamenilor cunosc doar o zecime din ceea ce se intampla Asa cum un marinar trebuie sa stie ca cea mai mare parte a aisbergului este sub apa -  si viata lui depinde de aceasta informatie -  tot asa, soarta unei familii depinde de intelegerea sentimentelor si a nevoilor care se afla ascunse sub evenimentele de zi cu zi."- spune autoarea, mesaj pe care se cladeste subiectul cartii in sine(5/pg16).
Cartea prinde viata cu fiecare tema exemplificata prin cazuri concrete, desprinse din experienta ei ca psihoterapeuta, cu fiecare detaliu legat de ranile emotionale, problemele ascunse sub pres si resentimentele inabusite prezente in familie. Cu ajutorul cazurilor prezentate de ea, cititorul se poare regasi, autoevalua si de ce nu, reinventa.
Arta de a fauri oameni e o intoarcere la copilul din noi, care e cocosat de bagaje emotionale prafuite, pe care incearca sa le lase in spate pentru a putea fauri oameni mari frumosi.
Scrisa intr-un limbaj accesibil, plina de exemple, cartea se adreseaza tuturor celor interesati de psihologia familiei si nu numai(7).


Fisiere in arhiva (1):

  • Arta de a fauri oameni, Virginia Satir.pptx

Bibliografie

Wikipedia- https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Satir;
Robert Dilts si Roxanna Erickson Klein (2006),,Historical: Neuro-linguistic Programming" in Fundatia Milton H. Erickson:Newsletter/SUMMER 2006, Vol.26 Nr.2;
Psihologi celebri-Virginia Satir (2018). Psiholog renumit. Recuperat la 14 septembrie 2018. Disponibil la http://www.famouspsychologists.org/virginia-satir/.
Carturesti- https://carturesti.ro/carte/arta-de-a-fauri-oameni-52311;
Virginia Satir - Arta de a fauri oameni,Ed. Trei, Bucuresti,2010;
Book Nation.ro/recenzii carti - https://booknation.ro/recenzie-arta-de-a-fauri-oameni-de-virginia-satir-2/;
Cafe Gradiva-publicatie online de psihologie; https://cafegradiva.ro/2019/08/stima-de-sine-virginia-satir-psihologia-familiei.html.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!