Aristotel

Extras din referat Cum descarc?

Aristotel (Greaca:) (n. 384 i. Hr. - d. 7 martie 322 i. Hr. ) a fost unul din cei mai importanti filosofi ai Greciei Antice, clasic al filosofiei universale, spirit enciclopedic, fondator al scolii peripatetice. A intemeiat si sistematizat domenii filosofice ca Metafizica, Logica formala, Retorica, Etica. De asemenea, forma aristotelica a stiintelor naturale a ramas paradigmatica mai mult de un mileniu in Europa.
Aristotel s-a nascut la Stagira (motiv pentru care i se mai spune Stagiritul), un oras din peninsula Chalcidica, in nordul Marii Egee. Tatal sau, Nicomah, a fost medicul regelui Macedoniei, Midas al II-lea, tatal lui Filip al II-lea si bunicul lui Alexandru Macedon. Mama sa, pe nume Phaestis, provenea din familie aristocratica.
Ramas orfan de copil, Aristotel isi petrece primii ani la Stagira si Pella, iar la 17 ani intra in Academia lui Platon, unde ramane 20 de ani, mai intai elev apoi profesor; dupa moartea lui Platon, in 347 i. Hr., a plecat la Assos, in Misia devenind consilierul tiranului Hermias. In 343 i. Hr., a fost chemat la Pella, la curtea lui Filip, pentru a desavarsi educatia tanarului Alexandru (cel care avea sa ramana in istorie ca Alexandru cel Mare). In 340 i. Hr. s-a intors la Stagira, dar nu pentru multa vreme. Pacea impusa de Macedonia cetatilor grecesti i-a dat prilejul sa revina la Atena, unde a infiintat propria lui scoala Liceul (Lykeion sau scoala peripatetica), scoala ce va rivaliza cu Academia lui Platon. Va preda aici timp de treisprezece ani si isi va continua neobosit cercetarile. In 323 i. Hr., odata cu moartea lui Alexandru, la Atena a rabufnit vechea dusmanie fata de macedoneni. Aristotel s-a refugiat la Chalkis, in insula Eubeea, unde a murit un an mai tarziu. La conducerea scolii ii succede Theofrast, cel mai important discipol al sau.
Ca si magistrul sau, Aristotel a scris foarte mult, iar scrierile sale s-au pastrat aproape in totalitate. Vastul sistem filosofic si stiintific conceput de Aristotel, uimitor prin diversitate (logica, teologie, politica, estetica, fizica, astronomie, zoologie etc. ) si profunzime, a stat la baza gandirii medievale crestine si islamice si a fost axul culturii Occidentului pana la sfarsitul secolului al XVII-lea. Din cele peste 150 de lucrari care ii sunt atribuite (Diogenes Laertios mentiona 145), s-au pastrat 47. Elogiu catre Alexandru Elegia pentru Eudemos Dialoguri in genul celor platonice Despre filosofie Despre justitie Despre poeti - pastrate fragmentar Tratate de eruditie Constitutia atenienilor Istoria animalelor (Historia Animalium) Despre cer (De caelo) Lucrarile lui Aristotel sunt impartite in cinci categorii si formeaza Corpus Aristotelicum Scrieri de logica Organon scrierile de logica (titlul Organon nu ii apattine lui Aristotel) Categorii (Categoriae) Despre interpretare (De Interpretatione) Analitica Prima (Analytica Priora) Analitica Secunda (Analytica Posteriora) Topica ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Aristotel
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!