Analizati contextul si factorii care influenteaza pregatirea copiilor pentru scoala

Extras din referat Cum descarc?

In faurirea omului este important mai intai nu a-l instrui, ceea ce este ceva zadarnic daca ajunge doar o carte care merge; este nevoie sa fie crescut, educat, pentru a-l aduce la inaltimea unde nu mai sunt lucruri, ci chipurile nascute din nodul divin care leaga lucrurile. Caci nu este nimic de asteptat de la lucruri daca ele nu rasuna unele in altele, aceasta fiind singura muzica pentru inima." (Antoine de Saint -Exupery.Factorii educatiei)
Educatia este conceputa ca o investitie in om, compusa din mai multe elemente, organizate in sistem, aflate in stranse relatii, si care fac ca o modificare produsa in unul dintre ele sa se resimta si in celelalte, astfel incat, fiecare element al actiunii educative poate fi cauza si efectul altuia. Ea reprezinta o preocupare a intregii societati prin valorificarea optima a resurselor sale materiale si umane. La realizarea educatiei contribuie familia, mediul social, scoala, biserica, institutiile culturale, mass-media si structurile asociative. In constelatia acestor factori de educare a tinerei generatii, scolii ii revine locul central, ea fiind ,,principala institutie sociala specializata in pregatirea oamenilor pentru munca si viata".
Pregatirea copiilor pentru scoala se bazeaza pe o anumita pregatire anterioara. Prin promovarea elevului dintr-o clasa intr-alta sau in ciclul urmator de instruire se confirma aptitudinea acestuia pentru a continua programul de instruire, faptul ca el si-a insusit cunostintele necesare.
Cu toate acestea, practica scolara ofera numeroase neajunsuri: nu toti copiii care vin la scoala au o pregatire anterioara prin frecventarea gradinitei; nivelul cultural scazut din unele familii va influenta negativ pregatirea elevilor; unii elevi continua activitatea de invatare si in vacante, se pregatesc suplimentar prin sedinte individuale cu alti profesori ceea ce face ca la inceput de an scolar sa se constate diferente de pregatire intre elevi fata de rezultatele inregistrate la sfarsitul anului scolar precedent; nivelul de pregatire al unor elevi poate fi mai scazut decat cel scontat datorita unei activitati nesatisfacatoare in anul precedent (a invatat cu alt profesor, etc.); intre elevii proveniti din diferite scoli, la inceperea ciclului gimnazial, de pilda, desi au avut aceleasi calificative, se constata diferente sensibile de pregatire.
Toate acestea demonstreaza necesitatea cunoasterii de catre invatator, la inceputul programului de instruire, a nivelului de pregatire al elevilor. 
Testele de evaluare initiala aplicate elevilor la inceputul anului scolar ajuta invatatorul sa depisteze lacunele din cunostintele elevilor in vederea sprijinirii celor in cauza prin munca independenta si suplimentara, dar si pentru a depista elevii capabili de performante superioare. Acestea permit cunoasterea nivelului clasei, iar prin testele de progres si sumative la sfarsitul unei unitati de invatare sau la sfarsit de semestru se poate constata progresul realizat de catre elevi in activitatea de invatare.
Factorii care influenteaza pregatirea copiilor pentru scoala sunt influentatati si de starea sanatatii elevilor, de o dezvoltare fizica si psihica normala. Copiii sanatosi, cu un psihic sanatos, vor putea munci si obtine rezultate bune, pe cand cei subdezvoltati fizic sau intelectual, cei emotivi, timizi nu obtin intotdeauna rezultatele dorite si meritate de ei, se adapteaza mai greu la noile conditii de invatare si intr-o perioada mai lunga de timp. 
Ereditatea este primul factor care influenteaza dezvoltarea umana, care cuprinde un complex de dispozitii virtual sau scheme functionale ce se transmit de la antecesori la succesori prin intermediul mecanismelor genetice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analizati contextul si factorii care influenteaza pregatirea copiilor pentru scoala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Constantin Cucos, Pedagogie, editia a II-a revazuta si adaugita, Editura Polirom, 2002
2. Noveanu Eugen, Dan Potolea, Stiintele educatiei, Dictionar encyclopedic, Editura Sigma, Bucuresti, volumul I, II, 2007,2008
3. Antonesei Liviu, Paideia. Fundamentele culturale ale educatiei, Polirom, 1996


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!