Agorafobia

Extras din referat Cum descarc?

Agorafobia se defineste prin teama de a fi singur intr-un loc public, mai ales in locuri aglomerate care nu pot fi parasite imediat in eventualitatea ca ar aparea un atac de panica. Termenul deriva din greceste agora (piata) si phobos (frica, spaima). Sintagma a aparut in 1871, pentru a ilustra conditia celor care se temeau sa apara singuri in locurile publice. Agorafobia se numara printre cele mai grave fobii, intrucat interefereaza cu functionalitatea individului in societate si in situatiile din locuri deschise.
In prezent este considerata a fi o suita de fobii legate intre ele, si care au drept rezultat aparitia unei senzatii exagerate de teama atunci cand persoana respectiva se confrunta cu situatii sau locuri nefamiliare, aceasta senzatie ducand la pierderea controlului asupra propriei persoane.
Pana de curand agorafobia era definita ca teama de spatii deschise, insa in momentul de fata include mai multe caracteristici, cum ar fi: teama de a intra in magazine, teama de multimi si locuri publice, sau teama de a calatori singur cu trenul, autobuzul sau avionul. De asemenea include anxietatea asociata inabilitatii de a ajunge repede intr-un loc unde sa se simta in siguranta.
Atacurile de panica sunt o caracteristica comuna a agorafobiei. Atacul de panica este un atac neasteptat de teama intensa si anxietate. Deoarece atacul de panica poate fi imprevizibil, pacientii se tem ca acesta sa nu apara cand se afla intr-un spatiu public. Astfel persoana poate incepe sa evite orice situatie in care ar putea aparea un atac de panica. 
In cazurile extreme, persoanele cu agorafobie pot deveni incapabile sa paraseasca locuinta daca nu sunt insotite de persoane de incredere. 
De obicei, agorafobia apare spre sfarsitul anilor 1920 si este mai frecventa la femei decat la barbati (desi acest lucru poate apare pentru ca barbatii cauta mai rar ajutor).
Aproximativ 5% din adulti prezinta agorafobie. Uneori apare brusc, alteori treptat. De cele mai multe ori nu exista o cauza evidenta. Fara tratament, agorafobia poate dura mai multi ani si se agraveaza in timp.
Multi dintre pacientii cu agorafobie pot avea si alte fobii.
Criteriile de diagnostic pentru Agorafobie:
A. Anxietate in legatura cu a te afla in locuri sau situatii din care scaparea este dificila (sau jenanta) ori in care nu poate fi accesibil ajutorul in eventualitatea unui atac de panica inopinat sau predispus situational, ori a unor simptome similare panicii. Fricile agorafobice implica de regula grupe de situatii care includ faptul de a te afla singur in afara casei, a te afla in multime sau a sta la rand, a te afla pe un pod si a calatori cu autobuzul, trenul sau automobilul.
Nota: Se ia in consideratie diagnosticul de fobie specifica, daca evitarea este limitata la una sau numai la cateva situatii specifice, ori cel de fobie sociala, daca evitarea este limitata la situatii sociale.
B. Situatiile sunt evitate (de ex., calatoriile sunt restranse) sau chiar sunt indurate cu o detresa marcata ori cu anxietatea de a nu avea un atac de panica sau simptome similare panicii, ori necesita prezenta unui companion.
C. Anxietatea sau evitarea fobica nu este explicata mai bine de alta tulburare mentala, cum ar fi fobia sociala (de ex., evitarea limitata la situatiile sociale din cauza fricii de punere in dificultate), fobia specifica (de ex., evitarea limitata ia o singura, situatie, cum ar fi ascensoarele), tulburarea obsesivocompulsiva
(de ex., evitarea murdariei, ia cineva cu obsesia contaminarii), stresul posttraumatic (de ex., evitarea stimuiilor asociati cu un stresor sever), sau anxietatea de seaparare (de ex., evitarea abandonarii casei sau a rudelor).
Persoanele cu agorafobie pot prezenta o parte sau toate simptomele de mai jos, cand se afla in locuri publice:
- tremuraturi
- puls rapid
- transpiratii profuze
- dureri toracice
- dificultati de respiratie
- senzatie de sufocare
- greata
- ameteli
- senzatia de pierdere a controlului
- teama ca va lesina
- teama ca va muri.
Etiologie: 
Pot fi luati in calcul urmatorii factori:
Factori biologici: 
- hipersecretia de adrenalina; 
- sensibilitate crescuta la modificari hormonale; 
- hipersensibilitate la unii stimuli fizici (temperatura, lumina) ; 
- reactii adverse la medicamente; 
- lactat de sodium in concentratie ridicata in sange; 
- dificultati de integrare a diferitelor informatii: vizuale, tactile, de echiibru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Agorafobia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!