Adolescenta - Normalitate si Obstacole in Dezvoltarea Umana

Extras din referat Cum descarc?

Adolescenta a fost si inca este considerata varsta d aur, varsta marilor realizari si a marilor elanuri,varsta integrarii sociale,a participarii la progresul social,dar pe de cealalta parte este si o perioada a crizelor,a anxietatii, o perioada a nesigurantei ,a sentimentelor contradictorii, a tentatiilor si a dezamagirilor emotionale. Adolescenta reprezinta de asemenea si o perioada de tranzitie in dezvoltarea fiintei umane - de trecere de la copilarie la viata de adult, fapt ce presupune schimbari, tulburari, restructurari atat pentru adolescent cat si pentru familia in care acesta traieste. Aceasta este o etapa importanta in conturarea personalitii si a definirii valorilor morale- din mica fiinta morala care este copilul, adolescentul se transforma intr-o persoana etica. Aflat intre doua varste diametral opuse: pubertatea si varsta adulta,adolescentul este ca un "mozaic" din toate punctele de vedere,predominand insa o serie de trasaturi specifice varstei adulte spre care se indreapta. Este o varsta rebela, cand adolescentul iese din universul copilariei, urmandu-si propriul drum catre maturitate. Incepe ruperea de autoritatea familiala (doar partial ,deoarece adolescentul ramane inca dependent material de aceasta) si treptat are loc integrarea in grupuri asemenea lui. Apar acum aspiratiile de viata,dar si primele obstacole serioase ce au implicatii asupra viitorului adult. Tot acum pot aparea si atitudini de impotrivire , de refuz, acte de rebeliune motivate de dorinta de a fi altcumva, de a fi impotriva a tot ceea ce inseamna autoritate. Adolescenta poate fi denumita si "perioada contradictiilor dramatice,deoarece poate exista o ruptura intre aspiratiile adolescentului si posibilitatea de realizare a acestora" ,fapt ce poate duce la grave probleme de ordin individual,sau chiar social. Nemultumit de el si de propriile realizari,tanarul poate savarsi acte deosebit de grave atat din punct de vedere social(delincventa),cat si la nivel personal(suicid,consum de droguri).
Cuvantul adolescenta provine din latinescul "adolescere" care inseamna a creste,a se inalta si reuneste totalitatea evolutiilor care intervin la un individ in faza de tranzitie intre copilarie si varsta adulta.Este dificil insa de fixat o varsta precisa pentru debutul adolescentei,caci chiar si pubertatea apare la o varsta variabila in functie de copil.Varsta la care incepe adolescenta,dupa modelul clasic,este cea de 16 ani,insa datorita evolutiei fiintei umane si conditiilor date de societatea contemporana, adolescenta este impartita in trei subetape:preadolescenta (din mai multe puncte de vedere se confunda cu pubertatea si isi are debutul in jurul varstei de 14 ani),adolescenta propriu-zisa si postadolescenta (perioada in care adolescentul devine un tanar adult).
Din punct de vedere biologic,adolescenta este perioada finala a dezvoltarii organismului. Acum, ritmul cresterii incepe sa se atenueze treptat, corpul incepe sa se redreseze,adolescentul castigand in inaltime intre 20-30 cm, si 4-5 kg in greutate anual. Scheletul creste rapid in aceasta perioada ceea ce poate avea repercursiuni asupra starii de sanatate a adolescentului (puseul de crestere, in sine, nu antreneaza fenomene dureroase, insa, datorita pozitiilor incorecte pe care adolescentul tinde sa le adopte, poate sa apara o scolioza, care nesupravegheata se accentueaza). Spre sfarsitul adolescentei se poate spune ca deja avem in fata pe viitorul adult, asta din perspective anatomofiziologica.Este si perioada de maturitate sexuala. Aceste transformari interne ale organismului au rolul de a-l pregati pe copil pentru viata adulta. Chiar daca manifesta stabilitate sub aspect biologic, adolescentii sunt inca fragili, incapabili de efort indelungat,obosesc repede si poate aparea pericolul surmenajului fizic. De aceea,multi dintre ei au tendinta sa doarma pana tarziu ,avand accese de somnolenta si in timpul zilei. Pentru a face fata corespunzator acestei cresteri accelerate a corpului, alimentatia adolescentului trebuie sa fie una sanatoasa, variata si echilibrata, astfel incat sa-i ofere suficiente saruri minerale,vitamine,fier si calciu necesare pentru o dezvoltare armonioasa. Din acest punct de vedere,nevoile alimentare sunt satisfacute din plin aproape de toti baietii,in timp ce un procent mare de fete sufera de diferite tulburari alimentare (anorexie, in deosebi) din dorinta de a slabi. Comportamentul alimentar al adolescentului reprezinta un aspect al modului sau de viata, iar pentru a se hrani corect acesta nu trebuie sa primeasca o educatie nutritionala deosebita,ci trebuie sa se simta in largul lui.Alimentatia poate deveni pentru un adolescent cu probleme un mod de a-si exprima angoasele, sau de a atrage asupra sa atentia celor apropiati.
In acest proces al formarii unei identitati de sine,al conturarii personalitatii au loc nu doar schimbari fiziologice, ci si cognitive,intelectuale, la nivel afectiv si mai ales la nivel psihic,care il ajuta pe adolescent sa capete o noua perceptie asupra realitatii.Schimbarile cognitive ii determina pe adolescenti sa inceapa sa gandeasca abstract,mai curand in termenii a ceea ce ar putea sa fie, decat in termenii a ceea ce este in prezent.Se inregistreaza acum dezvoltarea capacitatilor intelectual-reflexive, a imaginatiei si inteligentei care duc ulterior la formarea constiintei de sine.Adolescentul abandoneaza modelele de cunoastere concrete, specifice copilariei si dezvolta tot mai mult planul cunoasterii abstracte, deductive-logice, dobandind o mai buna prospectare a viitorului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Adolescenta - Normalitate si Obstacole in Dezvoltarea Umana.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!