Adolescență

Extras din referat Cum descarc?

Caracterizare generala a adolescentei
La iesirea din copilarie si inceputul adolescentei, ca si in tot decursul acestei perioade, avem in fata noastra dezvoltarea impetuoasa a unei personalitati cu trasaturi in plina formare.
Adolescenta este o perioada importanta a dezvoltarii umane, perioada a numeroase si profunde schimbari biologice, fizice, psihice si morale, perioada a dezvoltarii umane perioada a numeroase si profunde schimbari biologice, fizice, psihice si morale, perioada a dezvoltarii umane, in care dispar trasaturile copilariei cedand locul unor particularitati complexe si foarte bogate, unor manifestari psihice individuale specifice.
Deci, dupa varsta de 10 ani in dezvoltarea psihica si fizica a fiintei umane, se disting trei stadii bine conturate:
1. Stadiul preadolescentei sau pubertatii (de la 10 la 14 ani) este perioada profundelor transformari fizice si fiziologice, a unor conturari complicate a intereselor, aptitudinilor si conceptiei morale a copilului. In aceasta etapa are loc o ampla derulare a procesului de crestere care se prezinta sub doua forme: crestere fizica si maturizare, preadolescenta se caracterizeaza si printr-o ,,gama larga de rezonante in dezvoltare mare a sociabilitatii (mai ales pe orizontala). (Schiopu, U., 2008, p. 170)
2. Stadiul adolescentei (de la 14 la 18-20 ani) este marcat de cunoasterea identitatii personale si castigarea acesteia, de actiunile care conduc treptat la instalarea starii de adult, de activitatea scolara care are in centrul ei obtinerea de competente care ii va conferii actualului adolescent un nou statut socio-profesional.
3. Stadiul adolescentei prelungite (18-20 la 24-25 ani) se caracterizeaza prin dobandirea independentei personale si uneori prin posibila optiune maritala. In ultimul timp, de cele mai multe ori s-a apreciat ca adolescenta prelungita este un stadiu controversat. In ultimele decenii, se inregistreaza in acelasi timp o scurtare si o dilatare a adolescentei, se poate afirma ca adolescenta se dilata in situatia acelor tineri care aflandu-se inca in scoala depind inca din punct de vedere financiar de parinti sau, adolescenta sufera un proces de scurtare cand adolescentii ies din tutela economica a parintilor asumandu-si un statut profesional si adesea chiar marital.
Important de retinut ca fiecare dintre aceste stadii cuprinde substadii si probleme si caracteristici specifice.
1. Pubertatea sau preadolescenta se caracterizeaza prin lipsa de armonie, mainile fiind mai lungi decat trunchiul, nasul disproportionat in raport cu fata, intreaga conformatie lasand impresia unei fiinte desirate.
Se constata schimbari semnificative la nivelul vietii psihice, actele de autoritate ale parintilor sunt cu greu de suportat, fiind supuse unui act de discernamant critic daca nu sunt intemeiate si necesare.
Se manifesta o schimbare in comportamentul copilului daca luam in considerare urmatoarea explicatie pana in aceasta perioada cunostintele parintilor au fost necesare pentru clarificarea diferitelor probleme din viata copilului, iar capacitatea intelectuala a acestuia era inca putin dezvoltata spre a-si da seama de unele insuficiente ale parintilor lor. Acum insa venind in contact cu cunostintele variate si profunde, iar gandirea dezvoltandu-se la capacitatea realului, insuficientele parintesti nu mai trec neobservate.
La aceasta varsta se dezvolta constiinta de sine, preadolescentul fiind animat de dorinta de a-si cunoaste propriile sale posibilitati, pentru a-si da seama in ce masura poate fi util colectivului. Idealul adolescentului este de a devenii un om util societatii, cu o inalta cunostinta a datoriei , in orice domeniu ar activa (stiintific, literar, artistic, tehnic etc.).
Pubertatea este subdivizata (de la 10 la 12 ani) si se caracterizeaza printr-o accelerare si intensificarea accentuata a cresterii (in special in inaltime), in paralel cu aparitia caracteristicilor sexuale secundare. In aceasta subetapa puseul de crestere duce la cresterea in inaltime la fete mai accentuata, acestea castigand in inaltime 22 centimetrii. La baieti cresterea va avea loc mai tarziu, intre 12 si 16 ani fiind si mai evidenta. Cresterea disproportionata creeaza de cele mai multe ori un aspect caricatural determinand o stangacie in miscari datorita neajustarii lor la proportiile corpului care in acesta subetapa apar modificate. 
Toate aceste modificari induc tanarului o stare de neliniste raportate la aspectul sau fizic general. Acestor transformari li se alatura si problemele de ordin dermatologic (cel mai des intalnita fiind acneea) si o asa numita sensibilitate ,,emotionala" a pielii care se manifesta sub forma eritemului de pudoare si paloare.
De cele mai multe ori sensibilitatea pielii dezvaluie tensiunile sufletesti pe care de regula, adolescentul nu vrea sa le descopere. De cele mai multe ori, fenomenul de crestere care se caracterizeaza prin impetuozitate este insotit de stari de oboseala, momente de iritare si dureri de cap.


Fisiere in arhiva (1):

  • Adolescenta.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!