Accesibilitatea Celuilalt - Primele Impresii

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea Economica
Cu siguranta, fiecaruia dintre noi i s-a intamplat nu o data, sa intrebe sau sa fie intrebat: "Ce fel de om este X? Ce caracter are? Cum se comporta in relatia cu cei din jur?" Aceste intrebari simple, parte integranta a comportamentului cotidian al fiecaruia, exprima nevoia noastra de a-i cunoaste pe ceilalti, de a sti ce fel de oameni ne inconjoara in viata de zi cu zi, de a sti langa cine traim. Fiecare din cei angrenati intr-o relatie sociala traieste, percepe aceasta relatie intr-un mod propriu.
Eduard Claparede spunea ca "pentru cine stie sa deschida ochii, simpla observare a faptelor din viata zilnica ofera o recolta bogata de informatii pretioase si sugestii interesante".
Printre calitatile de seama ale omului se numara si posibilitatea de a-si da seama de capacitatile semenilor si ale sale proprii, ca si de limitele lor. Omul nu inceteaza niciodata de a-i evalua pe ceilalti, de a-i compara si de a se compara in raport cu altii, formandu-si astfel o stiinta la nivelul mijloacelor sale de investigatii si intelegere. Fara a recurge la cunostinte stiintifice despre natura obiectelor si a semenilor, omul obisnuit afla intr-o oarecare masura, ceea ce doreste.
Nu fiecare dintre noi poseda nivelul de intelegere al unui psiholog dar, fiecare este inzestrat, mai mult sau mai putin, cu spirit de observatie si putere de intelegere. Fiecare dintre noi vede, aude si judeca ceea ce se intampla in jurul lui.
Oamenii difera mult in ceea ce priveste accesibilitatea lor. Unii sunt ca o carte deschisa pentru vecinii de viata, fiind aproape transparenti in relatiile lor cu cei din jur. Altii insa sunt enigmatici, cu retineri, ascunzandu-si in mod constient o parte a firii lor.
Mark Twain scria ca "fiecare om e o luna si are o parte intunecata pe care nu o arata niciodata nimanui. Asadar, fiecare dintre noi incercam sa ascundem, constient sau nu, o "felie" mai mare sau mai mica a eului nostru, deosebindu-se prin cantitatea de informatii pe care o dezvaluie de buna voie. Capacitatea unei persoane de a cunoaste pe cineva se bazeaza pe puterea de intelegere a starilor sale interne si a manifestarilor externe. Incercand sa cunoastem pe cineva, devenim, la randul nostru, obiect al cunoasterii celorlalti. Prin acelasi act prin care observatorul incearca sa-l cunoasca pe celalalt, el insusi se abandoneaza intelegerii acestuia. Nu putem cunoaste pe cineva fara a ne lasa cunoscuti, fara a ne dezvalui pe noi insine, dar mai ales, fara a ne cunoaste propriul eu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Accesibilitatea Celuilalt - Primele Impresii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!