Abuzul Fata de Copiii

Extras din referat Cum descarc?

1. Abuzul fata de copil: defintii, tipuri, caracteristici
Abuzul fata de copil a intervenit ca o problema in dezbaterea publica abia dupa anii `60. acest fenomen, adica abuzul parintilor fata de copii, nu este unul nou. El a fost actual dintotdeauna, doar ca ceea ce cuprinde aceasta definitie, in trecut erau considerate drept practici comune. In viziunea educatiei traditionale moldovenesti copiii sunt considerati proprietate a parintilor, care in mare parte decid soarta odraslei lor. Problema este destul de des intalnita , iar potrivit studiilor, abuzul emotional este miezul traumei copilariei si desigur ii poate marca viata pe viitor. Copiii abuzati fac parte din familiile socialmente vulnerabile, iar principalele cauze ce duc la aparitia sunt disfunctionalitatea in familie, saracia, substantele abuzive, violenta familiala, indiferenta.
Definirea abuzului impotrive copilului e inteles ca fiind cauzarea intentionata a unei vatamari care afecteaza sanatatea fizica sau psihica a copilului. Gradul abuzului difera in functie de vatamarea produsa copilului. Forme grave, periculoase pentru sanatatea copiilor apar uneori printre modalitatile ,,educative" aplicate copiilor de catre un parinte, care-si exercita dreptul de a pedepsi copilul. Parintii sint in drept de a-si alege metodele de educare a copiilor, dar trebuie sa se tina cont ca abuzul incepe atunci cind sanatatea fizica sau psihica a copilului este pusa in pericol.
Abuzul poate fi divizat in:
- Abuz fizic;
- Abuz emotional;
- Abuz sexual;
- Neglijarea.
Pedepsele fizice sint forme de pedeapsa folosite pentru a cauza minorului durere fizica: batai cu mana sau cu orice alt obiect, aplicate pe oricare parte a corpului, punerea copilului in genunchi, legarea, scuturarea, lovirea lui de perete, sau de vreun obiect, arderea sau otravirea lui, tragerea parului.
Abuzul emotional este un comportament comis in mod intentionat de un adult si perceput ca abuziv din partea copilului, care jigneste, umileste, devalorizaeaza sau infricoseaza copilul, afectand in acest fel echilibrul sau emosional si dezvoltarea sa psihica sanatoasa(de exemplu: izolarea copilului, inchiderea lui in incaperi intunecoase, ignorarea sentimentelor sale, privarea de un climat afectiv cald, de joc si posibilitatile de invatare extascolara, folosirea unui limbaj jignitor).
Abuzul sexual reprezinta obligarea sau indemnarea minorilor, de catre o persoana adulta, de a participa la activitati sexuale care sa serveasca adultului, in scopul obtinerii placerii sexuale.
Neglijarea presupune deprivarea minorului de cele necesare nevoilor sale biologice, emotionale si de dezvoltare psihica, datorandu-se dezinteresului sau neatentiei la nevoile minorului.
Ca o forma de abuz este si exploatarea prin munca a copilului, care presupune includerea copilului in activitati care sunt contrare preocuparilor specifice varstei sale, care depasesc capacitatile rezistentei sale fizice sau psihice, sunt injositoare (cersitul) si care impiedica realizarea scolara sau profesionala a minorului.
2. Formele si cauzele abuzului fata de copil 
In Republica Moldova a fost efectuat un studiu la nivel national cu tematica abuzului fata de copii. Studiul a fost realizat de Centru National de Prevenire a Abuzului fata de Copii impreuna cu Institutul Societatii Deschise din Letonia, in perioada 1999-2000, pe un esantion de 298 de copii din diverse scoli ale republicii. Subiectii de sex masculin au reprezentat 36,9% din esantion iar cei de sex masculin-54,4%. Din punct de vedere al varstei, subiectii s-au incadrat in categoria preadolescenti si adolescenti, adica 9-16 ani.
Potrivit datelor obtinute majoritatea elevilor provin din familii in care ambii parinti sunt angajati (54,7%), dar in 10,4% din cazuri ambii parinti nu sunt angajati.
La intrebarea ,,In familia ta este cineva care consuma prea mult alcool?", afirmativ au raspuns doar 6% din elevi. Este oare imbucuratoare cifra, sau cei 94% din elevi nu constientizeaza diferenta dintre a consuma si a face abuz de alcool.
Conform datelor statistice, din cei 298 copii investigati 201 (67,4%) au fost expusi cel putin unei forme de abuz. Cifra este mare dar se apropie de cota unor tari cum ar fi SUA sau Chile.
Ponderea cea mai mare o are abuzul fizic, urmat de abuzul combinat fizic si emotional. Din numarul total de copii abuzati, 29 adica 14,42% sunt supusi maltratarilor complete. 
Fizic Emotional Sexual Fizic+emotional Fizic +sexual toate
Fete 41 14 10 20 7 13
Baieti 24 4 6 17 11 13
In functie de sex se observa o rata mai marea abuzului la fate decat la baieti. Fetele sunt supuse mai mult abuzului fizic, emotional si sexual, iar baietii sunt supusi mai mult abuzului combinat, fizic si sexual. 
Exista mai multe cauze ce pot duce la violenta in familie, acestea pot fi:
Saracia, dar nu este numaidecat o cauza a abuzului si neglijarii copilului. Stresul neajunsului de resurse care rezulta din saracie nu duce la abuz.
Substantele abuzive. Copiii alcoolicilor foarte des devin si ei alcoolici, sau vor avea probleme emotionale sau comportamentale. Acesti copii sunt supusi unui risc mai ridicat de a avea probleme emotionale decat copiii ai caror parinti nu sunt alcoolici.
Violenta familiala. Experienta din copilarie a violentei familiale poate conduce la violenta in relatiile adulte. Foarte des adultii au aceleasi metode de educatie pe care le practicau parintii. Aceste experiente sunt invatate constient si incostient de catre parinti copilului, care ar putae fi transmise si urmasilor.
Parintii imaturi. Parintii care sunt pregatiti pentru a avea o responsabilitate fata de copiii lor sunt foarte des supusi riscului de a abuza copiii. Dar parintii imaturi nu trebuie subintelesi ca foarte tineri. Multi alti parinti suficient de maturi au cunostinte insuficiente pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.
Izolarea sociala- caracteristica familiilor care experimenteaza violenta. Parintii tineri si neexperimentati, o data izolati, nu dispun de informatii necesare pentru prevenirea maltratarilor care pot aparea in familie. Stoparea abuzului fata de copil se va face nu doar pentru a-l ajuta dar si pentru a preveni transmiterea violentei de la o generatie la alta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abuzul Fata de Copiii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!