Abuzul Emoțional și Depresia la Adolescență

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Cei mai multi parinti considera ca abuzul impotriva copilului este reprezentat de violenta fizica, sexuala si/sau de neglijarea copilului. Toate aceste forme de abuz sunt relativ usor de dovedit la o examinare medico-legala si sunt pedepsite de lege. Dar Intre abuzurile savarsite impotriva copilului, abuzul emotional este cel mai frecvent intalnit, este cel mai insidios, cel mai greu de dovedit si are consecinte multiple, variate, multe extrem de grave, ce lasa urme pentru tot restul vietii, afectand dezvoltarea copilului pe multiple planuri - afectiv, intelectual si chiar fizic. In plus, abuzul emotional suferit in copilarie ii va afecta viitorului adult viata sociala si profesionala, relatiile si sanatatea fizica si mentala, intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de tipul de abuz emotional, frecventa si intensitatea cu care i-a fost aplicat.
Totii parintii isi doresc ca micutii lor sa creasca mari si sanatosi, destepti, realizati profesional si personal, dar, mai ales, fericiti, insa abuzul emotional pe care il savarsesc asupra lor fara macar sa-si imagineze ca ceea ce fac reprezinta, in cele din urma, obstacolul cel mai dificil, uneori insurmontabil, in calea fericirii lor.
Ce este, de fapt, abuzul emotional- Orice comportament ce are ca scop controlarea, subjugarea, supunerea unei alte fiinte prin frica, intimidare, umilire, blamare si cultivarea sentimentului de vinovatie, coercitie, manipulare, invalidare etc. 
Abuzul emotional are asupra victimei efectul unei adevarate "spalari" a creierului; aceasta ajunge sa-si piarda increderea in sine, respectul de sine, sentimentul propriei valori, sa se indoiasca de perceptiile sale, de judecata sa, de capacitatile si abilitatile sale, sa depinda in intregime de agresor, chiar daca ii este frica de acesta.
Abuzul emotional, suferit in copilarie, ii va afecta viitorului adult viata sociala si profesionala, relatiile si sanatatea fizica si mentala. Singura solutie este ca parintii sa constientizeze actiunile lor si sa apeleze la ajutorul unui psiholog, atit pentru ei, cit si pentru copil.
CAP.1. CADRUL TEORETIC GENERAL CU PRIVIRE LA ABUZUL ASUPRA COPILULUI
Fenomenul de abuz asupra copilului, prezent astazi in toate societatile si in randul fiecarei clase sociale, are la baza mai multe teorii universal acceptate: medicala, psihologica, sociala, ecologica, feminista s.a. Aceste teorii conduc la definirea abuzului ca : o incalcare a legilor/ codului penal, un act cu consecinte medicale si/sau psihologice, un fenomen multidimensional rezultat din interactiunea mai multor elemente: caracteristicile parintilor si ale copiilor, procesul de interactiune familiala, contextul comunitar, cultural si social 
In literatura de specialitate se pot regasi urmatoarele definitii:
- Abuz asupra copilului: ,,profitarea de pe urma diferentei de putere dintre un adult si un copil prin desconsiderarea personalitatii celui de-al doilea sau cauzarea intentionata a unei vatamari ce afecteaza sanatatea fizica sau psihica a copilului" 
- Maltratarea: ,,orice forma de actiune sau de omitere a unei actiuni care este in detrimentul copilului si are loc profitandu-se de incapacitatea copilului de a se apara, de a discerne intre ceea ce este bine sau rau, de a cauta ajutor si de a se autoservi" sau ,,orice forma de violenta, de tentativa sau de brutalizare fizica sau mentala sau de neglijare, inclusiv violenta sexuala, in timpul in care copilul se afla in ingrijirea parintilor, sau a unuia dintre acestia, sau a reprezentantilor legali ai acestora, sau in ingrijirea oricarei alte persoane careia i-a fost incredintata" 
Maltratarea este de doua tipuri: maltratarea de criza (apare in familiile cu o functionare armonioasa dar al caror ciclu de viata trece prin momente de adaptare care le pune in pericol echilibrul intern) si maltratarea transgeneratioanla (intalnita in familiile a caror mod de viata este haotic, ale caror relatii sunt dezorganizate si in care carentele, maltratarile, confruntarile de roluri se repeta de-a lungul mai multor generatii.)
- Rele tratamente aplicate minorului- ,,punerea in primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltarii fizice, intelectuale sau morale a minorului de catre parinti sau orice persoana caruia minorul i-a fost incredintat spre crestere si educare" 
- Copilul in situatie de risc - ,,se refera la o populatie de copii necunoscuta ca numar sau ca pondere, in privinta unor rele tratamente suportate de catre minor (diferite tipuri de neglijare sau de abuz), dar nu avem certitudinea comiterii lor in prezent" (Rotariu si colaboratorii, 1996).
Abuzul reprezinta o problema sociala ce trebuie definit adecvat, care necesita intervantie sociala si institutii de asistenta sociala si de sanatate specializate, cadrul juridic corespunzator pentru protectie. Indiferent de faptul ca exista o gama larga de definitii ale abuzului toate au cateva elemente comune:
- sanatatea fizica sau psihica a copilului este afectata,
- vatamarea este facuta in mod intentionat 
Abuzul este o manifestare a violentei impotriva copiilor, profitandu-se de diferenta de forta (fizica, psihica, economica) dintre adulti si copii. Orice act prin care se produc vatamari corporale, tulburari psiho-emotionale si expuneri la situatii periculoase sau percepute ca fiind periculoase de catre copil constituie abuz


Fisiere in arhiva (1):

  • Abuzul Emotional si Depresia la Adolescenta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!