Abuzul Batranilor

Cuprins referat Cum descarc?

1.1 Violenta in general
1.2 Abuzul si formele lui
1.3 Legislatia
1.4 Agresorul persoanelor in varsta
1.5 Modalitati de prevenire a violentei si masurile de combatere a agresivitatii
1.6 Cazuri de maltratare a parintilor
1.7 Perspectiva teologica
1.8 Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1.1 VIOLENTA IN GENERAL:
Violenta, in sens generic, inseamna utilizarea fortei si a constrangerii de catre un individ, grup sau clasa sociala, in scopul impunerii vointei asupra altora. Din punct de vedere juridic, violenta inseamna folosirea fortei fizice sau a altor mijloace persuasive pentru a aduce prejudicii unor bunuri sau o vatamare a integritatii unei persoane. 
Notiunea de violenta este definita prin actele care trimit la apelul de forta, la constrangere sau incalcarea normelor si a dreptului celuilalt. Astfel spus, violenta consta in totalitatea conduitelor agresive la care un subiect mai puternic, fizic sau moral, il supune pe altul mai slab: rele tratamente, acte de violenta a partenerului sau chiar actiuni criminale (talharie, viol, omucidere). Prin urmare, comportamentele violente se regasesc in domeniul delicventei si in cel al periculozitatii. 
Violenta include toate comportamentele agresive, fizice, psihologice sau sexuale, de abuz activ sau pasiv ( de tipul neglijentei). Cu alte cuvinte, violenta reprezinta orice situatie in care fiintele umane sunt influentate in asemenea maniera, incat realizarile lor efective, fizice sau psihice se afla la un nivel mai scazut decat realizarile lor potentiale. Violenta este indicata de diferenta dintre potential si realitate/ realizari. Nivelul potential este posibil atunci cand exista oportunitatile necesare si accesul la resurse. Daca acestea sunt monopolizate de anumite persoane ( majoritatea aflata la putere ), inseamna ca nivelul actual de agresare al altor persoane ( grupul minoritar) scade sub potentialul lor normal.
Violenta emotionala ( sau ostila ) se realizeaza cu intentia de a-i face rau cuiva, de a-i provoca suferinta si pentru reducerea tensiunii psihice a agresorului. Acestor forme li se adauga violenta ca agresiune simbolica, ce desemneaza ,, a agresa semnul sau obiectul care materializeaza identitatea celuilalt detestat" semnele puterii sau ceea ce este definit ca atare. 
Violenta este considerata a fi un abuz de putere, o modalitate de impunere a puterii asupra celorlalti dar, in mod paradoxal, ea semnifica uneori si lipsa de putere. 
Violenta domestica este definita de catre unii cercetatori ca o amenintare sau producere a unei raniri fizice in trecutul sau in prezentul convietuirii cu partenerul. Atacul fizic sau sexual poate fi acompaniat de intimidari si abuzuri verbale; distrugerea unor bunuri personale ale victimei ; izolarea fortata de prieteni, restul familiei si alte persoane care ar pute constitui un potential ajutor pentru victima , amenintari la adresa unor persoane semnificative pentru victima , .... ontrolul accesului la bani sau lucruri personale, hrana, mijloace de transport, telefon si alte surse de protectie sau ingrijire, de care ar pute beneficia femeia victima. 
Amploarea violentei familiale constituie, in prezent, una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confrunta societatile contemporane, inclusiv Romania. Cuprinzand toate formele de agresiune care se exercita in cadrul caminului ( maltratarea partenerei , abuzul contra parintilor, batranilor sau altor rude), aceasta forma larga de violenta se adauga valului de agresiuni exercitate in afara familiei, contribuind astfel la generalizarea unui climat social dominat de teama, anxietate si conflict. Violenta din cadrul familiei nu este altceva decat produsul unei violentei generalizate la scara sociala, reproducand tendintele de crestere a agresiunilor in societate. Pe de alta parte, violenta familiala are un impact puternic asupra violentei sociale, amplificand posibilitatea de reactie agresiva a membrilor atunci cand se afla in diferite situatii de criza ori de conflict. 
Nu exista un singur factor care sa explice toate aceste acte de violenta lipsite de sens. Unii sustin ca violenta e o inclinatie innascuta a omului. Altii argumenteaza insa ca toate aceste crime lipsite de sens nu pot fi considerate o parte inerenta a naturii umane. Numerosi specialisti considera ca exista mai multi factori si mai multe situatii, cu rol de catalizator care ii determina pe oameni sa comita acte violente, irationale. 
1.2 ABUZUL SI FORMELE LUI:
Din punct de vedere demografic, varsta reprezinta una dintre caracteristicile cele mai importante ale unei populatii, care are rolul principal in asigurarea reproducerii umane si reinnoirii ansamblului de indivizi care compun populatia respectiva. Fenomenul de imbatranire demografica si cresterea sperantei de viata au generat o schimbare profunda a unor raporturi dintre diferite grupuri de varsta , ca si transformarea radicala a atitudinilor tinerilor fata de varstnici. 
Varstnicul nu mai reprezinta pentru tanar un tezaur de intelepciune, ci, dimpotriva , un simbol al rutinei, un individ conservator, plin de prejudecati cu privire la rolul tanarului in societate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abuzul Batranilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!