Absenteismul Scolar

Extras din referat Cum descarc?

Absenteismul scolar este un fenomen cu o dinamica spectaculoasa in ultimele decenii. Este definit ca o problema sociala, fiind explicata mai mult prin caracteristicile socioculturale ale mediului de provenienta si aparand mult mai frecvent in mediul urban si in familiile sarace. Desemnaeza un tip de conduita evazionista stabila, permanentizata, ce prefigureaza sau reflecta deja atitudinea structurata a lipsei de interes, motivatie, incredere in educatia scolara.
Atunci cand elevii incep sa lipseasca sistematic si generalizat de le scoala, aceasta conduita reprezinta un semnal tardiv al existentei problemelor; absenteismul constituie o forma de agresiune pasiva impotriva scolii, indicand ca elevii fug de la scoala chiar cu riscul de a fi pedepsiti. Reactiile negative ale scolii si ale parintilor intre tin mecanismele de aparare ale elevului, creand un cerc vicios, in care abandonul tinde sa apara drept unica solutie prin care se pot rezolva toate problemele.
Absenteismul este principalul factor asociat cu abandonul scolar, avand o inalta valoare predictiva in raport cu acesta; numerosi autori care au studiat conduitele elevilor ce se coreleaza cu decizia lor de a abandona scoala au fost de acord ca cea mai mare probabilitate de a abandona se inregistreaza la cei care lipsesc excesiv de la scoala si au probleme de disciplina; variabila cheie in etiologia inadaptarii scolare este atitudinea parintilor fata de scoala; prin consiliere individuala, atat a elevilor, cat si a parintilor, se poate ajunge la o mai buna adaptare scolara.
La acestea se adauga presiunea grupului, riscul consumului de droguri si a altor forme de dependenta, metodele educative slabe, inconstante, supraincarcarea scolara, disfunctiile in evaluare si notare, frica de examene etc. constituindu-se in adevarati stresori pentru elevi care, din pacate, uneori evita confruntarea cu ,,problema" prin fuga de la ore. Vazut din aceasta perspectiva, absenteismul devine o problema sociala, un semnal tardiv al existentei unor probleme, o conduita care reflecta atitudinea structurata a lipsei de interes, motivatie, incredere in educatia scolara. Din pacate, absenteismul este in crestere, mai ales la nivel liceal, iar ignorarea sau pedeapsa excesiva pot doar contribui la cronicizarea fenomenului.
Abesteismul poate imbraca mia multe forme cum ar fi:
-absenteism selectiv care insemna fuga de la scoala este frecventa la o singura disciplina sau doar la cateva discipline. 
-absenteism generalizat care este fuga de la scoala este frecventa si generalizata, prefigureaza abandonul scolar.
-cautarea singuratatii care este o reactie la tensiunea puternica intra- sau interpersonala.
-dorinta de a fi cu partenerul se ragaseste mai ales la adolescenti.
-dorinta de apartenenta la grup prin ,"ritualuri de initiere".
-atitudine defensiva fata de autoritatea unui sistem.
Semnificatiile psihosociale ale fugii de la scoala poate fi functia de separare si individualizare mai ales la adolescenti. 
Cauzele care duc la absenteism pot fi multiple si dintre care amintim cele mai relevante. 
Care tin de personalitatea si starea de sanatate a elevului: motivatie scolara scazuta, lipsa de interes, incredere scazuta in educatia scolara, oboseala, anxietate, autoeficacitate scazuta, imagine de sine deteriorata, sentimente de inferioritate, abilitati sociale reduse, pasivitate; refuzul de a adera la o alegere facuta de altii ca reactie la presiunea exercitata de dorintele adultilor. 
Care tin de familie, conditiile socio-economice ale familie: saracia, stil parental indiferent, neglijent, familii dizarmonice, parinti foarte ocupati sau plecati in strainatate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Absenteismul Scolar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!