Abordari Teoretice in Psihoterapie - Analiza Tranzactionala - Jocuri si Scenarii

Extras din referat Cum descarc?

AT este o teorie a personalitatii si o psihoterapie, aplicata in scopul dezvoltarii si modificarii individului uman, defineste Asociatia Internationala a AT. Actualmente AT include mai multe principii si scopuri, decat cele indicate in aceasta definitie, fiind si o practica in dezvoltare.
In calitate de teorie a personalitatii: elucideaza organizarea psihologica a personalitatii, utilizand in acest scop modelele stadiilor eului.
Fiind o teorie a comunicarii, AT poate fi utilizata in cercetarea sistemelor comunicationale si a organizatiilor. 
AT include principii de organizare a cercetarii personalitatii copilului si a dezvoltarii lui. Aceasta deoarece conceptia de scenariile de viata indica la modul de depistare a patternelor si la faptul cum acestea sunt preluate de catre adulti, chiar in cazul cand sunt un indiciu al rezultatelor distructive. Astfel, AT este si o teorie patopsihologica.
AT este un sistem psihoterapeutic, utilizat in mod individual, dar mai ales in grup. Poate fi un mod de ameliorare a situatiei in organizatie si intreprindere.
AT poate fi folosit in prepararea cadrelor de conducere si in traininguri de comunicare, in analiza structurala a organizatiei si intreprinderii.
Ideile de baza ale AT:
- modelul stadiilor eului (PAC) - totalitatea de conduite, rationamente ti stari afective, interdependente si coerente, manifestate in structura personalitatii, este utilizat in analiza diferitor aspecte ale personalitatii:
- tranzactiile - schimbul de mesaje in comunicare, modul de organizare a acestui schimb;
- scenariile de viata - modul de rezolvare inconstienta a problemelor;
- ignorare, modificare si simbioza - se refera al raportul cu ambianta, in care se manifesta starile inconstiente:
- jocuri - o structurare a tranzactiilor intr-un mod stabilit;
- autonomie - starea personalitatii libere de scenarii.
Filozofia AT. AT se fundamenteaza pe cateva principii filozofice.
Toti oamenii sunt OK, eu sunt OK.
Fiecare om are capacitatea de a cugeta si de a primi decizii constient si autonom.
In procesul dezvoltarii (inclusiv psihoterapeutice) fiecare om poate modifica patternele ineficiente ale comportamentului sau.
Terapeutul si clientul poarta responsabilitate in mod egal de schimbarile pe care intentioneaza sa le realizeze.
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor. In al doilea rand, este o teorie a personalitatii, a functionarii intrapsihice si a comportamentului interpersonal, deci si o teorie a comunicarii. In al treilea rand, este un instrument creativ si puternic folosit pentru a facilita schimbarea si dezvoltarea in plan personal si profesional, avand aplicatii in patru domenii fundamentale: consiliere, educatie, organizational si clinic. 
Fondatorul analizei tranzactionale este Eric Berne, medic psihiatru, care, dupa 15 ani de training (formare) in psihanaliza (unul din psihanalistii sai fiind Erick Erikson), decide sa urmeze un drum propriu. Lui i se alatura mai tarziu Claude Steiner, Robert si Mary Goulding, Aaron si Jacqui Schiff, Taibi Kahler, Stephen Karpman, fiecare dezvoltand cate un concept din teoria deja construita de Berne.In prezent, exista sase scoli importante de analiza tranzactionala (AT), prin scoala intelegand un subgrup care a dezvoltat o abordare psihoterapeutica bazata pe experienta clinica, are contributii specifice la teorie si practica si este recunoscut ca un centru pentru training, tratament si cercetare. Aceste scoli sunt: Cathexis Institute, Huron Valley Institute, The Miniscript School, Radical Psychiatry, Scoala Tranzactiilor Sociale si Institutul de Vest pentru terapie de grup si de familie. 
Principiile care stau la baza analizei tranzactionale situeaza oamenii pe pozitii egale, capabili sa gandeasca pentru ei insisi si sa-si gaseasca propriile solutii. "Eu sunt ok - Tu esti ok" este cea mai cunoscuta expresie a scopului AT de a stabili si intari pozitia care recunoaste valoarea fiecarei persoane. AT considera oamenii ca fiind ok, deci capabili sa se schimbe, sa se maturizeze si sa interactioneze adecvat. 
Pentru a intelege comportamentul unei persoane in AT sunt descrise trei stari ale eului: Parintele, Adultul si Copilul, care difera de supraego, ego si id, prin aceea ca ele nu sunt manifestari ale eului, ele reprezentand comportamente vizibile si nu constructe ipotetice. 
Modelul lui Freud si modelul starilor Eului nu se suprapun si nici nu sunt acelasi lucru, dar nici nu se contrazic, sunt doar doua maniere diferite de a prezenta Personalitatea. O stare a Eului este un ansamblu coerent de comportamente, ganduri si sentimente. 
Este modul nostru de a ne exprima personalitatea la un moment dat.
Cand gandesc si simt asa cum faceam cand eram copil, spun ca sunt in starea de Copil. Cand ma comport, gandesc si simt intr-un mod copiat de la parinti sau de la o alta figura parentala, spun ca sunt in starea de Parinte. Cand ma comport, gandesc si simt intr-un mod care este o reactie imediata, aici si acum, la evenimentele care se intampla in jurul meu, utilizand toate capacitatile mele de adult, spun ca sunt in starea de Adult.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abordari Teoretice in Psihoterapie - Analiza Tranzactionala - Jocuri si Scenarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!